Lūdz papildu aprēķinus pensiju indeksācijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien vēl nelēma par priekšlikumu indeksēt mazās pensijas līdz 165 latiem, tā vietā lūdzot Labklājības ministrijai sagatavot papildu aprēķinus par sociālā budžeta ieņēmumiem un izdevumiem, skaidroja komisijas vadītāja Aija Barča.

Diskusiju gaitā ar sociālajiem partneriem nolemts lūgt LM sagatavot informāciju, kā sociālās apdrošināšanas iemaksas iekasētas un tērētas kopš 2009.gada, kad uzkrājums sociālajā budžetā bija 951 miljons latu.

Ministrija šos aprēķinus sagatavošot iespējami ātrā laikā, un jau ceturtdien sociālo lietu komisija varētu lemt, kurā nākamās nedēļas dienā ieplānot atkārtotu pensiju indeksācijas jautājuma skatīšanu.

"Negrasāmies šo jautājumu sasteigt, mums interesē katrs miljons, katrs aprēķins. Laika vēl pietiek," sacīja Barča.

Viņa pauda viedokli, ka nauda pensiju indeksācijai būtu jāizmanto no pārpalikuma nodarbinātības speciālajā budžetā, no kā jau rasta iespēja segt ģimenes valsts pabalstu izmaksu otrajā pusgadā. No 2011.gadam paredzētajiem 76,4 miljoniem latu nodarbinātības budžetā pirmajos piecos mēnešos iztērēti vien 20 miljoni.

Kur rast naudu nākamajos gados

Savukārt Sociālo un darba lietu komisijas pārstāve un Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele atzina, ka joprojām nav skaidrs, kur nauda pensiju indeksācijai tiks rasta nākamajos gados.

"LM joprojām nav sniegusi informāciju par likumprojekta kontekstu ‒ kas [indeksācijas gadījumā] notiek ar sociālo budžetu. Ja šogad vēl varam naudu pārlikt no vienas kabatas otrā un teikt, ka finansējums ir atrasts, tad tikai loģisks ir jautājums, no kādām naudām to atradīsim nākamgad," sacīja Viņķele.

Jau vēstīts, ka abas deputātes kopā ar labklājības ministri Ilonu Jurševsku (ZZS) pensiju indeksācijas jautājumu ceturtdien apspriedīs arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Ziņots arī, ka deputāti no četrām Saeimas frakcijām 14.jūlijā atbalstīja pensiju likuma grozījumu tālāku virzību, kas paredz arī pensiju indeksācijas atjaunošanu mazo pensiju saņēmējiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu