SPRK nav novērojusi pārkāpumus «Sadales tīkla» darbībā; pārbaudīs KP paustās bažas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Līdz šim Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nav novērojusi AS «Sadales tīkls» rīcībā diskriminējošu attieksmi pret elektroenerģijas tirgotājiem, taču šodien Konkurences padomes (KP) paustās bažas par AS «Latvenergo» iespējamu piekļuvi konkurentu datiem tiks pārbaudītas, pauda SPRK pārstāve Inese Krūmiņa.

Viņa stāstīja, ka «Sadales tīkls» ir dominējošā stāvoklī tirgū, kas ir skaidrojams ar to, ka elektroenerģijas sadales operatori ir dabiski infrastruktūras monopoli.

«Arī visās citās Eiropas Savienības valstīs elektroenerģijas sadales uzņēmumi atrodas dabiskā monopola stāvoklī. Nav ekonomiski pamatoti uzturēt paralēlus elektroenerģijas sadales tīklus. Šāda pozīcija tirgū «Sadales tīklam» nedod tiesības diskriminēt kādu no tirgotājiem,» uzsvēra Krūmiņa.

Saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likumu SPRK kopš 2008.gada ir pienākums regulāri izvērtēt «Sadales tīkla» veiktos pasākumus neatkarības nodrošināšanai no saistītajiem uzņēmumiem.

Krūmiņa atzina, ka līdz šim SPRK, vērtējot sadales operatora darbību, nav novērojusi, ka tirgotāji tiktu diskriminēti, kā arī regulators nav saņēmis tirgotāju sūdzības par sadales operatora darbību.

«Ja regulatora rīcībā būs šādi fakti, tad nekavējoties sekos arī rīcība un tiks piemērotas prasības, lai nepieļautu tirgus dalībnieku diskrimināciju. Attiecībā uz klientu datu konfidencialitāti un attiecīgo elektronisko datu uzskaites sistēmu ir skaidri nodalīta pieeja datiem, un tas nozīmē, ka «Latvenergo» nav piekļuves citu tirgotāju datiem. Jebkurš mēģinājums nelikumīgi piekļūt konfidenciālai informācijai tiktu fiksēts sistēmā un attiecīgi arī izskatīts. «Sadales tīkls» ir apstiprinājis, ka nodrošina klientu konfidenciālo datu aizsardzību,» informēja SPRK pārstāve.

Arī patlaban regulators izvērtē «Sadales tīkla» sniegto informāciju un pārliecinās, vai komersants ir veicis visus nepieciešamos pasākumus savas neatkarības nodrošināšanai.

«Ņemot vērā šodien publiski izskanējušo KP informāciju par brīvas konkurences ierobežošanas riskiem saistībā ar piekļuvi datiem, regulators noskaidros faktus, un, ja šādam apgalvojumam ir pamats, tad sekos nepieciešamā rīcība arī no regulatora puses,» piebilda Krūmiņa.

Kopumā, vērtējot elektroenerģijas tirgus darbību kopumā, regulators secina, ka elektroenerģijas tirgū attīstās konkurence, ko apliecina 2014.gada pēdējā ceturkšņa tirgus dati. SPRK informācija liecina, ka šajā posmā visvairāk enerģijas pārdeva «Latvenergo» (71%), kam seko SIA «Enefit» (17%), SIA «Inter Rao Latvija» (7%) un citi tirgotāji (5%).

Jau ziņots, ka AS «Sadales tīkls» uztur datubāzi ar elektroenerģijas tirgotājiem nepieciešamo informāciju par klientiem, bet šo datubāzi faktiski nodrošina AS «Latvenergo», garantējot sev piekļuvi visu konkurentu klientu datiem, šodien žurnālistiem sacīja Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

«Latvenergo» pārstāve Ivita Bidere aģentūrai LETA norādīja, ka «Latvenergo» kā vienam no elektroenerģijas tirgotājiem ir pieejama informācija un datubāze tikai par saviem klientiem.

«»Latvenergo» kā elektroenerģijas tirgotājam nav piekļuves konkurentu klientu datiem. Uzņēmums, līdzīgi kā citi komersanti, elektroenerģijas tirgū darbojas atbilstoši likumiskajam regulējumam un brīvai konkurencei,» uzsvēra Bidere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu