Dabas muzejā varēs apskatīt Latviešu tradicionālās maskas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

13.decembrī plkst.16 Latvijas Dabas muzejā tiks atklāta latviešu tradicionālo masku izstāde «Starp divām saulēm», informē Latvijas Dabas muzeja Komunikācijas nodaļas pārstāve Elīna Pekšēna.

Cilvēku dzīves ritms kādreiz bija cieši saistīts ar norisēm dabā. Rudenī un ziemā, kad lauku darbi apdarīti, cilvēki varēja vairāk pievērsties garīgām nodarbēm - gan senču pieminēšanai, gan svētku svinēšanai. Izstāde «Starp divām saulēm» stāstīs par maskošanās laiku latviešu gadskārtā no rudens līdz pavasara saulstāvjiem.

Izstādē muzejs iepazīstinās ar maskām, kādas cilvēki darinājuši, svinot dažādas gadskārtas. Maskām, kas veidotas no daudzveidīgiem materiāliem - augiem, dzīvnieku ādām, veciem darba rīkiem, apģērbu gabaliem - bija liela nozīme cilvēku dzīvē.

Apmeklējot izstādi, ikviens varēs uzzināt, kad un kāpēc, svinot svētkus, cilvēki pārģērbās par lāčiem, kazām, dzērvēm un čigāniem un kā maskošanās tradīcijas saglabājušās līdz mūsdienām. Apmeklētājiem būs iespēja vērot videofilmu par maskošanās norisēm un piedalīties radošajās darbnīcās. No janvāra tiks organizētas arī ekskursijas, kurās varēs uzzināt vēl vairāk.

Izstāde tapusi kopā ar Latvijas Folkloras biedrību. To varēs apskatīt līdz nākamā gada 2.martam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu