Baidoties no eiro haosa, daži tirgotāji uz laiku veikalus slēgs (95)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Sākot ar šodienu, visās tirdzniecības vietās cenām ir jābūt norādītām gan latos, gan eiro. TVNET apstaigāja vairākas Rīgas centra tirgotavas, un tur sastaptie pārdevēji atzina, ka par šīm izmaiņām īpašā sajūsmā nav. Baidoties no iespējamā haosa pēc pārejas uz eiro, daži jaunā gada pirmajās nedēļās savus veikalus plāno slēgt.

TVNET izstaigāja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tirgu, kur tirgotāji savām precēm lielākoties jau bija norādījuši arī cenas eiro. Uz jautājumu, vai tas prasījis lielus papildu ieguldījumus, viņi attrauc, ka nē – tik vien kā par papīru, uz kura tās uzrakstīt. Tiem, kuriem preču vairāk, pārrēķināšanā ir jāpavada ilgāks laiks.

Lielākās problēmas dubultā cena pagaidām sagādājusi vienīgi pircējiem, no kuriem vecāka gadagājuma cilvēkiem divu cenu norādīšana raisījusi neizpratni. «Cilvēkam grūti uzreiz saprast – viņš redz divas cenas un jautā, kas tas ir,» stāsta puķu tirgotāja Svetlana un piebilst, ka par pāriešanu uz eiro informēti ir visi, tomēr daudzi gaidījuši izmaiņas, sākot ar 1.janvāri, nevis jau šobrīd.

Foto: TVNET

TVNET sastaptā puķu pārdevēja apliecina – 2014.gada pirmajās divās nedēļās, kad vēl būs atļauts norēķināties gan latos, gan erio, viņas stends būs slēgts.

«Mēs esam ļoti maziņi un nevaram iepirkt tik daudz naudas, ko izdot,»

viņa pamato savu lēmumu. Cita Vidzemes priekšpilsētas tirgū esošā stenda, «Rundāles dārznieka» saimniece Sendija Minusa un pārdevēja Vija stāsta, ka ciet tirgotavu neslēgs, tomēr prognozē, ka pēc valūtas maiņas viņu dzīve «tiks sarežģīta ne pa jokam». Brīdī, kad oficiāli varēs norēķināties ar eiro, viņas plāno strādāt ar diviem kases aparātiem.

«Rundāles dārznieka» pārdevēja ar zināmām bažām skatās uz faktu, ka pēc 1.janvāra kā atlikumu varēs izdot tikai eiro – tas var radīt papildu haosu dienās, kad pircēju ir vairāk. Kā zināms, visiem tirgotājiem ir jāvadās pēc viena oficiālā pārejas kursa, kuru pārdevējiem ir izdalījusi tirgus administrācija. Drošības labad gan viņa vēl papildus kasē tur veikala «Maxima» čeku, kur norādīts, pēc kāda parauga cenas jārēķina.

Foto: TVNET

Kaut arī pēc pāriešanas uz eiro preču un pakalpojumu cenas būtiski nemainīsies, fakts, ka eiro valūtā tās skaitliski ir lielākas nekā latos, pircējus ietekmē psiholoģiski, pārliecinātas ir dārza velšu stenda tirgotājas:

«Ir tomēr atšķirība – marinētie gurķi maksā 1,50 Ls vai 2,13 eiro. Cilvēkiem, paskatoties uz cenu, uzreiz mati ceļas stāvus.»

Čaka un Artilērijas ielu stūrī esošā pārtikas veikaliņa «Korsa» pārdevējas skaidro, ka cenu norādīšanai eiro gatavojušās jau ilgāku laiku un plāno palikt ilgāk pēc darba, lai pirmdienas vakarā visas cenas norādītu arī eiro. «Tas ir sarežģīti. Visu pārrakstām ar roku, paši rēķinām,» viņas saka.

Foto: TVNET

Oficiālo eiro pārejas kursu (0,702804) viņas prot noskaitīt no galvas, jo katras veikalā esošās preces cena ir jāpārrēķina, vadoties pēc tā. Pircējiem pagaidām vēl nav gadījušies nekādi pārpratumi, taču veikaliņa pārdevējas jau tagad cenšas noskaņoties jautājumiem.

Ministrija pārliecināta, ka tirgotāji būs godprātīgi

No šodienas, kad Latvijā stājas spēkā paralēlais cenu atspoguļošanas periods, Ekonomikas ministrijas uzraudzībā esošās iestādes veiks vairāk nekā 30 000 pārbaužu, pārliecinoties, ka cena abās valūtās atspoguļota korekti un pārrēķins veikts pēc oficiālā kursa, par kļūdām iesākumā brīdinot un aicinot tās novērst.

«Esmu pārliecināts, ka vairums uzņēmēju būs šo pārrēķināšanu veikuši godīgi un būs gatavi pievienoties iniciatīvai «Godīgs eiro ieviesējs», publiski apliecinot to,» intervijā TVNET pauž Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, norādot, ka valsts sākotnēji būs iecietīga pret kļūdām.

Praktiski padomi cenu pārrēķināšanā

Eiro un lata maiņas kurss nav pateicīgs viegliem galvas rēķiniem. Tomēr lielākā daļa iedzīvotāju jutīs vajadzību jauno valūtu saistīt ar veco, lai spētu noorientēties savos tēriņos, - eiro kā atskaites punktu saviem tēriņiem uzreiz lietot gatavi būs labi ja padsmit procentu iedzīvotāju. Iepērkoties ātrāk un lietderīgāk ir cenas pārrēķināt galvā - tas veicina labāku cenu uztveres veidošanu.

Institūtā iesaka: visprecīzāk un vieglāk galvas rēķinos būs dalīt ar divi un desmit - lai galvā pārrēķinātu eiro cenu latos, cenu eiro izdala ar 2, un tad iegūtajam rezultātam divas reizes pieskaita vienu desmito daļu no eiro cenas.

Piemēram: 9 EUR = 9/2 + 9/10 + 9/10 = 4,50 + 0,9 + 0,9 = 6,30 Ls. Rezultāta pārbaude: 9 EUR * 0,702804 = 6,33 Ls.

Jaunās naudas vērtību iedzīvotāji var apgūt vairākos veidos, lai saprastu, vai preces vai pakalpojuma cena ir pieņemama. Cenu pārrēķinam alternatīvs veids ir eiro monētu un banknošu vērtības apgūšana latos un preču vērtības noteikšana šajos intervālos. Mazas tabuliņas ar eiro nominālu vērtību latos var nēsāt naudasmakā.

Piemēram, 1 EUR = 70 santīmi, 2 EUR = 1,40 Ls, 5 EUR = 3,50 Ls

Komentāri (95)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu