Pavasara nogurumam ir vairāki cēloņi (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Pink Sherbet Photography

Ak pavasar’, ak pavasar’, tu visiem sirdis dullas dar’, skan senā dziesmiņā. Pareizi dzied, jo šim dullumam ir pat zinātnisks pamatojums. Taču tā nav vienīgā pārmaiņa, ko cilvēks piedzīvo pavasarī. Vitamīnu krājumi iztērēti, tādēļ uzmācas pagurums.

Tie, kas slikti pierod pie izmaiņām laikā, rītos ar mokām raušas ārā no gultas un šķendējas par neprātīgajiem, kas izdomājuši griezt pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu. Tumšajā ziemas periodā mazinājusies aktīvā atpūta, tādēļ, būsim godīgi, daudzi, kritiski aplūkojot sevi spogulī, konstatē, ka viduklī uzradusies nevēlama riepiņa. Organisms piesārņojies, un derētu attīrīšanās kūre, bet, strauji mainot ēdienkarti, liek sevi manīt kuņģis.

Izrādās, pavasara nogurums nav nekas neparasts, bet universāla līdzekļa pret to gan nav

Kādam, lai atjaunotu enerģiju, pietiek ar izgulēšanos, citam palīdz produkti un uztura bagātinātāji. Pavasara nogurumam var būt vairāki iemesli. Ziemas tumšajā laikā organismā pastiprināti izdalās miega hormons melatonīns, bet gaisma, siltums un saule aktivizē serotonīnu, t.s. laimes hormonu. Tas uzlabo garastāvokli, aizdzen drūmas domas, uzmundrina un līdzsvaro. Pavasarī melatonīna krājumi joprojām lieli, bet laimes hormona var nepietikt, jo gaismas joprojām maz. Ja cīņā starp serotonīnu un melatonīnu virsroku gūst otrais, cilvēks ir nomākts, nervozs un miegains. Izeja?

Laimes hormona aktivizēšana. To var panākt, atrodoties brīvā dabā.

Pastaigas pie jūras vai mežā aiztrieks slikto un radīs patīkamu fizisku nogurumu. Laimes hormons nonāk asinīs arī emocionāla saviļņojuma brīdī, tādēļ ieteicams biežāk smaidīt un smieties, jo tas rada dzīvesprieku. Izrādās, ka palīdz arī saldumi, jo tajos atrodas vielas, kas vairo serotonīnu asinīs, tā uzlabojot garastāvokli. Tiem, kas seko savam svaram, saldumu vietā gan ieteicams ēst rupjmaizi vai žāvētus augļus.

Garajā ziemā uzkrājusies tauku kārtiņa arī var būt iemesls pavasara gurdenumam

Asinis rit slinki, organisma šūnām trūkst skābekļa un smadzenes strādā lēnāk. Lai atgūtu enerģiju un dzīvessparu, laiks padomāt par vingrošanu, fiziskām aktivitātēm. Jāpamaina arī ēšanas paradumi vairāk jālieto svaigi produkti un rupja maluma maize, mazāk gaļa un smalko miltu ēdieni. Tā organisms atbrīvosies no sārņiem.

Dzerot pietiekami daudz tīra ūdens, nierēm var palīdzēt tikt galā ar lielo organisma pavasara ģenerāltīrīšanu.

Uzturā jāiekļauj pirmie zaļumi un diedzējumi. Tajos ir organismam ļoti noderīgas vielas.

Pie vainas var būt arī vitamīnu izsīkums

Ar pārtiku vien tos nevar uzņemt pietiekami, vajadzīga papilddeva. Pavasarī lielākoties organismam pietrūkst magnija, folskābes, joda un B vitamīna. Ir svarīgi vitamīnus nepārdozēt. Par to, kā īsti organismam trūkst, labāk konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Pie ārsta noteikti jādodas, ja nogurums ilgst vairāk nekā mēnesi. Tas var būt simptoms veselības problēmām slēptām infekcijām, iekaisumiem, asins, onkoloģiskām u.c. slimībām. Šobrīd aktuāls, īpaši gados jauniem cilvēkiem, ir nogurums, ko rada gan fiziska, gan garīga pārslodze. Ekonomiskā situācija rada bažas zaudēt darbu.

Cilvēki daudz strādā, nesaudzējot savu veselību, un aizvien retāk atrod laiku aktīvai, pilnvērtīgai atpūtai, kas ir pamatnosacījums darbspēju atjaunošanai.
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu