Padomi: kā noturēties savā Jaungada apņemšanās zirgā? (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Jaunais gads ir sācies pilnā sparā, taču vai mēs joprojām atceramies, ko apņēmāmies, sākot jauno gadu? TVNET sarunā ar psiholoģi, psihoterapeiti Kristīni Veckrāci centās noskaidrot, kādas ir populārākās lietas, ko cilvēki parasti apņemas, un kāpēc ne vienmēr šīs apņemšanās izdodas izpildīt... Galu galā kā nezaudēt gribasspēku?

Cilvēka dabā ir mūžīgi tiekties pēc kaut kā vairāk, un kad tas ir dabūts – vajag vēl. Tāpat ir ar apņemšanos, jaunajā gadā cilvēki var apņemties darīt jebko - sākot ar maziem dzīves sīkumiņiem un beidzot ar liela soļa speršanu augšup. Ja dzimšanas dienā, pūšot svecītes, mēs kaut ko vēlamies, tad jaunajā gadā ir jāsāk darīt.

Taču cilvēki ir dažādi – kāds veido sarakstu un visu pārdomāti uzliek uz papīra, kāds apsēžas un tikai galvā pārdomā, ko šogad vajadzētu darīt labāk, kāds pačukst labākajam draugam, un varbūt vēl kāds neapņemas vispār neko. Tomēr šīs vēlmes parasti ir saistītas ar cilvēka pašizaugsmi. Sākoties jaunam gadam, mēs vēlamies

kļūt labāki, tikt vaļā no nevajadzīgā un papildināt savu dzīvi ar to, kā tomēr pietrūkst.
Vincent Boiteau
Vincent Boiteau Foto: Flickr

1. Tikt vaļā no atkarībām (alkohols, smēķēšana, azartspēles u.tml);
2. Dzīvot veselīgāk (zaudēt svaru, vairāk sportot, uzturā lietot veselīgu ēdienu);
3. Paplašināt ģimenes loku (atrast dzīvesbiedru, tikt pie bērna);
4. Sakārtot savas finanses;
5. Mazāk strādāt (pavadīt vairāk laika kopā ar ģimeni) vai tieši pretēji – strādāt vairāk;
6. Mazāk uztraukties!

Kāpēc tieši jauna gada sākums ir galvenais atskaites punkts?

Jaunais gads ir kaut kā jauna sākums, tāpēc šķiet, ka ir īstais brīdis arī kaut kam jaunam savā dzīvē. Taču kāpēc tieši jauna gada sākums ir galvenais atskaites punkts? Vai mums nevajadzētu rīkoties uzreiz, tiklīdz saprotam, ka kaut kas ir jāmaina? Kristīne Veckrāce paskaidro, ka cilvēka dzīvē var būt daudz dažādu atskaites punktu – dzimšanas diena, kāzu diena, vadītāja apliecības iegūšana un citi datumi, protams, arī gadu mija. Jaunais gads atšķiras ar to, ka tas vieno ļoti lielu cilvēku daļu, tas ir apveltīts ar spēcīgu simbolisko nozīmi, šim notikumam kā tādam jau ir liela enerģija. Kādreiz, kad ir grūti atrast iekšējo motivāciju nobriest jaunam lēmumam un sākt lietas darīt citādāk, palīdzoši ir ārējie apstākļi, un gadu mija var būt kā ārējais mudinātājs, motivācija, kas it kā palīdz sasniegt vajadzīgo gatavības pakāpi, lai rīkotos; to

varētu salīdzināt ar grūdienu no malas, kad pašam pietrūkst gatavības,

drosmes vai citu resursu, lai izkustētos. Iespējams, daļa cilvēku Jauno gadu izjūt kā palīdzību no malas.

Vai spēsi?

Taču vai mēs spējam ar tikpat lielu sparu nodzīvot visu cauru gadu? Izrādās, ka nebūt ne. Cilvēki vai nu nespēj tikt galā ar visu to, ko apņēmušies, vai arī pēc pāris mēnešiem vai pat nedēļām aizmirst to, ko ir nosolījušies. «Šādos gadījumos, visticamāk, tas liecina, ka

motivācija jaunajām pārmaiņām nav bijusi līdz galam izlolota

un nogatavināta, tā nav bijusi pietiekami spēcīga iekšējā motivācija. Apņemšanās ir katra personīgā izvēle, tāpat kā izvēle – īstenot apņemšanos vai ne. Cilvēks var ieviest sarakstu ar to, ko vēlas sasniegt (ne vien gada, bet dažu dienu vai pat vairāku gadu laikā) – sākot ar mazākām lietām un beidzot ar fundamentālākiem mērķiem. Apņemšanās saraksts var būt palīdzošs ceļa rādītājs dzīves laikā, īpaši – ja sastādīts saskaņā ar cilvēka paša vēlmēm,» paskaidro psihologs. Ir svarīgi kaut ko patiešām vēlēties, un tikai tad tas būs iespējams.

Kathy Sunderman
Kathy Sunderman Foto: Flickr

3 lietas, ko ir vērts ielāgot, pirms kaut ko patiesi apņemies:

1. Jārēķinās ar cilvēka reālajām spējām, dažādiem neparedzētiem apstākļiem;
2. Mērķis var palikt nesasniegts līdz brīdim, kad patiesi rodas gatavība;
3. Mēdz gadīties, ka dzīves laikā, mainoties pašam cilvēkam, mainās arī izvirzītie mērķi un apņemšanās!

Lai Jaunā gada apņemšanās (varbūt nepietiekami «nogatavinātās») neizvērstos kā lielas mocības, kad tās jāsāk īstenot, un tad nāk sapratne, ka lāgā neizdodas, psiholoģe Kristīne Veckrāce aicina pamēģināt tam visam pieiet ar vieglāku attieksmi. Varbūt palīdzoši būtu, piemēram, uzskatīt apņemšanos par savu reālo spēju pārbaudi, paeksperimentēšanu ar sevi, ļaujot sev sajust, cik tad liela ir motivācija. Uztvert to kā sevis un savas gatavības indikatoru –

tas ir treniņš savam priekam, nevis liktenīgs eksāmens.

Un ja izdodas iet uz mērķi – lieliski, ja ne – arī nekas, jo tātad pagaidām šis visticamāk nav tas īstais brīdis vai īstais mērķis.

Nu, kad janvāris jau gandrīz pusē, varam jau sākt secināt, cik daudz no tā, ko apņēmāmies Jaunajā gadā, patiesi darām. Pastāsti, kā izdodas tev?

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu