Leģionāru gājienā piedalījās 1500 cilvēku; aizturēto Rīgas centrā nav

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Leģionāru piemiņas gājienā pirmdienas rītā piedalījās kopumā 1500 cilvēku, liecina Valsts policijas aplēses, bet kopumā 16.martā visos Rīgas centrā pieteiktajos pasākumus neesot bijis vairāk cilvēku kā iepriekšējos gados. «Pasākumi ir pagājuši ļoti mierīgi,» pavēstīja Valsts policijas pārstāvis.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis informē, ka pēc pasākumiem Rīgas centrā aizturēto cilvēku nav. Ierosināta viena administratīvā lieta par bezpilota lidaparāta izmantošanu, bet vēl vienas administratīvās lietas ierosināšana tiek vērtēta - saistībā ar sievieti leģionāru gājiena priekšgalā.

Jau ziņots, ka 16.martā Rīgas centrā notika vairāki leģionāru piemiņas pasākumi, kā arī pretinieku akcija. Jau no agra rīta Brīvības pieminekļa apkārtnē tika novietotas norobežojošās barjeras, bet pasākumu laikā centrā uzturējās liels skaits policistu.

Iekšlietu ministrs rīta pusē pavēstīja, ka vairāki desmiti ārzemnieku iekļauti tā dēvētajā melnajā sarakstā, lai nepieļautu dažādu provokāciju īstenošanu Latvijā. Tomēr viņu atrašanās melnajā sarakstā neesot saistīta vienīgi ar 16.martu.

16.marts ik gadu izraisa plašu rezonansi, jo šajā dienā tiek pieminēti Latvijas leģionāri. Bijušos leģionārus Nirnbergas tribunāls nav atzinis par kara noziegumus pastrādājušiem. Tomēr ārvalstīs viņus dažkārt dēvē par bijušajiem esesiešiem. Lai gan oficiāli «Waffen SS» bija brīvprātīgo formējums, faktiski vairākums tur dienējušo tika mobilizēti piespiedu kārtā.

Par 16.martu Latvijas valdības nostāja ir konsekventa - šī nav oficiāla piemiņas diena. Oficiāli Latvija kritušos karavīrus piemin 11.novembrī, iepriekš, skaidrojot vēsturiskos notikumus, uzsvēra Ārlietu ministrija.

Vairāki valdības pārstāvji leģionārus pieminēs pasākumā Lestenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu