Džeriņš uzrakstījis interesantu iesniegumu VID vadītājai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jurists Edgars Džeriņš nosūtījis iesniegumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei saistībā ar nomas maksu par VID jauno ēku Talejas ielā 1, Rīgā. Portāls TVNET publicē gan vēstuli, gan VID komentāru par to.

Džeriņš raksta: «2015.gada 3.martā portālā TVNET tika publicēts raksts «VID: Latvijā daudzi dzīvo pāri saviem līdzekļiem; pievērsīsies ofšoriem». VID Gan Bei kases aparātu lietu sauca par nekaunības kalngalu. Taču, manuprāt, visnekaunīgākais nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanas un dzīvošanas pāri saviem līdzekļiem piemērs ir absurdi lielās nomas maksas maksāšana par VID jaunās ēkas Talejas ielā 1, Rīgā, nomu.

Biznesa portāla db.lv 2013.gada 14.augusta rakstā «Valsts nomās divreiz dārgāk par vidējo cenu biroju īres tirgū» pēdējā rindkopā sniegts nekustamo īpašumu nomas tirgus speciālista viedoklis: «SIA Latvian Real Estate valdes priekšsēdētājs Ivars Žerdiņš paudis, ka vidējā cena par biroja īri šobrīd ir vidēji pieci lati par kvadrātmetru, bet 9,35 latus, ko par kvadrātmetru mēnesī 30 gadus piekritusi maksāt valsts, viņš uzskata par izšķērdību.»

Ēkas nomas maksa gadā ir apmēram 6,4 miljoni eiro apstākļos, kad valstij pieder un netiek izmantoti daudzi nekustamie īpašumi

un valsts ēku pati varētu uzbūvēt par ne vairāk kā 1000 eiro par kvadrātmetru. Tātad par 40 000 kvadrātmetru ēkas būvniecību būtu jāsamaksā maksimāli 40 miljoni eiro.

Foto: Ieva Lūka/LETA
Tā vietā VID pašreizējās ēkas iznomātājam 30 gados samaksās 192 miljonus eiro saskaņā ar šā brīža nomas maksu,

kura noteikti regulāri tiks paaugstināta. Līdz ar to VID ēkas nomu nevar nosaukt nekā citādi kā par klaju un nekaunīgu nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu.

Turklāt šādu summu maksāšana ir viskliedzošākais piemērs, ka viena iestāde dzīvo pāri saviem (lasi savas valsts vairuma trūcīgo nodokļu maksātāju) līdzekļiem! Par labas pārvaldības principiem te pat nav vērts diskutēt. Visbeidzot tagad par ēkas nomu ne tikai tiek pārmaksāts, bet apmeklētājiem jāmēro daudz garāks ceļš uz VID.

VID argumenti par labu šim risinājumam neiztur kritiku. Pirmkārt, VID darbinieki sūdzas par neveselīgajiem darba apstākļiem ēkā. Otrkārt, dažas it kā priekšrocības, piemēram, slepenas valsts informācijas apstrāde un glabāšana Talejas ielas ēkā var tikt nodrošināta arī jebkurā citā valstij piederošā ēkā, nevis ēkā, kura pieder pretrunīgi vērtētam Krievijas pilsonim.

Tāpēc, ņemot vērā iepriekšminēto un pamatojoties uz Iesniegumu likuma 5.panta 3.punktu un Informācijas atklātības likuma 10.panta 3.punktu, lūdzu sniegt pamatotu un skaidru atbildi uz šādu jautājumu:

Vai VID ir gatavs pārtraukt esošo nomas līgumu un noslēgt jaunu nomas līgumu, ja mans klients piedāvās uzbūvēt identisku ēku un iznomāt to VID par divām trešdaļām no pašreizējās cenas (tas uz 30 gadu termiņu valstij ietaupītu nomas līguma termiņā 64 miljonus euro)?»

Foto: Ieva Lūka/LETA

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļā TVNET sniedza šādu komentāru par Džeriņa iesniegumu: «VID 2014.gada 30.aprīlī noslēdza apakšnomas līgumu par administratīvā kompleksa telpu izmantošanu Talejas ielā 1 ar VAS «Valsts nekustamie īpašumi» uz 30 gadiem. VID norāda, ka

administratīvā kompleksa Talejas ielā 1 nomas maksa mēnesī par vienu kvadrātmetru sastāda 13,30 eiro, un 2,19 eiro par apsaimniekošanu.

Finansējums ar administratīvā kompleksa telpu izmantošanu saistīto izdevumu segšanai ir noteikts 2012.gada 24.augusta Ministru kabineta rīkojumā Nr. 411 «Par finansējuma piešķiršanu Finanšu ministrijai Valsts ieņēmumu dienesta administratīvās ēkas Talejas ielā 1, Rīgā, telpu nomas maksas, aprīkojuma iegādes, pārcelšanās un uzturēšanas izdevumu segšanai». Minētajā rīkojumā noteiktās nomas, komunālās un apsaimniekošanas izmaksas tika aprēķinātas, balstoties uz VID paredzēto nomājamo platību administratīvajā kompleksā.

Vēlreiz vēlamies uzsvērt, ka

VID nenomā vienkārši parastu biroja ēku, šī ēka ir speciāli projektēta VID vajadzībām

– finanšu un muitas policijas specifiskās telpas, muitas un akcīzes laboratorijas, drošības prasībām atbilstoša infrastruktūra, ko nosaka Eiropas regulas utt.

Administratīvā kompleksa sastāvā ietilpst virkne telpu un lietu, kas parasti biroja ēku sastāvā neietilpst,

– piemēram, datu centrs, laboratorijas un dokumentu glabātavas, videonovērošana un piekļuves kontrole atbilstoši augstākajiem drošības standartiem, un tas viss ir iekļauts nomas maksā. Ēkas ekspluatācijas izmaksas ir prognozētas, līdz ar to arī negaidīti pārsteigumi pieaugošu rēķinu veidā nav gaidāmi.

Attiecībā uz apgalvojumu par darba apstākļu negatīvo ietekmi uz veselību administratīvajā kompleksā VID informē, ka Personāla pārvaldes rīcībā esošā oficiālā informācija (darba nespējas lapas, iesniegumi) liecina - pārceļot darba vietas uz Talejas ielu, nav vērojama darbinieku veselības pasliktināšanās.

Arī 2015.gadā veikto gaisa kvalitātes mērījumu analīžu rezultāti uzrādījuši, ka biroja telpu gaiss apdraudējumu veselībai nerada, jo rezultāti atbilst normatīviem un rekomendējamiem lielumiem.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu