Ekspertu darba grupās darbosies gan SC, gan VL-TB/LNNK

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" ekspertu darba grupās dažādu jautājumu risināšanā piedalīsies gan apvienības "Saskaņas centrs" (SC), gan nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji.

Ekspertu grupas veidos divi trijnieki

Kā pēc "Vienotības", ZRP un VL-TB/LNNK tikšanās žurnālistiem norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V), ekspertu darba grupas veidos divi trijnieki: ZRP, "Vienotība" un SC, kā arī ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK.

Ekspertu darba grupas pētīs politisko spēku sadarbības iespējas dažādos jautājumu blokos: ekonomikas un finanšu; tiesiskuma, politiskās reformas un drošības; sociālajā, izglītības un kultūras.

Zināms, ka ZRP delegāti ekspertu darba grupām būs Roberts Ķīlis, Sandra Sondore-Kukule un Edmunds Sprūdžs.

Arī VL-TB/LNNK tiek aicināti iesaistīties

Kā ziņots, vakar par kopīgu darba grupu veidošanu vienojās ZRP un "Vienotības" pārstāvji. Kaut arī vēl vakar no rīta tika paziņots, ka tajās pagaidām darbosies tikai šo abu partiju pārstāvji, pēcpusdienā ZRP tikās ar SC un paziņoja, ka darbā piedalīsies arī SC. Šorīt pēc trīspusējās tikšanās tika pavēstīts, ka arī VL-TB/LNNK tiek aicināti deleģēt savus pārstāvjus.

SC un ZRP tikšanās radījusi neizpratni

ZRP un "Vienotības" pārstāvjiem tika taujāts par vakar klajā nākušajām pirmajām nesaskaņām, jo ZRP bija tikusies ar SC bez "Vienotības" ziņas. "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa atzina, ka tas esot radījis zināmu neizpratni, bet abas partijas to nopietni plānojot pārrunāt piektdien divpusējās tikšanās laikā.

Savukārt ZRP līderis Valdis Zatlers norādīja, ka "mēs katrs esam patstāvīgs politiskais spēks" un ka ZRP visas partijas uzskata par līdzvērtīgām.

ZRP premjera amata kandidāts Sprūdžs klāstīja, ka ar šādu sarunu formātu iecerēts ieviest jaunus principus sarunu vešanā, nonākot pie detalizētas vienošanās un izpratnes, kas ļautu ZRP īstenot maksimālā apmērā savu programmu.

Sava nostāja koalīcijas veidošanā

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš žurnālistiem norādīja, ka nacionālajai apvienībai esot sava skaidra un nepārprotama nostāja par koalīcijas veidošanu.

Politiskais spēks uzskata, ka ir jāveido nacionāla valdība, un VL-TB/LNNK ir izvirzījusi četrus veicamus uzdevumus - latviešu valodas stiprināšana, izglītība latviešu valodā, atbildība par totalitāro režīmu slavināšanu, kā arī kvalitatīva naturalizācijas procedūra. Bērziņš atzina, ka par visu ar iespējamajiem koalīcijas partneriem neesot vienprātības, bet nacionālā apvienība esot par to gatava diskutēt darba grupās.

VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars savukārt norādīja, ka, viņaprāt, SC iesaistīšana darba grupās esot nepieņemama.

Sarunu dalībniekiem arī tika taujāts, vai VL-TB/LNNK biedra Jāņa Iesalnieka publiskie izteikumi nevarētu apgrūtināt šā politiskā spēka iekļaušanu koalīcijā. Dombrovskis norādīja, ka šodien šis jautājums nav ticis apspriests, bet šādi izteikumi radot tikai problēmas un neveicinot sabiedrības saliedēšanos. Tāpēc viņš ļoti cerot, ka nacionālā apvienība izdarīšot attiecīgus secinājumus un distancēsies no šādiem izteikumiem.

ZRP pārstāvji jau iepriekš atzina, ka neatbalsta nekā tāda, kas veicina sabiedrības šķelšanos.

Šodien "Vienotība" un ZRP tiksies trīspusējās sarunās arī ar SC.

Patlaban kā reālākā iespējamā tiek minēta triju partiju koalīcija, kuras pamatā būtu ZRP un "Vienotība". Trešais partneris varētu būt SC vai nacionālā apvienība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu