Mazuļa higiēna vasarā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Chris. P

Klāt ir vasara un pludmales sezona, tāpēc svarīgi ir noskaidrot, kas būtu jāievēro mazuļa higiēnā. Konsultē P.Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo virsmāsa Elita Svareniece.

Baudīt saulīti un ūdens priekus vasarā patīk arī tiem bērniem, kuri peldēšanai vēl ir pārāk mazi, tāpēc, dodoties uz pludmali, attiecīgi šim pasākumam jāsagatavojas.

Tā kā bērna āda ir īpaši jutīga un ļoti ātri apdeg, tiešos saules staros mazuli var atstāt

ne ilgāk par 5 – 7 minūtēm.

Taču ne vienmēr pludmalē ir ēna, kur paslēpties, tādēļ te lieti noder saulessargs, kas bērnu aizsargā; aizsargkrēms, ko iesaka lietot pēc gada vecuma, kā arī noteikti būtu jāliek galvā cepurīte.

Ja vecāki ir nolēmuši savam bērnam lietot kosmētikas līdzekļus, kas aizsargā pret sauli, tad vispirms noteikti jāpārbauda, vai mazajam nav alerģijas pret konkrēto izstrādājumu. To dara, uzklājot krēmu nelielā laukumā bērna delma iekšpusē un pavērojot – vai pēc pāris stundām ar ādu joprojām viss ir kārtībā, vai arī novērojama alerģiska reakcija.

Saulesbrilles ir vairāk skaistumlietiņa, un parastos veikalos nopērkamās plastmasas saulesbrilles nav īsti kvalitatīvas un var traucēt. Šajā gadījumā pietiek ar cepuri, kas rada ēnu uz acīm, vai arī ratus var pagriezt uz otru pusi. Taču, ja vecāki savam mazulim ļoti vēlas iegādāties saulesbrilles,

vajadzētu izvēlēties kvalitatīvas un bērna acīm piemērotas brilles,

pretējā gadījumā bērnam var sākties acu problēmas un pat šķielēšana.

Lai gan gaisa peldes bērna dupsim ir nepieciešamas visu gadu, vasarā tām ir gan iespēja, gan vajadzība veltīt vairāk laika nekā ierasts. Mazuļa vecākiem, kuri savam mazajam lieto autiņbiksītes, īpaša uzmanība jāpievērš higiēnai un autiņbiksītes jāmaina biežāk, nekā tas tiek darīts pārējā gada laikā, lai izvairītos no izsutumiem un autiņbiksīšu dermatīta.

Lai gan gaisa peldes ir patīkamas mazulim, taču nevajadzētu ļaut dzīvoties ar pliku dupsi tieši smiltīs, jo smiltis nav tīras un rezultātā var rasties dzimumorgānu iekaisums, kas var sabojāt pat vissaulaināko dienu.

Turklāt pēc peldes noteikti jānomaina bikšeles,

jo, ilgi atrodoties slapjās biksēs, var tikt apsaldēts urīnpūslis.

Lai peldes sagādātu prieku mazulim un nerastos nepatīkami blakusefekti, piemēram, kāds iekaisums, atklātā ūdenstvertnē ar pliku dupsi var peldināt, ja ir pārliecība par ūdens tīrību un kvalitāti. Pēc peldes vajadzētu noskaloties dušā un būtu vēlams izmantot speciālās autiņbiksītes, kas paredzētas peldēšanai – tās nelaiž cauri urīnu, pasargā no infekcijas un iekaisumiem.

Iegaumējot šos padomus, prieks par siltajām un saulainajām vasaras dienām būs vēl lielāks, jo pēc jauki pavadītas dienas pludmalē vakarā negaidīs nepatīkami pārsteigumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu