Pārapbedītas Ričarda III mirstīgās atliekas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien Lesterā tika pārapbedītas pirms vairāk nekā 500 gadiem kaujas laukā mirušā Anglijas karaļa Ričarda III mirstīgās atliekas.

Ozolkoka zārks ar Ričarda III pīšļiem tika apglabāts Lesteras katedrālē Anglijas centrālajā daļā. Katedrāles ārpusē pulcējās tūkstošiem cilvēku.

«Mēs atgriežam tava kalpa Ričarda kaulus kapā,» lūgšanā sacīja Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs.

«Es uzskatu, ka pret viņu netaisnīgi izturējās viņa nāves brīdī un visā vēstures gaitā,» sacīja 62 gadus vecā pensionāre Meja Dohertija, kura bija ģērbusies viduslaikiem raksturīgā tērpā. «Mēs uzskatām, ka viņš bija nevainīgs, un šīs ir bēres, ko viņš bija pelnījis. Kas tāds notiek reizi mūžā. Ir lieliski būt šeit un vērot vēstures tapšanu.»

Lielbritānijas karaliene Elizabete II nosūtīja rakstītu ziņu. Tajā bija teikts, ka Ričards III tagad «atdusas mierā Lesterā, Anglijas sirdī».

Elizabetes II vietā ceremonijā bija ieradusies viņas vedekla Veseksas grāfiene Sofija, kā arī karalienes brālēns princis Ričards, kurš ir noslepkavotā Ričarda III asinsradinieks.

Kad seši karavīri bija nolaiduši zārku kapā, «Oskara» balvai nominētais aktieris Benedikts Kamberbačs nolasīja dzejnieces Kerolas Annas Dafijas dzejoli, kas bija īpaši sacerēts Ričarda III piemiņai.

Kamberbačs tēlos Ričardu III raidorganizācijas BBC seriālā «Hollow Crown: The Wars of the Roses». Varoņa tēls balstīts uz Viljama Šekspīra darbiem.

Pēc Ričarda III pīšļu atrašanas vēsturnieki no jauna cenšas izvērtēt viņa sociālās reformas, nevis vienīgi paļauties uz Šekspīra Tjūdoru laika liecībām, kurās viņš atainots kā asinskārs tirāns.

Vēsturnieki atzīst, ka Ričards III tieslietu sistēmā attīstījis nevainīguma prezumpcijas ideju, kā arī ieviesis paražu atbrīvot pret galvojumu.

Tiesa gan, Šekspīra lugā «Ričards III» karalis tiek apsūdzēts, ka viņš nogalinājis savus krustdēlus, lai tiktu tronī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu