Tehnoloģiju un zinātnes pasaule 2013.gadā (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET kolāža

Gadumija jau klauvē pie durvīm un ir laiks atskatīties arī uz to, kas aizvadītajos 12 mēnešos noticis tehnoloģiju un zinātnes pasaulē. Gads šajās jomās ir bijis diezgan raibs - tehnoloģiju kompānijas mūs ir apveltījušas ar jaunām ierīcēm, pēc kurām dienām stāvēt dzīvajā rindā pie veikala durvīm, «cilvēka roka» jau ir aizsniegusies ārpus Saules sistēmas un ķīnieši paguvuši apciemot Mēnesi. 2014.gads nesīs jaunas ziņas, bet zem aizvadītā pavelkam svītru.

 
Foto: AP/ScanPix

Cilvēka radīts objekts izlido no Saules sistēmas

NASA zonde Voyager 1 ir krietni pārdzīvojusi sākotnējās prognozes un uzstādījumus un turpina funkcionēt. Šogad zinātnieki guva apstiprinājumu, ka zonde jau ir pametusi Saules sistēmu un patlaban atrodas starpzvaigžņu telpā. Pie tam tas nenozīmē, ka misija ir noslēgusies, - aprēķini liecina, ka 1977.gadā palaistajai 722 kilogramus smagajai zondei enerģijas pietiks, lai darbotos un datus zinātniekiem uz nu jau vairāk nekā 19 miljardus kilometru tālās Zemes nosūtītu vēl vismaz līdz 2025.gadam.

Foto: AFP/LETA
 
Foto: Reuters/ScanPix

Lielo darījumu gads

Uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumi notiek nepārtraukti. Tomēr 2013.gadā īpaši aktīva bija tehnoloģiju uzņēmumu vide, kas atzīmējās ar vairākiem miljardos dolāru mērāmiem darījumiem. Tā Facebook iegādājās Instagram, Google savā paspārnē paņēma populāro autovadītāju socializēšanās un interaktīvo karšu vietni Waze, bet Microsoft kļuva par Nokia mobilo telefonu biznesa īpašniekiem.

Foto: Reuters/ScanPix

Bez šiem notika arī mazāki pārņemšanas darījumi. Piemēram, Apple iegādājās sociālo mediju analīzes kompāniju Topsy un kustību sensoru ražotāju PrimeSense. Twitter pārņēma mobilās reklamēšanas uzņēmumu MoPub, Facebook kļuva par aplikāciju izstrādātāja Onavo īpašnieku, bet Google cer, ka tam labākas izredzes viedpulksteņu biznesā būs pēc kompānijas WIMM Labs iegādes.

Foto: Reuters/ScanPix

Starp citu, viens nozīmīgs notikums tehnoloģiju uzņēmumu biznesa pasaulē bija Twitter akciju sākotnējais publiskais piedāvājums Ņujorkas biržā. Atšķirībā no Facebook, kā akcijas nekavējoties zaudēja vērtību, Twitter akcijas ir iekārojams vērtspapīrs un kopš pirmās tirdzniecības dienas vērtību ir audzējušas vairākkārt - no 26 dolāriem līdz vairāk nekā 74 dolāriem raksta tapšanas brīdī 26.decembrī.

Foto: Reuters/ScanPix

Tai pašā laikā aizvadītajā gadā bija arī vairāki darījumi, kas pāršalca ziņu pasauli tieši tāpēc, ka nenotika. Iespaidīgākais no tiem bija saziņas rīka Snapchat atteikums kļūt par daļu no Facebook impērijas 3 miljardu dolāru vērtā darījumā. Tāpat arī viedtālruņu ražotājs BlackBerry atteicās no ieceres tikt pārdotam investoru konsorcijam ar kompāniju Fairgfax galvgalī. Šā darījuma vērtība tika lēsta 4,7 miljardu ASV dolāru vērtībā.

 
iPhone 5c prezentācija
iPhone 5c prezentācija Foto: AP/ScanPix

Pilnīgi jauns iPhone un citi Apple rīki

Šogad Apple pamatīgi novirzījās no kādreizējā bosa Stīva Džobnsa uzņemtā sākotnējā kursa un ievērojami dažādoja viedtālruņu piedāvājumu. Bez iPhone 5S, kas ir Kupertino, Kalifornijas štatā bāzētā uzņēmuma karognesējs viedtālruņu tirgū, patērētājiem tagad tiek piedāvāts arī nedaudz lētāks, košāks, polikarbonāta korpusā tērpts iPhone 5C.

iPhone 5s
iPhone 5s Foto: AP/ScanPix

Tirgus reakcija gan pēc šīs ierīces nonākšanas pārdošanā bija visai viennozīmīga un tāda ir joprojām - patērētāji ir gatavi maksāt vairāk, nevis saistīt iPhone vārdu ar krāsainu plastmasas telefonu, kas tehnoloģiski ir tieši tāds pats kā iepriekšējās paaudzes iPhone 5.

Foto: iPhone 5c

Bez jaunajiem iPhone Apple šogad atklāja arī jaunus iMac, Mac Pro, iPad (lielo Air un mazo mini ar Retina ekrānu), kā arī operētājsistēmas OS mobilās platformas iOS jaunas versijas.

iPad Air
iPad Air Foto: Reuters/ScanPix
 
Samsung Galaxy Round un LG G Flex
Samsung Galaxy Round un LG G Flex Foto: Publicitātes foto

Inovācijas no Dienvidkorejas

Kamēr Apple turas pie vairāk vai mazāk klasiskām vērtībām, divi Dienvidkorejas spēcīgākie spēlētāji izklaides elektronikas tirgū - LG Electronics un Samsung - 2013.gada gaitā uzstājās ar vairākiem pilnīgiem jaunumiem.

Pamanāmākie no tiem aizvadītā gada laikā bija viedtelefoni ar ieliektu ekrānu, proti, pa horizontālu asi ieliektais Samsung Galaxy Round un pa vertikālu asi ieliektais LG G Flex, Samsung viedpulkstenis Galaxy Gear un abu koncernu aizraušanās ar ieliektajiem TV ekrānu paneļiem, kuru izmērs gada beigās jau sasniedza 105 collas.

 
Ekrānšāviņš no ASK.fm
Ekrānšāviņš no ASK.fm Foto: Ekrānšāviņš

ASK.fm nedienas

Latvijā radītā sociālā vietne ASK.fm aizvadītā gada laikā ne reizi vien nonāca pasaules mediju uzmanības lokā un, kas būtiski, - negatīvā gaismā. Un tas viss tikai portāla specifikas dēļ, kas lietotājiem ļauj palikt anonīmiem un tādējādi netraucēti terorizēt citus reģistrētos lietotājus.

Ja upuris ir emocionāli nenobriedis pusaudzis, tad viņu šāda nepazīstamu personu rīcība var iespaidot graujoši un atsevišķos gadījumos pat novest līdz pašnāvībai.

ASK.fm turpina funkcionēt, taču, lai arī lietošanas noteikumos ir veikti labojumi, ļaunprātīga rīcība lietotāju vidū aizvien nav pilnībā novērsta. Tieši šā iemesla dēļ vietām piekļuve portālam jau ir bloķēta. Piemēram, Zviedrijas pilsētas Lulea pašvaldība pēc ASK.fm izpētīšanas ir bloķējusi piekļuvi portālam no skolu datoriem.

Ask.fm, kas būtībā ir jautājumu un atbilžu platforma, ir dibināts 2010.gadā, un patlaban portālam ir ap 80 miljoniem reģistrētu lietotāju.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas zonde veiksmīgi sasniedz Mēnesi

Viens no nozīmīgākajiem notikumiem zinātnieku pasaulē šā gada nogalē bija Ķīnas zondes Yutu sekmīga nolaišanās uz Mēness.

Kadri ar vēsturisko notikumu ātri vien aplidoja digitālo pasauli, un tam arī ir objektīvs pamatojums - spītējot pasaulē notikušajam zinātniski tehniskajam progresam Ķīna ir tikai trešā valsts aiz ASV un Padomju Savienības, kuras radītam lidaparātam ir izdevies mērķtiecīgi nolaisties uz Zemes dabiskā pavadoņa un izsēdināt tur izpētes robotu. Pēdējo reizi kāda zonde uz Mēness piezemējās 1976.gadā.

Foto: Reuters/ScanPix

Yutu spēs pārvietoties ar ātrumu līdz 200 metriem stundā un pārvarēt slīpumus līdz 30 grādu leņķī. Tā pētīs Mēness virsmu un meklēs dabas resursus. Ķīnai ir mērķis līdz 2020.gadam izveidot pastāvīgu kosmosa staciju. Austrumu lielvalsts plāno uz Mēnesi nosūtīt arī cilvēkus.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Latvija joprojām topā

Šis gan nav nekāds jaunums, taču aizvien ir patīkami apzināties, ka Latvija ir starp pirmajām valstīm pasaulē, ja runa ir par interneta ātrumu.

Ātrākais internets pasaulē. TOP 10

1. Dienvidkoreja - 14,2 megabiti sekundē (Mbps)

2. Japāna - 11,7 Mbps

3. Honkonga - 10,9 Mbps

4. Šveice - 10,1 Mbps

5. Nīderlande - 9,9 Mbps

6. Latvija - 9,8 Mbps

7. Čehija - 9,6 Mbps

8. Zviedrija - 8,9 Mbps

9. ASV - 8,6 Mbps

10. Dānija - 8,2 Mbps

Centrālā statistikas pārvalde iepriekš vēstīja, ka Latvijā regulāri jeb vismaz reizi nedēļā šā gada sākumā internetu lietoja 71,2% iedzīvotāju. Tas ir par 0,9 procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Strauji aug Bitcoin vērtība

Šogad strauji palielinājās interese par virtuālo valūtu Bitcoin, ar ko iespējams iegādāties gan legālus produktus un pakalpojumus, gan arī spēlēt azartspēles un apmaksāt kārtējo narkotisko vielu devu. Līdz ar straujo intereses kāpumu zibenīgā ātrumā palielinājās arī Bitcoin valūtas vērtība, tai decembrī pārsniedzot pat 1000 ASV dolārus par 1 Bitcoin. Šā raksta tapšanas brīdī 26.decembrī gan kurss ir nokrities un svārstās jau ap 737 ASV dolāru atzīmi.

Tā kā Bitcoin ir vērtīgs ieguvums, par to ir palielinājusies arī interneta krāpnieku un hakeru interese. Kaspersky Lab eksperti pat brīdina, ka nākamgad sagaidāms aizvien vairāk uzbrukumu vienkāršo Bitcoin lietotāju virtuālajiem maciņiem, bet vēlāk jau nestabilā situācija var novest pie Bitcoin sabrukuma.

Jāatzīmē, ka šogad netrūka arī kuriozu gadījumu ar Bitcoin. Tā, piemēram, pavisam nelāgi izgājis kādam britam, kurš pirms dažiem mēnešiem nejauši aplējis sava datora cieto disku, to izmetis atkritumos un tikai tad atskārtis, ka cietajā diskā atradušies 7,5 tūkstoši virtuālās valūtas Bitcoin vienību, kas tagad atbilst vairāk nekā 5,5 miljoniem ASV dolāru

 
Foto: Reuters/ScanPix

Karsti jaunumi videospēļu pasaulē

2013.gads atnesa interesantas ziņas ne tikai zvaigžņu vērotājiem; bez nozīmīgiem notikumiem neiztika arī videospēļu pasaulei, par kuras izmēriem varējām pārliecināties pēc, piemēram, Grand Theft Auto 5 (GTA 5) vai Call of Duty: Ghosts iznākšanas. Minētās spēles pārspēja visus līdzšinējos ieņēmumu rekordus - ieņēmumi no GTA 5 pārdošanas pirmajā dienā sasniedza 800 miljonus dolāru, bet Call of Duty: Ghosts gadījumā tie bija vēl lielāki - apaļš miljards dolāru.

Foto: AP/ScanPix

Tāpat svarīgus jaunumus šim gadam bija sagādājuši arī tehnoloģiju gigants Microsoft un elektronikas preču ražotājs Sony, kas ar nelielu intervālu izlaida savas jaunākās spēļu konsoles Xbox One un PlayStation 4, ar kurām nodoties attiecīgiem videospēļu nozares grāvējiem.

 
Ekrānšāviņš no Infogr.am
Ekrānšāviņš no Infogr.am Foto: Ekrānšāviņš

Latvijas vārds aplikāciju un interneta rīku pasaulē

Ir patīkami apzināties, ka ne tikai mēs lietojam kaut kur Ķīnā vai ASV radītus produktus, bet arī ķīnieši un amerikāņi izmanto latviešu digitālos izstrādājumus.

No tiem plašāko atzinību un rezonansi pasaulē ir izraisījuši tīmekļa rīks Froont, kas krietni atvieglo jaunu interneta mājas lapu izstrādi, interneta vietne un vienlaicīgi rīks Infogr.am, ko izmantot infografiku veidošanai (kopš izveidošanas 2012.gada Infogr.am lietotāji radījuši vairāk nekā 1,6 miljonus infografiku). Tāpat Latvijas izstrādātāji ir radījuši tādas aplikācijas kā Metrigen (sociālo tīklu analīzes rīks), Roamer (aplikācija, kas ļauj samazināt telefonsarunu un datu pārraides izdevumus ārzemēs) un LocBuzz (laika plānošanas mobilā aplikācija).

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu