1500 lati par Latviju (114)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET

Latvija nav Krievija, kur valdošai varai netīkams viedoklis kādā televīzijas raidījumā nozīmē TV kanāla slēgšanu un represijas pret žurnālistiem. Latvijā ir labāk, jo TV ekrānos var stāstīt un rādīt, ko vien vēlies, arī noliegt Latvijas neatkarību un apšaubīt valsts pastāvēšanu. Politiķi rādīs bargu ģīmi, turpretī sods būs nesamērīgi mazs – 1500 latu. Un lieta izbeigta, saka prokuratūra. Bet Krievijas TV propagandas kanāls PBK turpinās pelnīt miljonus ar reklāmām Latvijas mediju tirgū.

Pērn 4.oktobrī Lietuvas televīzijas kanālā Pirmais Baltijas Kanāls (PBK) tika demonstrēts Krievijā veidots raidījums «Cilvēks un likums», kura autori apgalvoja, ka 1991.gada 13.janvārī uzbrukumā Viļņas televīzijas tornim neesot bijis neviena upura, kura nāvē būtu vainojama padomju armija, un viss notikušais esot Lietuvas varasiestāžu inscenējums utt. Atgādināšu, ka 1990.gada martā Lietuva paziņoja par valstiskās neatkarības atjaunošanu. 1991.gada 13.janvārī īpašās padomju karaspēka vienības ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa mira 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

Cik daudz zini par savas valsts vēsturi?

Latvijas dzimšanas diena ir 1940.gads, kad draudzīgā padomju armija atbrīvoja Latvijas teritoriju. Līdz pat 1990.gadam tā bija plaukstoša un pārtikusi republika PSRS sastāvā. Un tad pēkšņi viss mainījās - Rīgas ielās sakūra ugunskurus, pilsētas centrā uzcēla barikādes, neļāva padomju armijas desantam aizsargāt.. Bet tos, kuri gāja bojā, nogalināja paši barikāžu cēlāji; OMON specvienība nepiedalījās, tikai rūpējās par kārtību, lai neciestu garāmgājēji...

Kādas tiesiskas sekas būtu šādiem publiskiem apgalvojumiem par valsts neatkarības atjaunošanu 1990./91., ja PBK retranslētajā raidījumā Lietuvas vietā būtu minēts Latvijas vārds? Izrādās, ka nekas īpašs, jo par Latvijas neatkarības noliegšanu NEPLP uzliek maksimālo sodu 1500 Ls, bet Drošības policija (DP) un LR prokuratūra vēlāk piebilst, ka krimināllieta netiks rosināta un lieta ir izbeigta.

Labs bizness, ja pērk visi

Krievijas TV kanāls Baltijas valstīs - PBK ir trešā skatītākā televīzija Latvijā 2013.gadā, uzreiz aiz TV3 un LNT. PBK īpašniekiem pieder daži citi ar nodomu Eiropas Savienībā reģistrēti kanāli, kā REN TV, NTV Mir, Pirmais Baltijas muzikālais kanāls, kas tāpat kā PBK ir iekļauti SIA

Lattelecom televīzijas piedāvājumu paketē. Gribi skaties, gribi ne, dzirdu tepat blakus...

Slepeni pārdot ieročus abām karojošām pusēm ir nepārprotamas rūpes, lai karš turpinātos pēc iespējas ilgāk. Tādējādi vidutāji jeb starpnieki saglabā situācijas status quo, kad bez īpašas piepūles var nopelnīt lielu naudu - kā jebkurā nemieru nomocītā valstī, arī Sīrijā.

Nekas daudz nav zināms par ieroču tirdzniecību Latvijā. Turpretī Latvijas mediju tirgū Lattelecom un PBK ir starpnieki – pirmais ir tehniskais operators, otrs retranslē Krievijas TV dezinformāciju, bet pašu veidotais saturs PBK ir necils.

Vai Latvijas valsts «TV operators» Lattelecom varēja solidāri ar Lietuvu ierobežot PBK televīzijas kanāla raidīšanu, vismaz savā (Lattelecom) TV kanālu piedāvājumā? Varbūt uz dienu, varbūt uz trim mēnešiem, kā to brīvprātīgi izdarīja otrs lielākais Lietuvas kabeļtelevīzijas operators «Cgates», kas pie tam ir privāta kompānija?

Ko jūs, pilsoniska pozīcija neietilpst biznesa plānā, šāda uzdrīkstēšanās peļņu nenes; būtu tikai zaudējumi. Vismaz tā šķiet. Kāpēc? Jo nekad nav mēģināts strādāt citādi. Nuū, labi - kamēr īpašnieki=varas politiķi klusē un nespiež, nav stimula kaut ko mainīt...

Apmēram tā var lasīt nerakstītās starprindes Lattelecom īpaši plakanajās preses relīzēs. It sevišķi, ja relīze sākas ar vārdiem: «Lattelecom pamatoti var uzskatīt par vislatviskāko TV platformu.»

Latvijas valsts drošība ir kā latviešu valoda – vienreiz nobalsojām un darīts!

Lietuvas kabeļtelevīzijas «Cgates» direktors Pauļus Dambrausks saņems Lietuvas valsts apbalvojumu par to, ka pērn rudenī pieņēma lēmumu pārtraukt Krievijas televīzijas «Pirmais Baltijas kanāls» (PBK) translāciju uz trīs mēnešiem. Šā lēmuma autors bija Lietuvas aizsardzības ministrs Juzs Olekass. Kā līdzīgā situācijā rīkotos mūsu ļoti kompetentais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis?

Latvijā apbalvojumu ir pelnījušas Drošības policija (DP) un prokuratūra, kuru izpratne par atgūto Latvijas neatkarību un turpmāko mūsu demokrātiskās valsts eksistenci ir tikpat uzticama kā laika ziņu prognoze uz Jāņiem. Ja DP skaidri saka: «sižets ir atsevišķu personu centieni apšaubīt Lietuvas un līdz ar to arī pārējo Baltijas valstu neatkarības atgūšanas un šo valstu demokrātiskās iekārtas leģitimitāti», bet nespēj izdarīt attiecīgus secinājumus, kā vien atteikt ierosināt kriminālprocesu pret PBK, tad jautājums ir gana retorisks - varbūt DP un prokuratūrai ir pienācis brīdis savu darbinieku kvalifikācijas celšanai?

Divi uzņēmuma vadītāji sarunājas: paklau, vai ir prātīgi papildus ieguldīt savu darbinieku izaugsmē, ja viņi tāpat kaut kad vēlāk aizies strādāt citur? Otrs atbild: un ko tu darīsi, ja neieguldīsi savu darbinieku izaugsmē un viņi paliks strādāt pie tevis?

PBK retranslētais Krievijas TV dezinformējošais sižets nav ārpuskārtas nekaunība, bet gan sistemātiska un naidpilna rīcība pret mūsu visām trim Baltijas valstīm. «Maigā vara» neizbēgami kļūs agresīvāka, ja ļausim sevī saskatīt kompleksainā patvaldnieka Kārļa Ulmaņa mantiniekus.

* Ilustrācijā: Oļegs Solodovs - Baltijas mediju alianses (BMS), kurā ietilpst Pirmais Baltijas kanāls (PBK), valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (114)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu