Klāt Pirmā advente - sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks! (92)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/insidious_plots

Šodien, 1.decembrī, Rietumu kristīgajās baznīcās aizsākas četru nedēļu ilgā advente - gaidīšanas un tikšanās laiks, šis vārds tulkojumā no latīņu valodas nozīmē «atnākšana». Taču advente ir arī jauna baznīcas liturģiskā gada sākums. Šogad, aizdedzinot pirmo adventes vainaga svecīti, aicinām īpaši piedomāt par mieru katra sirdī. Lai sirsnības pilns ir šis laiks!

Četras adventes svētdienas šajā laikā vienmēr ir 4 svētdienas, kā arī 4 pilnas nedēļas. Adventes laika liturģiskā krāsa ir violeta vai purpura, izņemot trešo adventes svētdienu, kad priestera ornātā ir iespējama rozā krāsa.

Katrai adventes svētdienai ir sava pamattēma, kuru nozīmi vajadzētu atgādināt visiem ticīgajiem:

Marc Wellekötter
Marc Wellekötter Foto: flickr.com/insidious_plots

Adventes vainagā tiek iedegta pirmā svece. Pravietis Isaja aicina atstāt pasaules tumsību un «staigāt Dieva gaismā». Pasaule ir ieslīgusi pašapmierinātībā un iemigusi, tāpēc ir jāatmostas. Šī atmošanās ir sākums gaismai, rīta blāzmai. Tā ir sagatavošanās garīgai cīņai.

2. svētdiena: Sagatavojiet Kungam ceļu!

Vecās un Jaunās derības pravietis Jānis Kristītājs aicina uz atgriešanos un grēku nožēlu. Viņš atklāj «svēto ceļu» – ceļu uz pestīšanu. Viņš ir Kristus priekšgājējs, kas pasludina jauno laikmetu, kad ļaunums vairs nepastāvēs un zeme būs piepildīta ar Dieva pazīšanu. Svētie Raksti aicina uz samierināšanos, izlīgšanu un atvērtību Svētā Gara darbībai.

3. svētdiena: Gaudete – priecājieties!

Prieks ir Svētā Gara klātbūtnes auglis. Prieks ir zīme, ka cilvēks apzinās savu piederību Dievam. Apustulis Pāvils un evaņģēlists Matejs aicina dzīvot garā un pacietībā. Rūpes un bailes aizsedz Dieva klātbūtni un liek cilvēkam dzīvot, paļaujoties tikai pašam uz sevi. Bet apziņa par Kunga tuvumu un cerība uz Viņa drīzo atnākšanu stiprina cilvēku sirdis.

4. svētdiena: Ak, Pestītāj, atver debesis!

Advente un Ziemassvētku laiks mudina uz Marijas godināšanu. Viņa ir Kunga pravietiskā zīme, ko Viņš caur pravieša Isaja muti pasludina cilvēcei 600 gadus pirms Kristus piedzimšanas: Lūk, Jaunava ieņems un dzemdēs Dēlu, un Viņa vārds būs Emanuēls.

Benjamin Nussbaum
Benjamin Nussbaum Foto: flickr.com/insidious_plots

Adventes vainags un svecītes - aplis ir mūžīga ritējuma zīme

Šā klusā laika simboli ir adventes vainags un četras svecītes, kas tiek iedegtas katru svētdienu, arvien tuvāk nākot Ziemassvētkiem. Pirmo adventes vainagu 1833. gadā, izpušķojot koka krustu ar egļu zariem un iededzot 23 sveces, pasaulei dāvināja Hamburgas bērnu patversmes bāreņi.

Aplis ir mūžīga ritējuma zīme un sveces, kuras aizdedzinām katru svētdienu, aizvien vairāk izgaismo ceļu, pa kuru Dievs mums tuvojas. Tā gredzena forma simbolizē uzticību Dievam, viņa solījumiem. Adventes vainags norāda arī uz Kristu kā karali un uzvarētāju pār tumsu.

Kā uzsver Lutera draudzes virsmācītājs Indulis Paičs, cilvēka dzīvē ļoti liela nozīme ir ritmam un kārtībai, bet tradīcijas ir svarīgs veids, kā palīdzēt pašiem sev sajust adventes un Ziemassvētku laika īpašo nozīmi. «Adventa vainags ir skaists Kristus gaismas tuvošanās simbols – ar katru nedēļu iededzot par vienu sveci vairāk,

uzskatāmi redzam, ka Dieva nodomi lēnām, bet uzticami un nenovēršami realizējas

un sniedz mums svētību,» norāda mācītājs.

Mario Sormann
Mario Sormann Foto: flickr.com/insidious_plots

Lai jums visiem mierīga un silta Pirmā advente!

Pirmssvētku laikā visā Latvijā gaidāmi arī dažādi Ziemassvētku gaidīšanai veltīti pasākumi - koncerti, izrādes un tirdziņi.

Komentāri (92)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu