KNAB priekšnieka konkursa otrajai kārtai virza piecus kandidātus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata konkursa komisija nolēmusi virzīt padziļinātai vērtēšanai konkursa otrajā kārtā piecus pretendentus, piektdien sacīja Valsts kancelejas direktore un Pretendentu vērtēšanas komisijas vadītāja Elita Dreimane.

Pievienotas 2.-4. rindkopa.

Atbildīgā komisija šodien nolēmusi, ka otrajai kārtai tiks virzīti: KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs, pašlaik SIA "Biznesa un juridiskā prakse" īpašnieks, konsultants loģistikā, transporta un dzelzceļa risinājumos, kā arī robežšķērsošanas un nodokļu jautājumos Kalvis Vītoliņš un bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs, tagadējais SIA "Pireja" juridiskais pārstāvis un SIA "Park&fly easy" valdes priekšsēdētājs Māris Gulbis.

Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane informēja, ka šodien komisijas locekļu starpā par pieņemto lēmumu domstarpības nav bijušas. Otrajā kārtā pretendentiem jau būs rakstiski jāatbild uz komisijas sagatavotiem četriem jautājumiem par biroja un priekšnieka kompetencēm.

Notiks arī intervija, kuras laikā būs jāsniedz vīzija par biroja darbību un jāatbild uz komisijas jautājumiem. Katrs komisijas loceklis individuāli sniegs vērtējumu katram pretendentam, un uzvarēs tas, kurš būs saņēmis lielāko punktu skaitu.

Plānots, ka otrās kārtas rakstu darbs notiks 25.oktobrī un intervija 26.oktobrī, kad arī tiks paziņoti konkursa rezultāti. Tālāk jau premjera kompetencē būs šī jautājuma iekļaušanas valdības darba kārtībā, kas provizoriski varētu būt 8.novembrī. Gala lēmumu gan tāpat pieņems Saeima.

Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš skaidroja, ka pirmajā kārtā vērtētas tikai formālās prasības, kā rezultātā no 13 pretendentiem atsijāti astoņi. Vērtēta atbilstība likuma kritērijiem, un, piemēram, bijuši pietiekušies pretendenti bez augstākās izglītības, ar nepietiekamām valodu zināšanām, bez pieredzes vadošā amatā valsts pārvaldē, kā arī bez iespējas saņemt pielaidi valsts noslēpumam, jo ir saukti pie kriminālatbildības. Vērtēta informācija, vai cilvēki spēj glabāt valsts noslēpumu.

Otrajā kārtā vērtēs pieredzi un kompetenci

Otrajā kārtā jau tiks vērtēta plašāka izpratne par korupcijas jautājumiem, reputācija un attieksmi pret darbu, uzsvēra Kažociņš. Savukārt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš papildināja, ka turpmāk liela nozīme būs arī personas reputācijai - kāda tā ir un vai atbilsts tieši šīs iestādes vadītāja prasībām.

Konkursa otrajā kārtā padziļināti tiks vērtēta arī kandidātu pieredze un kompetence. Kandidātu, kuram komisijas locekļi būs piešķīruši augstāko punktu skaitu, komisija ieteiks virzīt uz Ministru kabinetu apstiprināšanai, savukārt Ministru kabinets lems par komisijas izvirzītā pretendenta ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

Procesu novēro arī "Sabiedrība par atklātību "Delna", kurai līdz šim nav radušās šaubas par komisijas godaprātu un kurai šis atvērtais konkurss radot uzticamību kandidātu izvēles procesam.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Valsts kanceleja kopumā konkursa pirmajā kārtā bija atlasījusi 13 pretendentus.

Uz KNAB vadītāja amatu bija pieteikušies arī - Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra informācijas tehnoloģiju drošības administrators Gunārs Bērziņš, advokātu biroja "Liepiņš un partneri" zvērināts advokāts, nodibinājuma "Korporatīvo juridisko risinājumu un pētījumu palāta" valdes priekšsēdētājs un Juridisko risinājumu un pētījumu palātas šķīrējtiesas priekšsēdētājs Armands Stumbergs, pašreizējais detektīvaģentūras "Musa International" vadītājs jurists Gunārs Cāzers, Juridiskās koledžas pasniedzēja Ruta Mekša, Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta Tiesvedības nodaļas juriskonsults Kristaps Sautiņš, SIA "P-Kolada" dalībnieks, SIA "Adhs juridiskie un apdrošināšanas pakalpojumi" dalībnieks un SIA "Jurisconsultus" dalībnieks Jānis Uzulēns, bezdarbnieks Aivars Bauers, Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra un Izglītības kvalitātes valsts dienesta eksperts Vladislavs Bautris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu