SC iesaistās sarunās par koalīcijas veidošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien sarunās par koalīcijas veidošanu iesaistīsies 11.Saeimas vēlēšanu uzvarētājs - "Saskaņas centrs" (SC).

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. Zatlera reformu partija (ZRP) ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" ieguvusi 20 mandātus. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) parlamentā ieguvusi 14 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 13.

SC šodien plkst.11 tiksies ar ZRP un plkst.13 apvienību "Vienotību", informēja Rīgas mēra un SC premjera amata kandidāta Nila Ušakova preses sekretāre Anna Kononova. Tikšanās notiks Saeimā, Baltajā zālē.

Politiķi sarunas par nākamās valdības veidošanu sāka vēlēšanu naktī, nesagaidot provizoriskos rezultātus. Pirmais par tām paziņoja VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars, sakot, ka nacionālajai apvienībai jau ir bijušas "ļoti neformālas sarunas" ar citu partiju biedriem par nākamās valdības koalīciju.

VL-TB/LNNK būtu ar mieru strādāt koalīcijā ar ZRP un "Vienotību", taču teorētiski nacionālā apvienība gatava sadarboties arī ar ZZS. SC gan VL-TB/LNNK nevērtē kā iespējamo sadarbības partneri, un to, ka SC premjera kandidāts un pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs ir atzinis Latvijas okupācijas faktu, Dzintars vērtē vien kā "skaistus vārdus un neko vairāk".

Svētdien jau oficiālas sarunas noritēja starp ZRP, "Vienotību" un VL-TB/LNNK.

ZRP un apvienība "Vienotība" cerīgi raugās uz savstarpējo sadarbību koalīcijā, vakar pēc pirmās oficiālās tikšanās atzina abu partiju pārstāvji.

Stundu garajā sarunā "Vienotību" pārstāvēja premjers Valdis Dombrovskis, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs un deputāts Kārlis Šadurskis, bet ZRP - partijas vadītājs Valdis Zatlers, uzņēmējs Edmunds Sprūdžs, kā arī partijas valdes locekles Sandra Sondore-Kukule un Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Pēc tikšanās abu pušu pārstāvji pie žurnālistiem iznāca smaidīgi un neizslēdza, ka abi politiskie spēki varētu veidot jaunās koalīcijas kodolu.

"No "Vienotības" puses neredzu būtiskus šķēršļus un ZRP redzam kā ideoloģiski tuvākos partnerus," teica Dombrovskis. Savukārt Zatlers norādīja, ka šis pirmais sarunu raunds viešot zināmu optimismu. "Mūsu smaidi sejās pasaka, ko paveicām šajā stundā," teica eksprezidents. "Sarunu raunds bija ļoti veiksmīgs," atzina Šadurskis.

Abu partiju pārstāvji norādīja, ka "Vienotībai" un ZRP nepietiek balsu, lai divatā veidotu koalīciju, tāpēc būs jārunā par trešā partnera piesaistīšanu. Tiesa, kurš tas varētu būt - SC vai VL-TB/LNNK, politiķi nevēlējās teikt, norādot, ka vēl ir priekšā nopietnas sarunas ar šiem politiskajiem spēkiem.

"Mums taču jāparunā, tad varam zīmēt potenciālos koalīcijas modeļus," norādīja Sprūdžs, aicinot vismaz pagaidīt līdz pirmo sarunu raudu beigām. Savukārt Dombrovskis apgalvoja, ka nav runāts par abu partiju konkrēta bloka veidošanu. Tāpat abas puses apgalvoja, ka nav runāts par amatiem, bet gan par programmām.

Visus ar tiesiskumu saistītos jautājumus partiju pārstāvji neesot paspējuši izrunāt, tāpēc nākamais sarunu raunds paredzēts otrdien, 20.septembrī, plkst.9.

"Vienotība" un VL-TB/LNNK pagaidām neredz būtiskus šķēršļus iespējamai sadarbībai koalīcijā, pēc pirmās oficiālās tikšanās vakar atzina abu politisko spēku pārstāvji. Dombrovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka pārrunāti pamatā ekonomikas un tiesiskie jautājumi. Ticis secināts, ka abu politisko spēku redzējums uz pamatlietām neatšķiras.

ZRP un VL-TB/LNNK visumā sakrīt viedokļi ekonomikas un demogrāfijas jautājumos, bet par nacionālajām lietām vēl jādiskutē, vakar pēc tikšanās žurnālistiem atzina abu politisko spēku pārstāvji.

Zatlers skaidroja, ka saruna bijusi ļoti lietišķa - akceptēti atbalstāmie virzieni ekonomikā, ka jāturpina Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, jāpabeidz sadarbības programma ar starptautiskajiem aizdevējiem, budžeta deficītam jābūt ne lielākam par 3% no iekšzemes kopprodukta, kā arī jāvirzās uz eiro ieviešanu 2014.gadā. Tāpat ieskicēta iespējamā nodokļu politika.

Zatlers norādīja, ka ļoti daudz domu saskanot demogrāfijas politikā saistībā ar dzimstības veicināšanu un reemigrāciju, tāpat esot vienots viedoklis par latviešu valodas nostiprināšanu.

VL-TB/LNNK valdes loceklis Gaidis Bērziņš atzina, ka pārrunāti sociāli ekonomiskie jautājumi, fiskālās disciplīnas lietas un tiesiskuma jautājumi, kā arī atrasti vairāki kopsaucēji par latviešu valodas pozīciju stiprināšanu.

Abu politisko spēku pārstāvji norādīja, ka sarunas tiks turpinātas.

Šodien Latvijas Zaļā partija valdes sēdē lems par konkrētu cilvēku deleģēšanu sarunu vešanai ar citiem politiskajiem spēkiem, iepriekš informēja partijas līdzpriekšsēdētājs un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Viesturs Silenieks.

Kā ziņots, jaunajā Saeimā iespējamas dažādas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Pirms vēlēšanām kategoriski tika norādīts, ka SC nebūs vienā koalīcijā ar VL-TB/LNNK, bet ZRP - ar ZZS.

Ņemot vērā šādu uzstādījumu, bez SC iespējama tikai viena koalīcija, kurā būtu ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Šādā koalīcijā būtu 56 deputāti.

Ja tiek pieļauts, ka koalīcijā varētu būt SC, tad iespējami dažādi modeļi un varētu tikt izveidotas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām. SC var izveidot divatā koalīciju gan ar ZRP - tajā būtu 53 deputāti, gan ar "Vienotību" - šādā koalīcijā gan būtu tikai 51 deputāts, kas nozīmētu lielu nestabilitāti. Ja SC un "Vienotības" koalīcijai tiktu piesaistīta ZZS, tad šādā apvienībā būtu 64 deputāti.

Kā viens no variantiem tiek minēta trīs vēlēšanās veiksmīgāko partiju - SC, ZRP un "Vienotības" - koalīcija, kurā būtu 73 deputāti. SC pārstāvji iepriekš pauduši, ka tieši šādai koalīcijai dotu priekšroku.

Eksperti atzinuši, ka pie šādiem vēlēšanu rezultātiem ļoti būtiska loma varētu būt tieši ZRP, kas var nosliekties gan uz SC, gan VL-TB/LNNK pusi. Divu partiju koalīcijas tiek vērtētas diezgan skeptiski, savukārt ZZS izredzes iekļūt koalīcijā esot pavisam mazas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu