Dalailama: problēmas sākas mūsos, nevis rodas no ieročiem (59)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savas trešās vizītes laikā Latvijā Tibetas garīgais līderis Viņa Svētība Dalailama XIV tikās arī ar preses pārstāvjiem. Tikšanās laikā VS Dalailama runāja par starpvalstu sarežģītajām attiecībām, par mūsdienu cilvēku domāšanu un līdztiesību. «Mums konflikti jārisina sarunu ceļā, nevis ar ieročiem,» norāda Dalailama. «Problēmas sākas mūsos pašos, mūsu dvēselēs, nevis no ieročiem.» TVNET piedāvā arī Dalailamas publiskās lekcijas video tiešraidi no arēnas Rīga.

«Brāļi un māsas, esmu ļoti laimīgs būt šeit. Šī patiešām ir ļoti jauka vieta, un man ir prieks satikt šeit dzīvojošos cilvēkus,» atklājot preses konferenci, sirsnīgi sasveicinās Viņa Svētība Dalailama XIV.

Dalailama, ierodoties preses konferencē, centās sasveicināties ar visiem žurnālistiem un fotogrāfiem personīgi. Preses pārstāvju vidū bija arī žurnālisti no Itālijas, Francijas, Igaunijas un Ķīnas.

Iepriekšējās vizītes laikā, 2001. gada jūnijā, Dalailama tikās ar eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Šīs vizītes laikā augstākās varas pārstāvji nav izrādījuši interesi par atsevišķas tikšanās organizēšanu. Konferencē tiek jautāts, kāda ir Dalailamas attieksme pret šo izveidojušos situāciju?

«Man nav atšķirības, vai es tiekos ar karali, prezidentu vai vienkārši ar cilvēku no tautas. Mēs visi esam vienlīdzīgi. Mans šīs vizītes mērķis ir tikties ar tautu, nevis politiskām personām. Tāpēc mani nesarūgtina tas, ka netikšos ar jūsu valsts prezidentu. Būtiskākā ir lekcija, kurā uzrunāšu cilvēkus, kuri vēlas to dzirdēt,» atbild Tibetas garīgais līderis.

Viens no gaidītākajiem jautājumiem bija aicinājums Dalailamam komentēt notikumus Sīrijā. «Problēmas sākas no mūsu dvēseles, nevis ieročiem vai mašīnām.

Divdesmit pirmajam gadsimtam ir jābūt dialogu gadsimtam. Viss ir jārisina sarunu ceļā, nevis ar vardarbību.

Vardarbība neko neatrisinās! Ir jāveicina cilvēcība, cilvēciskās īpašības,» aicina Tibetas mūks. «Jā, dažreiz varētu šķist, ka vardarbība un spēka lietošana ir vieglākais ceļš uz konflikta atrisināšanu, bet tas rada vēl vairāk problēmu.»

«Nav noslēpums, ka latviešu tautai bieži zudusi ticība savas valsts valdībai. Kādi ir šīs ticības atgriešanas ieteikumi?» izskan jautājums preses konferencē. «Mums ir dota mute. Arī valodu mēs esam apguvuši.

Jūs baudāt demokrātiju - tātad sāciet diskusijas.

Diskutējiet vienlīdzīgā līmenī. Nedrīkst būt tā - karalis un parastais cilvēks. Nav tā - mēs un jūs. Mēs visi esam vienlīdzīgi. Uzticība rodas vienlīdzībā,» domā Dalailama.

«Ir jātiecas uz veselīgi domājošu prātu un veselu ķermeni,» aicina Dalailama. «Es pat teiktu, ka

vesels prāts ir būtiskāks par veselu ķermeni,

jo tieši prāts tev pasaka priekšā, kā radīt veselu ķermeni. Prāts tev izskaidros, kāpēc nepieciešami vingrot, ēst labu pārtiku, meditēt utt. Lūk, tas ir jāmāca nākamajām paaudzēm,» pārliecināts ir Dalailama. «Vissvarīgākā lieta ir būt cilvēcīgam pret sevi, apkārtējo pasauli un citiem cilvēkiem. Cienīt citus un visu saprast ar sirdi!»

Šodien Dalailama XIV plkst. 13.30 «Arēnā Rīga» uzstāsies ar publisku lekciju «Līdzcietības kultūra», informēja pasākuma rīkotāji. Vizītes laikā viņš uzsvērs līdzcietības lomu sabiedrībā un konstruktīva dialoga ar valsti nozīmi, aicinās uz dzīvi bez vardarbības.


    Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu