«Nokia» mobilo telefonu ražošanas biznesu pārdos «Microsoft» (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somijas mobilo telefonu gigants «Nokia» otrdien paziņoja, ka mobilo telefonu ražošanas struktūrvienību pārdos ASV informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumam «Microsoft» par 5,44 miljardiem eiro (3,8 miljardiem latu), tādējādi pārtraucot savu darbību kā mobilo telefonu ražotājs.

(Papildināts viss ziņas teksts.)

«Nokia» ASV IT gigantam nodrošinās tiesības uz desmit gadiem izmantot tās patentus, bet pati kompānija koncentrēsies uz tīklu infrastruktūru un pakalpojumiem, nodēvējot to par «labāko virzienu Nokia un tās akcionāriem.»

Uzņēmums arī paziņoja, ka nekavējoties no amata atkāpsies Stīvens Elops, kurš «Nokia» vadītāja amatā stājās 2010.gadā, cerībā uzlabot kompānijas finansiālo stāvokli.

Viņu uz laiku aizstās valdes loceklis Risto Sīlasmā.

Baumoja jau vairākus mēnešus

Baumas par «Nokia» pārdošanu izskanējušas jau vairākus pēdējos mēnešus. Ņemot vērā aizvien pieaugošo «Apple» un «Samsung» konkurenci, «Nokia» 2011.gada februārī dramatiski mainīja savu stratēģiju, Elopam brīdinot, ka uzņēmums «atrodas uz degošas platformas» un tam nekavējoties nepieciešams mainīt virzību.

Šī reorganizācija ietvēra atteikšanos no «Symbian» platformas par labu partnerībai ar «Microsoft», kuras rezultātā tirgū tika laisti mobilie telefoni, kas aprīkoti ar «Windows Phone» programmatūru.

Ar «Lumia» cerēja atgūt zaudētās pozīcijas

«Nokia» cerēja, ka ar jaunajiem «Lumia» viedtelefoniem kompānija spēs atgūt zaudētās pozīcijas tirgū, kur šobrīd dominē «Apple» izstrādātie «iPhone» un «Samsung» piedāvātie «Galaxy» tālruņi.

Taču otrdienas paziņojums nozīmē, ka «Nokia» pārtrauks darbību kā neatkarīgs mobilo telefonu ražotājs.

32 000 darbinieku pāries «Microsoft»

Paredzams, ka pēc šī darījuma pabeigšanas uz «Microsoft» pāries aptuveni 32 000 «Nokia» darbinieku, tostarp aptuveni 4700 strādājošo Somijā.

No kopējās pirkuma cenas 5,44 miljardu eiro apmērā 3,79 miljardi eiro paredzēti «Nokia» ierīču un pakalpojumu biznesa iegādei, bet 1,65 miljardi eiro saistīti ar savstarpējiem patentu līgumiem un nākotnes iespējām.

Pārdošanu varētu pabeigt nākamgad

Sagaidāms, ka šis pārdošanas darījums tiks pabeigts 2014.gada pirmajā ceturksnī pēc «Nokia» akcionāru un regulatoru apstiprinājuma saņemšanas.

«Nokia» vairāk nekā desmit gadus bija pasaulē lielākais mobilo telefonu ražotājs, taču 2011.gadā šo titulu zaudēja Dienvidkorejas elektronikas uzņēmumam «Samsung».

Kopš tā laika starptautiskās reitingu aģentūras samazinājušas uzņēmuma kredītreitingus saistībā ar bažām par tā finansiālo stāvokli.

Kā vēstīts, jūlija sākumā «Nokia» paziņoja par vienošanos, lai iegādātos Vācijas rūpniecības koncernam «Siemens» piederošos 50% «Nokia Siemens Networks» (NSN) akciju, par tām samaksājot 1,7 miljardus eiro (1,2 miljardus latu).

Pēc darījuma pabeigšanas 2013.gada trešajā ceturksnī NSN kļūs par «Nokia» pilnībā piederošu.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu