Grafēna procesoru darbina gaisma, ne elektrība (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Pateicoties grafēnam, skaitļošana kļūs ne tikai ātrāka, bet arī videi draudzīgāka.

Jaunākie pētījumi liecina, ka izturīgākā uz Zemes sastopamā materiāla, proti, grafēna iekļaušana procesoru struktūrā, tiem ļautu darboties ar gaismu vien. Šobrīd bezmaksas gaismas vietā tiek tērēta elektrība.

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (Massachusetts Institute of Technology jeb MIT), Kolumbijas universitātes (Columbia University) un IBM Vatsona Izpētes centra (T. J. Watson Research Center) veiktajā grafēna procesora pētījumā atklāts, ka ar gaismu pietiek, lai no atsevišķiem elektroniem radītu nepieciešamo elektroenerģijas plūsmu.

MIT eksperti ir pārliecināti, ka šāda veida procesori varētu samazināt gan enerģijas patēriņu, gan karstuma veidošanos. Vēl viena grafēna procesoru priekšrocība - tie būtu gan ātrāki, gan arī lētāki.

Var atzīmēt, ka grafēns ir mākslīgs, taču ļoti vērtīgs materiāls. Eiropas Komisija somu kompānijai Nokia šā gada februārī piešķīra grantu 1 miljarda eiro apmērā, lai tā turpinātu grafēna pētījumus. Šis materiāls ir tikai vienu atomu biezs un izturībā 300 reizes pārspēj tēraudu.

2010.gadā divi grafēna īpašību pētnieki saņēma Nobela prēmiju fizikā par eksperimentiem ar grafēnu, demonstrējot kā šo caurspīdīgo materiālu var izmantot skārienjutīgo ekrānu, gaismas paneļu un saules bateriju šūnu ražošanā.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu