Apple 1 pārdod par «grašiem» (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

1976.gadā ražots Apple 1 dators Christie's izsolē pārdots par 387 750 ASV dolāriem. Summa nav maza, taču sākotnēji bija prognozēts ietirgot krietni vien vairāk.

Gada sākumā izsolē Vācijā strādājošs Apple 1 dators, ko pašu spēkiem septiņdesmitajos gados konstruēja divi Stīvi - Džobss un Vozņaks, tika pārdots par 671 400 dolāriem, tādēļ jaunākajā izsolē Apple 1 sākuma cena tika noteikta 300 000 dolāru apmērā.

Cerības ietirgot vismaz tikpat bija lielas, taču patiesībā cena pakāpās tikai nedaudz - līdz 387 750 dolāriem. Pircēja vārdu Christie's neatklāj.

Lai vai kā, arī šī summa ir cienījama, ja ņem vērā, ka 2010.gadā Londonā Christie's izsolē tika pārdots par 174 tūkstošiem dolāru.

Kopumā Vozņaks un Džobss izgatavoja 200 Apple 1 datorus, taču lielākā daļa no tiem nav izturējusi laika pārbaudījumu un izjauktā veidā ir nonākuši vēstures mēslainē. Aplēses liecina, ka pasaulē varētu būt saglabājušās tikai 30 – 50 Apple 1 ierīces.

Apple 1 atmiņas apjoms bija tikai 8 kilobaiti, kas ir miljons reizes (apmēram 8 GB) mazāk, nekā mēdz būt modernam datoram.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu