Iebrukušā veikala būvnieki šokā par notikušo. Uz jumta notika būvdarbi! (91)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Būvfirmas SIA «Re&Re» pārstāvji kopā ar veikala «Maxima» projekta tehniskajiem uzraugiem, projektētājiem un konstruktoriem patlaban atrodas notikuma vietā, taču veikala «Maxima» jumta iebrukšanas cēloņus vēl nevar komentēt, informēja «Re&Re» biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume.

Viņa sarunā ar TVNET norādīja, ka būvnieki, tāpat kā visi, ir šokā par notikušo.

«Šobrīd svarīgākais ir cietušo glābšana. Izsakām līdzjūtību visiem cietušajiem un viņu tuviniekiem.»

Būvnieka pārstāvji esot gatavi sniegt nepieciešamo palīdzību.

«Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem.

Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,»

Straume klāstīja.

Foto: Publicitātes foto

Kas būvēja un projektēja

Iebrukušo veikalu «Maxima» projektēja arhitektu birojs «Kubs», kurā strādā arhitekti Zane Kalinka, Andris Kalinka un Juris Lauris. Ēkas būvkonstruktors ir SIA «HND Grupa».

Informācija arhitektūras portālā «A4D» liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, paredzēti dzīvokļi. Ēkas dzīvojamā daļa sastāv no divām sekcijām, katrā sekcijā izvietota viena kāpņu telpa un divi lifti, viens no tiem - ugunsdzēsības.

Starp pirmajā stāvā izvietotajām tirdzniecības centra noliktavu telpām un otro stāvu ir plānots tehniskais stāvs, kurā savāktas visas komunikācijas, kas apkalpo dzīvojamos stāvus. Tehniskā stāva ielas puses daļā paredzēti divi papildu dzīvokļi un tirdzniecības centra garderobes un atpūtas telpas.

Iecerēta apzaļumošana

Veikala jumts iecerēts apzaļumots, ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam,

piekļūšana paredzēta no dzīvojamās ēkas otrā stāva kāpņu telpām. Pagrabstāvā izvietotas tirdzniecības centra un dzīvojamās ēkas tehniskās telpas, kā arī autostāvvietas ēkas iedzīvotājiem.

Straume apstiprināja, ka uz jumta pirms vairākām dienām sākti apzaļumošanas darbi. «Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura apzaļumošanai tiek izmantots speciāls atvieglotais substrāts. Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu. Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā - gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums,» piebilda Straume.

Liels nelaimes gadījums

Šovakar Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, Priedaines ielā 20, iebrucis veikala «Maxima» jumts. Cietuši 15 cilvēki, un divi gājuši bojā.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere, Priedaines ielā kādam veikalam iebrucis jumts, uz notikuma vietu devušās 13 ugunsdzēsēju mašīnas.

Pagaidām vairāki cietušie ir iesprostoti drupās, glābēji viņus cenšas atbrīvot. VUGD aicina cilvēkus nedoties uz notikuma vietu, lai netraucētu glābšanu. Arī autovadītājus glābēji aicina būt saprotošiem un dot priekšroku operatīvajam transportam.

Kā pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša, notikuma vietā strādā 13 mediķu brigādes, kas sniedz palīdzību cietušajiem.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka iebrukumu varētu būt izraisījis sprādziens. Iespējams, sprādzis apkures katls. Eksplozijas rezultātā sabrukusi siena un jumts. Vēlāk, atbrīvojot teritoriju no gruvešiem, iebruka vēl viena veikala siena.

Jau ziņots, ka 2011.gada novembrī nekustamo īpašumu investīciju, attīstības un pārvaldības uzņēmumu «Homburg» grupa un būvuzņēmums «Re&Re» ir pabeiguši investīciju projekta Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielas krustojumā, pirmo kārtu, kurā enkurnomnieks ir pārtikas lielveikals «Maxima XX».

Pirmās kārtas - 5000 kvadrātmetru plaša tirdzniecības centra - celtniecība tika sākta 2010.gadā. Projekta investīcijas veido «Homburg» grupas aktīvi un «Nordea bankas» līdzfinansējums. Kopējās investīcijas projektā būs 14 miljoni eiro (9,8 miljoni latu), bet pirmajā kārtā tika investēti aptuveni septiņi miljoni eiro (4,9 miljoni latu).

Kompleksa otrās kārtas - 12 stāvu dzīvokļu kompleksa «Urbeto» ar 131 dzīvokli - celtniecība tika sākta 2013.gada maijā, un to plānots pabeigt nākamā gada sākumā.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu