Pērn likvidētas vairākas «Latvijas Krājbankas» meitassabiedrības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pērn likvidētas vairākas likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» meitassabiedrības, teikts bankas administratora «KPMG Baltics» pārskatā «Latvijas Krājbankas» kreditoriem par periodu no 2013.gada 23.decembra līdz 2014.gada 22.decembrim.

Pērn jūlijā tika likvidēta un izslēgta no Komercreģistra SIA «Silva Invest». Banka saņēma likvidācijas kvotu 258 229,83 eiro apmērā.

Pagājušā gada augustā tika likvidēta un izslēgta no Komercreģistra SIA «LKB Property». Banka saņēma likvidācijas kvotu 163 092,42 eiro apmērā.

Savukārt decembrī tika likvidēta un izslēgta no Komercreģistra SIA «LKB Rīgas Īpašumi». Banka saņēma likvidācijas kvotu 392 893,60 eiro apmērā.

Pārskatā norādīts, ka «Latvijas Krājbankai» pieder 80% no kravu aviopārvadājumu nodrošinātājas AS «RAF-Avia» akcijām. Šīs sabiedrības neto aktīvi 2014.gada novembra beigās bija 5,047 miljoni eiro. Apgrozījums pērn 11 mēnešos līdz novembra beigām bija 5,599 miljoni eiro. Administrators pērn turpināja uzraudzīt «RAF-Avia» pārvaldes procesus ar mērķi pārstrukturēt un stabilizēt sabiedrības darbību un naudas plūsmas, lai palielinātu «RAF-Avia» akciju vērtību. Pārdodot šīs sabiedrības akcijas investoram, atkarībā no izteiktā piedāvājuma plānots atgūt daļu vai visu no sākotnējās kredīta summas, balstoties uz kuru tika izmantotas komercķīlas tiesības uz sabiedrības akcijām.

Savukārt, lai nodrošinātu SIA «Baltijas aviācijas aistēmas» aktīvu atgūšanu, pērn aprīlī tika parakstīts līgums starp «Latvijas Krājbanku», «Snoras» banku un AS «Air Baltic Corporation», kurā tika panākta vienošanās ar «Air Baltic Corporation» par tās saistību izpildi pret uzņēmumu «Baltijas aviācijas sistēmas», veicot tiešus maksājumus «Latvijas Krājbanai» un bankai «Snoras». Līdz pagājušā gada decembrim visi līgumā paredzētie maksājumi ir veikti saskaņā ar grafiku. Administrators turpina darbu pie atlikušo «Baltijas aviācijas sistēmu» aktīvu atgūšanas. «Baltijas aviācijas sistēmu» neto aktīvi 2014.gada novembra beigās bija 3000 eiro.

«Latvijas Krājbankai» pieder 100% līzinga un faktoringa pakalpojumu sniedzējas SIA «LKB Līzings» daļu. 2014.gada novembra beigās šīs sabiedrības neto aktīvu apmērs bija 11,365 miljoni eiro, bet apgrozījums pērn 11 mēnešos bija 800 000 eiro. «KPMG Baltics» sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Fīrmanis aģentūru LETA informēja, ka tuvākajā laikā varētu tikt pieņemts lēmums par «LKB Līzinga» pārdošanu.

«Latvijas Krājbankai» pieder arī 100% uzņēmumā SIA «Krājinvestīcijas». Šis uzņēmums nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārvaldi un to bankas aktīvu pārvaldi, kurus banka ieguvusi, izmantojot komercķīlas tiesības. Uzņēmuma «Krājinvestīcijas» neto aktīvi 2014.gada novembra beigās bija 1,815 miljoni eiro, bet apgrozījums pērn no gada sākuma līdz novembra beigām bija 780 000 eiro.

Bankas meitassabiedrības SIA «Atlantijas biroji» neto aktīvi pērn novembra beigās bija 896 000 eiro, bet apgrozījums pagājušā gada 11 mēnešos bija 14 000 eiro. Šis uzņēmums nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārvaldi un to bankas aktīvu pārvaldi, kurus banka ieguvusi, izmantojot komercķīlas tiesības.

Bankai pieder arī 100% no nekustamā īpašuma apsaimniekošanas uzņēmuma SIA «ASJ Shipping». Šī uzņēmuma neto aktīvi pērn novembra beigās bija 176 000 eiro, bet apgrozījums pērn 11 mēnešos bija 6000 eiro. Ir sākts šīs sabiedrības maksātnespējas process.

Bankai 100% piederošā nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA «MG Zeme» neto aktīvi pērn novembra beigās bija 82 000 eiro, bet apgrozījums no 2014.gada sākuma līdz novembra beigām bija 99 000 eiro.

Bankai pilnībā piederošās SIA «Atlantijas nami» neto aktīvu apmērs 2014.gada novembra beigās bija 72 000 eiro, bet apgrozījums pērn 11 mēnešos bija 261 000 eiro. «Atlantijas nami» nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārvaldi un to bankas aktīvu pārvaldi, kurus banka ieguvusi, izmantojot komercķīlas tiesības.

Savukārt SIA «KM3», kas neveic komercsadarbību, neto aktīvi pērn novembra beigās bija 3000 eiro.

Pārskatā teikts, ka administrators veic nepieciešamos pasākumus meitassabiedrību darbības pārvaldībā, lai nodrošinātu aktīvu saglabāšanu, ierobežotu aktīvu vērtības samazināšanos un sekmētu bankas ieguldījumu atgūšanu iespējami lielākā apmērā. Bankas meitassabiedrību darbību uzrauga administratora pārstāvji.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa pasludināja «Latvijas Krājbankas» maksātnespēju 2011.gada 23.decembrī, bet lēmumu par bankrota procedūru sākšanu pieņēma 2012.gada maijā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2012.gada maijā anulēja bankas darbības licenci.

No paziņojuma par bankrota procedūras sākšanu līdz 2014.gada 6.decembrim administrators saņēmis 592 kreditora prasījumus. 573 prasījumi tika iesniegti trīs mēnešu periodā, kā to nosaka likums, bet 19 prasījumi - pēc likumā noteiktā iesniegšanas perioda beigām.

Administrators atzinis kreditoru prasījumus 733,248 miljonu eiro apmērā, noraidījis kreditoru prasījumus 138,312 miljonu eiro apmērā un atlicis lēmumu pieņemšanu attiecībā uz vienu kreditora prasījumu par 1280,59 eiro, līdz 2016.gadā beidzas komercķīlas līguma termiņš.

Līdz 2014.gada 6.decembrim saskaņā ar Kredītiestāžu likumā noteikto kreditoru prioritātes secību tika atzītas šādas prasījumu summas: noguldītāju prasījumi 247,187 miljonu eiro apmērā (summu veido sākotnējā atzīto kreditoru prasījumu summa 470,046 miljoni eiro mīnus jau atmaksātie 222,859 miljoni eiro); pārējo kreditoru prasījumi 251,825 miljonu eiro apmērā; kreditoru prasījumi par procentu maksājumiem 2,072 miljonu eiro apmērā; kreditoru prasījumi, kas tika pieteikti pēc noteiktā trīs mēnešu perioda, 232 684 eiro apmērā; prasījumi par kredītiestādei aizdotiem līdzekļiem, kuri pirms termiņa jāatmaksā vienīgi likvidācijas gadījumā, 9,072 miljonu eiro apmērā. Lai arī administrators veic visus iespējamos pasākumus, lai apmierinātu pieteiktos prasījumus, paredzams, ka aktīvu atgūšanas rezultātā iegūto līdzekļu apjoms nedos iespēju apmierināt visu atzīto kreditoru prasījumus, teikts pārskatā.

Administrators vērš kreditoru uzmanību, ka pārskatā ietvertos datus nav ieteicams izmantot kā vienīgo pamatu viņu prasījumu patiesās vērtības vai potenciāli atgūstamo summu aplēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu