NATO mācībās izspēlē, kā atvairīt uzbrukumu Baltijas valstīm (96)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Nesen notikušajās NATO valstu militārajās mācībās «Steadfast Jazz» beidzot izspēlēts reāls scenārijs, kā atvairīt uzbrukumu Baltijas valstīm, apliecināja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

«Šie bija Baltijas aizsardzības scenārija manevri. Pēc mācību scenārija konkrētais uzbrukums tika vērsts pret Igauniju. Ieradās NATO papildspēki, likvidēja ienaidnieku okupētajā teritorijā un atgrieza suverenitāti valstij,» sacīja ministrs.

Viņš pauda gandarījumu, ka pēc ilgu gada darba šāda veida mācības pirmo reizi notikušas Baltijas reģionā. «Pie tā, lai šādas mācības te notiktu, mēs jau esam strādājuši kopš mūsu iestāšanās NATO 2004.gadā. Šo mācību nozīmi nevar pārvērtēt. Viena lieta – runāt par 5.panta garantijām, bet allaž parādās jautājums – kā šī palīdzība izpildīsies dzīvē un kā tā tiks sniegta? Tāpat tas ir jautājums uzņemošajai valstij - vai mēs šo palīdzību varēsim saņemt laicīgi un kā mēs varēsim sadarboties ar partnervalstu karaspēkiem? Šīs bija pirmās reālās šādas mācības pie šāda scenārija, kurā visi šie jautājumi tika izspēlēti,» teica Pabriks.

Foto: Latvijas armija

Ministrs pauda prieku, ka no NATO valstu armiju augstākajām amatpersonām saņēmis uzslavas par Latvijas kā mācību komandcentra uzņemošās valsts novērtējumu. «Ārvalstu augstākā ranga virsnieki atzina, ka uzņemšana Ādažu bāzē ir bijusi augstā līmenī. Jāteic, ka šīs mācības bija arī liela mācība mums pašiem, kā organizēt šādu misiju uzņemšanu,» viņš teica, uzsverot, ka šīs nav pirmās šāda plaša mēroga NATO mācības. «Mēs paši gatavojamies ar saviem karavīriem piedalīties līdzīgās mācībās 2015.gadā Dienvideiropā.»

«Steadfast Jazz» mērķis bija apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus – augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc regulāri jāpārbauda to gatavība. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā tika oficiāli sertificēts 2014. gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Mācības Baltijas valstīs un Polijā norisinājās no 2. līdz 9. novembrim. Mācību komandpunkts bija izvietots Ādažu militārajā bāzē, bet aktīvās kaujas mācības notika poligonā Polijā.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu