SC un ZRP šodien atraduši "vairākus saskarsmes punktus"

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un Zatlera reformu partija (ZRP) šodien galvenokārt runājušas par ekonomikas un tiesiskuma jautājumiem un atrasti daudzi temati, kur abām pusēm sakrīt viedokļi, šodien pēc abu politisko spēku tikšanās žurnālistiem sacīja SC līderis Nils Ušakovs. Arī "Vienotība" un SC atraduši sadarbībai kopīgos punktus.

Sarunas bijušas pragmatiskas

Ušakovs norādīja, ka vēl esot palikuši jautājumi, par kuriem būtu jādiskutē darba režīmā, - par izmaiņām atsevišķu nodokļu likmēs, no kura laika iespējams indeksēt pensijas un citi.

ZRP līderis Valdis Zatlers norādīja, ka šī ir bijusi pirmā nopietnā tikšanās starp abām partijām un noritējusi ļoti pragmatiski. "Šajā pirmajā tikšanās reizē meklējām iespējamos saskarsmes punktus. Ir atšķirīgi viedokļi, kas vēl jāpēta tālāk," teica Zatlers.

Zatlers sacīja, ka ZRP pēc tikšanās ar SC noslēgusi pirmo sarunu ciklu un šodien partijas valdē tiks spriests par šā sarunu raunda rezultātiem.

Nākamā tikšanās ZRP paredzēta ar "Vienotību" rīt no rīta.

Eksprezidents atzina, ka tas esot grūts jautājums, kad beigsies sarunu process par koalīciju un cik sarunu raundu tam būs vajadzīgs. "Tas nepieciešams, lai saskaņotu viedokļus un varētu izveidot stabilu koalīciju," teica politiķis.

Zatlers skaidroja, ka ar SC sakrītot viedokļi ļoti daudzos tiesiskajos jautājumos, vismaz galvenajos punktos. Savukārt pret ekonomikas jomu ZRP izturoties uzmanīgāk, bet, piemēram, varētu būt ar SC jau panākta vienošanās, ka jāpabeidz starptautiskā aizdevuma programma.

Valdības deklarācijā grib ierakstīt, ka Latvijā nav okupantu

Ušakovs žurnālistiem uzsvēra, ka nepieciešams darīt visu, lai būtu stabila un rīcībspējīga koalīcija, un tāda tā varot būt, tikai iesaistot SC. Savukārt, atbildot uz jautājumu par iespējamo okupācijas atzīšanu, Ušakovs norādīja, ka ne SC, ne viņš personīgi nevarot ne atzīt, ne neatzīt notikumus, kas ir bijuši 1940.gadā. Viņiem arī neesot alerģijas ne pret vienu vārdu - aneksija, inkorporācija vai okupācija, bet esot svarīgi, vai šo vārdu lietošana neatstājot sekas uz pašreizējo stāvokli.

Taču tas būtu vēsturisks pagrieziens, ja valdības deklarācijā tiktu iekļauts, ka "Latvijā nav okupantu un ka nevienas iedzīvotāju grupas tiesiskais stāvoklis netiks ne apspiests, ne mēģināts pārskatīt".

Ušakovs teica, ka būtu labi, ja tagad tiktu skaļi pateikts, ka Latvijā nav okupantu un ka netiks pārskatīts šeit dzīvojošo cilvēku tiesiskais statuss.

Par amatiem nerunā

Abu partiju pārstāvji apgalvoja, ka šodien ir runāts tikai par programmatiskajām lietām, nevis par amatiem.

Zatleram un Ušakovam šodien bija dažādi viedokļi par nepieciešamību rīkot referendumu saistībā ar eiro ieviešanu. Zatlers norādīja, ka ir svarīgāk sekot šajā jautājumā ekonomikas likumiem, nevis politiķu brīvai gribai, un referendums neesot nepieciešams, jo tas novirzītu uzmanību no konkrētiem darbiem uz publiskām diskusijām. Savukārt Ušakovs atzina, ka būtu vērts padomāt par to, vai nevajadzētu prasīt sabiedrības viedokli šajā jautājumā. Viņš gan atzina, ka būtu jāsper nepieciešamie soļi, lai būtu iespējams ieviest eiro.

Arī SC un "Vienotība" atrod kopīgo daudzos jautājumos

Līdzīgi kā pēc "Saskaņas centra" (SC) un Zatlera Reformu partijas pārstāvju sarunām, arī "Vienotība" un SC atraduši sadarbībai kopīgos punktus.

SC un "Vienotības" pārstāvji pirmdien pēc divpusējās tikšanās paziņoja, ka viņiem ir līdzīgs redzējums daļā valsts ekonomikas un tiesiskuma jautājumu, kā arī Latvijas valsts pamatnostādnēs.

To pēc tikšanās atzina premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") un SC valdes priekšsēdētājs premjera amata kandidāts Nils Ušakovs.

Līdzīgi kā iepriekš, atšķirības iezīmējās par to, kurā gadā varētu indeksēt pensijas – "Vienotība" uzskata, ka pēc 2012.gada, bet SC ‒ ka indeksāciju var atsākt jau nākamgad.

Dombrovskis žurnālistiem uzsvēra, ka "Vienotība" sarunas turpinās pilnīgi ar visām 11.Saeimā ievēlētām partijām. Par noteicošajiem kritērijiem koalīcijas partnera izvēlē varēšot spriest pēc nākamās sarunu kārtas.

SC iegūst 31 mandātu

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" ieguvusi 20 mandātus. VL-TB/LNNK parlamentā ieguvusi 14 mandātus, ZZS - 13 mandātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu