EK atzinīga par Latvijas paveikto atbildīgā finanšu plānošanā (102)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisijas (EK) aizdevuma pēcprogrammas uzraudzības misija kopumā pozitīvi vērtē eiro ieviešanas gaitu Latvijā, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski sacīja misijas vadītājs Kristians Veize. Pēcprogrammas uzraudzības misijas notiek reizi pusgadā un beigsies brīdī, kad Latvija atmaksās 75% no Eiropas Savienības sniegtā aizdevuma.

Dombrovskis EK pārstāvjus informēja par Saeimas apstiprināto valsts budžetu 2014.gadam, kas paredz nākamajā gadā samazināt budžeta deficītu līdz 0,9% no iekšzemes kopprodukta, taču satur arī virkni iniciatīvu, kas vērstas uz ienākumu nevienlīdzības samazināšanu, atbalstu strādājošajiem ar zemākajām atalgojuma likmēm, kā arī lielāku atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Premjers norādīja, ka Latvijai ir svarīgi saglabāt stingru fiskālo disciplīnu arī tādēļ, ka 2014. un 2015.gadā

jāpārfinansē starptautiskais aizdevums

aptuveni trīs miljardu eiro (2,1 miljarda latu) apmērā.

Valdības vadītājs un EK pārstāvis pārrunāja arī sagatavošanās procesu Eiropas vienotās valūtas ieviešanai Latvijā un bija vienisprātis, ka tā norit atbilstoši plānotajam grafikam. Veise atzinīgi novērtēja, ka pakāpeniski pieaug arī iedzīvotāju atbalsts pārejai uz eiro.

Veise uzsvēra, ka misijas pārstāvji atzinīgi novērtējuši Latvijas panākumus strukturālo reformu īstenošanā vairākās jomās, tostarp banku sektorā un profesionālās izglītības jomā, kā arī panākto progresu Būvniecības likuma pieņemšanā parlamentā.

Tāpat premjers un EK misijas vadītājs pārrunāja situāciju enerģētikas, transporta, izglītības un sociālās politikas jomās, kā valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas īstenošanas gaitu.

Nākamā EK pēcprogrammas uzraudzības misijas

vizīte Latvijā plānota pēc sešiem mēnešiem.

Kā ziņots, starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus, kopumā Latvijai programmā bija pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu), bet Latvija izmantoja nedaudz vairāk nekā pusi - 4,5 miljardus eiro (3,16 miljardus latu). 2011.gada 22.decembrī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde izskatīja pēdējo SVF misijas pārskata ziņojumu par Latvijas paveikto un atbalstīja starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšanu.

Starptautiskā finanšu palīdzība tika piešķirta ar nosacījumu, ka Latvija šajā laikā veiks virkni pasākumu monetārās, fiskālās un finanšu politikas jomās, kā arī strukturālās reformas ekonomikas konkurētspējas veicināšanai.

Starptautiskā aizdevuma programmas atmaksa sākta šogad, savukārt pēdējais maksājums Latvijai jāveic 2025.gadā.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu