Emigrācijas dēļ novados sāk trūkt darbinieku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju emigrē - pagājušā gada pirmajā pusē izbrauca vairāk nekā 5000 Latvijas iedzīvotāju, bet šā gada pirmajā pusgadā jau 8000.

Šā gada 1.janvārī ārvalstīs tika reģistrēti 57 605 Latvijas valsts piederīgie ārvalstīs, tādējādi novados sākt trūkt darba roku pat relatīvi viegli apgūstamam pārdevēja amatam.

Šādu viedokli pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norādīja, ka Latvijas tirgotāji ir satraukti par situāciju darba tirgū un līdzšinējā reģionālā politika ir bijusi neefektīva.

Saņem 220 - 260 Ls

"Tirgotāji pieprasa tūlītēju valdības rīcību iedzīvotāju nostabilizēšanai dzimtenē. Ja vidējais sociālais slānis jūtas pietiekami stabili, tad iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem un viņu darba devējiem steidzami jāpalīdz. Sevišķi tirdzniecībā, kur saistībā ar lielo konkurenci un zemo pirktspēju nevaram palielināt cenas un attiecīgi darba algas, kas veido piecenojumā vairāk nekā 50%. Tajā pašā laikā algas tirdzniecībā ir vienas no zemākām valstīm - pārdevēja saņem 220-260 latus, kas ir daudz zemāk par vidējiem 330 latiem," uzsvēra Danusēvičs.

Jāpārskata atalgojuma nodokļi

Viņš uzskata, ka nekavējoties ir jāpārskata darba atalgojuma nodokļi un tuvāko mēnešu laikā jānosaka, ka uzņēmumā no darba algas, kas nepārsniedz iztikas minimumu nav apliekami ar ienākuma nodokli.

"Piemēram, palielinot neapliekamo minimumu (šobrīd 45 lati) līdz iztikas minimumam 195 latiem un minimālo algu līdz 220 latiem, pie tās paša nodokļu sloga strādājošie ar zemākiem ienākumiem saņems 40 latu mēnesī vairāk. Tas palīdzēs bremzēt vēlmi braukt peļņā uz ārzemēm, palielinās patēriņu valstī un mazinās kredītsaistības," uzsvēra LTA prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu