Bērziņš otrreiz noraida Pabrika kandidatūru premjera amatam (350)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš, noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nolēmis nevienu no nosauktajām personām neaicināt veidot Ministru kabinetu. Prezidents neesot guvis pārliecību par partiju līdz šim izvirzīto kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam, rakstiskā vēstījumā teikts prezidenta mājaslapā.

Šajā sarunu kārtā vienīgais oficiāli izvirzītais premjera amata kandidāts bija aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V); pārējās partijas runāja par zināmiem favorītiem, bet oficiāli tos augstajam amatam nevirzīja.

Sarunās ar partiju vadītājiem prezidents esot uzsvēris, ka viņa galvenais uzstādītais mērķis ir izveidot tādu valdību, kas personāliju un rīcībspējas ziņā būtu kvalitatīvāka par līdzšinējo un spētu jau tuvākajā laikā risināt valsts attīstībai aktuālus un sarežģītus jautājumus. Viņš

neatbalsta tādu pieeju kandidāta izvēlē, kas tiek pakārtota vienīgi nosacījumam, lai partiju izvirzītajam kandidātam izdotos iegūt vairākuma atbalstu parlamentā.

Skaidrojot, kāpēc premjera amatam netika virzīts Pabriks, viņš norāda, ka politiskais spēks, kas pats ir uzņēmies valdības veidošanas iniciatīvu, premjera kandidāta virzīšanas kritērijos neievēro konsekventu nostāju. Viens no sākotnēji izteiktajiem «Vienotības» kritērijiem nākamajam valdības vadītāja kandidātam ir nepieciešamība pēc labām fiskālās politikas un makroekonomikas zināšanām, kas neatbilst otrajā sarunu kārtā virzītā kandidāta kompetencēm.

Pabrika līdzšinējā darbība aizsardzības ministra postenī prezidentam ir devusi pārliecību, ka minētā persona nevar pildīt Ministru prezidenta amata pienākumus šajā periodā.

«Esmu pārliecināts, ka to personu loks, kuras varētu tikt virzītas premjera amatam, ir ievērojami plašāks, nekā šobrīd publiski izskanējis. Ir pietiekami daudz cilvēku, kas varētu uzņemties valdības vadīšanu.

Es gaidu no Saeimā pārstāvētajām partijām reālus kandidātus,»

otrajā sarunu kārtā uzsvēra prezidents.

Komentāri (350)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu