Vārpiņš: Čalovskis ir brīvs kā putns un var brīvi pamest valsti (62)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdien no ieslodzījuma atbrīvotais smagajos kibernoziegumos ASV apsūdzētais Latvijas pilsonis Deniss Čalovskis ir brīvs kā putns un vēlēšanās gadījumā var arī pamest valsti, aģentūrai BNS apliecināja viens no viņa advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

Viņš gan norādīja, ka no Ģenerālprokuratūras aizvien nav saņemts precīzāks skaidrojums par apstākļiem, kas prokuroram likuši pieņemt lēmumu par Čalovska atbrīvošanu no ieslodzījuma. Tai pat laikā viņš norādīja, ka, spriežot pēc publiski izskanējušajiem prokuratūras argumentiem, pret viņa klientu, visticamāk, nav noteikts neviens cits drošības līdzeklis. Tādējādi viņa klientam ir visas iespējas pamest valsti, kad vien viņš to vēlas. «Kāpēc tā notiek? Tāpēc, ka Latvijā aizvien nav regulējums kā šādās situācijās rīkoties,» skaidroja Vārpiņš.

Vienlaikus Vārpiņš uzsvēra, ka pamatojums turēt nebrīvē Čalovski zuda brīdī, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņēma izskatīšanai viņa prasību par izdošanas uz ASV apturēšanu, uzliekot Latvijai par pienākumu pārtraukt izdošanas procesu. «Pamatojums viņa turpmākai turēšanai Centrālcietumā jau bija zudis. Savukārt Prokuratūra aizbildinājās ar faktu, ka viņš ieslodzījumā tiek turēts tikai tāpēc, ka nav skaidra regulējuma, kā rīkoties šādos gadījumos. Tas ir akmens laikmeta cienīgs skaidrojums,» viņš teica.

Vārpiņš norādīja, ka šobrīd Čalovska aizstāvji prasa pārņemt pret viņu klientu ASV uzsākto kriminālprocesu, lai tā izmeklēšanu un Čalovska saukšanu pie kriminālatbildības veiktu Latvijā. «Tas būtu tikai loģisks solis un likums to atļauj,» sacīja advokāts, vienlaikus piebilstot, ka pagaidām nav zināms, kā kriminālprocesa pārņemšana varētu sekmēties.

ASV Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu «Gozi» inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Likums paredz, ka izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu. Čalovski aizturēja un viņam piemēroja apcietinājumu pērn 4.decembrī.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu