Ogres slimnīca pirks glaunu auto ar ekstrām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ogres slimnīca vēl nesen naski prasīja valstij papildu finansējumu, taču vienlaikus izsludinājusi publisko iepirkumu konkursu par jaunas automašīnas iegādi. Izpētot šo konkursa nolikumu, auto nozares ekspertiem radies priekšstats, ka slimnīca iekārojusi nopirkt kādu konkrētu un labi aprīkotu automašīnu ar "ekstrām", nevis „vienkārši mašīnu”, līdz ar to faktiski konkursā var piedalīties tikai viens pretendents, tā šovakar vēstīja LNT raidījums „Top10”.

„Mēs vairāk arī neko negribam, kā tikai to, lai samaksā par padarīto, neko lieku,” – šādi vēl nesen plašsaziņas līdzekļiem izteicās Ogres slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs, kura vadītās slimnīcas mediķi kopā ar amata brāļiem dažādos novados piketēja un pieprasīja valstij palielināt finansējumu, kura ievērojami trūkst slimnīcas funkciju izpildei.

Savukārt „Top10” noskaidrojis, ka nupat Ogres slimnīcā izsludināts iepirkumu konkurss par jaunas automašīnas iegādi. Skaidrs, ka konkursā jāizvēlas auto, kas tiek piedāvāts par viszemāko cenu. Taču kā var izvēlēties ekonomiski pamatotāko variantu, ja konkurss klaji tiek sludināts „vienos vārtos”, vēstīja raidījums.

Grib auto ar ādas salonu, Xenon gaismām un hromētiem rokturiem

Pētot konkursa nolikumā iekļauto tehnisko specifikāciju, auto žurnālistam Normundam Avotiņam neesot šaubu, ka šajā Ogres slimnīcas izsludinātajā iepirkumu konkursā potenciāli var piedalīties tikai viens pretendents.

„Tas piedāvājums vai pieprasījums ir taisīts uz konkrētu automašīnu, par ko liecina tas, ka te pie dzinēja ir rakstīts - 2 litri, 160 zirgspēki un šie parametri atbilst mūsdienu Opel automašīnu dīzeļdzinējiem.

Un izskrienot cauri tam vēlamajam aprīkojumam, šausmīgi izskatās, ka kungi ir noskatījuši ļoti labu Opel Insignia, pie tam ļoti labi aprīkotu,”

pauda viedokli Avotiņš.

PTurklāt nolikumā prasīts arī ādas salons, Xenon apgaismojums, kas ar 99,9% ticamību apliecina, ka konkursa nolikumā runa esot par Opel Insignia tās maksimālajā izpildījumā, ja nerunā pat par sporta versiju, tā piebilda Avotiņš. Arī auto eksperts Pauls Timrots intervijā „Top10” piebalsoja, ka, viņaprāt, auto pasūtītājs, visticamāk, ir vēlējies piepildīt kādu konkrētu sapni, nevis pirkt vienkārši mašīnu.

Timrots atzina: „Ierakstīt prasības - tieši 2 litrus un tieši 160 zirgspēki, bet var būt arī 1.9 litri motors vai 140 vai 170 zirgspēki! Mazliet amizanti ir hromēti durvju rokturi, kas te kādam automobilim ir, bet vēlēties un to aprakstīt konkursā?! Protams, ja man būtu jābrauc pa Ogres rajonu, es negribētu mašīnu ar 18 collu diskiem, jo tādas riepas ir stipri dārgākas. Šobrīd ejošākas un lētākas būtu 15-17, un 18 parasti ir ļoti zema profila riepas; un, ja paskatāmies, cik Ogres rajonā ir grantētu ceļu, tad varētu būt, ka riepas ilgi neies.”

Kulbergs: Šāds iepirkumu konkurss ir nekaunības kalngals

Ņemot vērā ekspertu vērtējumu, aktuāls ir jautājums - vai šī tik ļoti labi aprīkotā automašīna raksturo slimnīcas statusa vajadzības. „Es teikšu tā - cilvēks, kurš sastādījis šo sarakstu, galīgi nav muļķis, ir rīkojies pēc principa, ka acīmredzot tas viņa postenis neļauj pirkt tā dēvēto premium klases jeb luksusklases auto, bet pieļaujamās summas robežās ir izvēlējies, teiksim, masu ražotāju automobili, bet ļoti labā komplektācijā.

Tas jau nav nekas pārdabisks, bet ir tikai jautājums - vai slimnīca to var atļauties?”

sacīja Avotiņš.

Autotirgotāju asociācijas prezidents Andris Kulbergs šo Ogres slimnīcas izsludināto auto iepirkumu sauc par „nekaunības kalngalu”. Pasūtītājs, pēc viņa domām, neesot pat papūlējies būt izdomas bagāts, lai slēptu acīmredzamā formālā konkursa pēdas. Arī Kulbergs apgalvo, ka šis Ogres slimnīcas izsludinātais konkurss „būvēts” uz vienu noteiktu automašīnu, un nosauc Opel Insignia vārdu.

„Pietiek nekaunības šo konkursu sarunāt - sarunāt konkrētu mašīnu, jo izskatās, ka tā ir no krājumiem, jo obligāta piegāde ir minēta piecu dienu laikā.

Tā ir sen zināma, Latvijā stāvoša automašīna. Konkrēti minēta ir arī tikai un vienīgi melna krāsa. Acīmredzot slimnīcai ir kaut kāda krāsu politika vai arī bēru ceremonijas vadīs, vai zārkus ar to pārvadās. Kā vēl viens punkts - Bixsanon lukturi, kas viennozīmīgi ir ekstra, nevis pirmās nepieciešamības lieta,” norādīja Kulbergs.

Kritēriji liedz piedalīties vairākiem pretendentiem

Tāpat Autotirgotāju asociācijas vadītājs vērsa uzmanību uz to, ka Ogres slimnīca nolikumā esot klaji apgājusi tehnisko specifikāciju, jo tajā esot jānorāda kritēriji „no-līdz”, kas ir pietiekami objektīvi un nodrošina to, ka konkursā par auto piegādi piedalās vismaz divi līdz pieci pretendenti, un līdz ar to var izvērtēt labāko piedāvājumu.

Kā ziņoja „Top10”,

jauna Opel Insignia ar dīzeļdzinēju esot pieejama, sākot ar 16 tūkstošiem latu.

Izvēlētās konkrētās jaudas automašīna ir jau dārgāka – virs 20 tūkstošiem latu. Savukārt prasītais papildu aprīkojums jeb tā sauktās ekstras pirkumu sadārdzina vēl par vairākiem tūkstošiem. Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Andrejs Tiknuss raidījumam norādīja: „Izskatās, ka daži elementi tur ir iekļauti tādi, kas varbūt nevajadzīgi sadārdzina to mašīnu.”

Iepirkumu uzraugs nolikumā iekrāsojis, viņaprāt, apšaubāmākās prasības automašīnas tehniskajā specifikācijā, kas nebūt nenorādot uz samērīgumu. Tiknusa secinājums viens: „Ir tāds likums, ko sauc par valsts mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu, un 3.pantā tur ir skaidri un gaiši pateikts par visiem pirkumiem: ar līdzekļiem ir jārīkojas pēc iespējas taupīgāk.”

Autotirgotāju asociācijas prezidentu Kulbergu nemaz neizbrīnot šāda pasūtītāja nihilistiskā attieksme pret publiskajiem iepirkumiem. „Pēckrīzes periodā šobrīd ir ļoti izteikta tendence valstī, ka valsts konkursi tiek iepriekš klaji rupji jau sarunāti pat bez pazīmēm, ka būtu vismaz mēģinājums vizuāli būt objektīviem,” sprieda Kulbergs.

Ogres slimnīca: Nenotiek līdzekļu izšķērdēšana

Savukārt pats Ogres slimnīcas vadītājs Dainis Širovs esot atteicies runāt ar „Top10” un paskaidrot, kādēļ slimnīcai tik akūti vajadzīgs jauns auto. Tas gan nesasaucas ar viņa atvērtību pret žurnālistiem tad, kad bija nepieciešams panākt papildu finansējumu no valsts.

Tikmēr negribīgi intervijai esot piekritis Ogres slimnīcas galvenais ārsts, kurš skaidrojis, ka līdzšinējā priekšniecības automašīna - 2004. gada Opel Vectra - ekspluatācijā palikusi pārāk dārga, tāpēc tās vietā nolemts ņemt jaunu automašīnu. „Jaunā mašīna nav domāta tikai administrācijai vien, bet tā būs saimnieciski administratīvā mašīna,” atzina Ogres slimnīcas galvenais ārsts, iepirkumu komisijas vadītājs Jānis Trops.

Līdzekļu izšķērdību Trops gan nesaskatot, taču, ja konkursu izsludinātu no jauna, tad kritērijos „šis tas” gan tiktu pamainīts, vēstīja raidījums.

„Varbūt tas ādas salons izsauc apbrīnu, bet tas ir labi kopjams, dezinficējams, jo mēs tur arī kādu slimnieku pārvadāsim. Šodien tās nav absolūti ekstras.

Es tā neuzskatu, bet - glāžu turētājs, varētu būt tās gaismas, žēl, ka neizsvītrojām, jo tādas varējām nelikt,” piebilda Trops.

IUB prasīs samazināt auto iepirkuma izmaksas

Tāpat Trops „Top10” esot noliedzis, ka konkurss būtu rīkots „ķeksīša pēc” un ar tirgotāju jau iepriekš viss sarunāts. Trops skaidroja: „Nav jau nekas apslēpts, - tas ir atklāti izsludināts konkurss, skatīsimies, ko piedāvās, kādas cenas, ja būs par lielu, mums ir atrunāts, ka mēs tad nepirksim.”

Lai gan Iepirkumu uzraudzības birojs sūdzības par mazajiem iepirkumiem nepieņem, tas šajā Ogres slimnīcas gadījumā tas nolēmis aicināt pasūtītāju iepirkumu padarīt lētāku.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu