Saūda Arābijā par auto vadīšanu arestētas piecas sievietes

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Saūda Arābijā par sēšanos pie automašīnas stūres arestētas piecas sievietes, trešdien ziņo mediji un cilvēktiesību aktīvisti. Saūda Arābija ir vienīgā valsts, kurā pastāv aizliegums sievietēm vadīt automašīnu.

Policijai par pārkāpēju ziņo vietējie iedzīvotāji

Ziņu portāls "Sabq.org" vēsta, ka Džidas dienvidu apkaimē arestēta kāda meitene, kura vadījusi automašīnu sava brāļa pavadībā.

"Abus ielenca četras policijas patruļmašīnas, kas (..) aizveda viņus uz policijas iecirkni, kur viņi tika nopratināti," vēsta ziņu portāls.

"Sabq.org" ziņo, ka policiju uz viņu pēdām uzvedinājuši vietējie iedzīvotāji, kuri ziņojuši par aizlieguma pārkāpumu.

Tikmēr aktīvisti sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka par līdzīgu pārkāpumu kādā ekskluzīvā kūrortā Džidas ziemeļos valsts reliģiskā policija arestējusi vēl četras sievietes.

AFP ziņo, ka šai informācijai nav izdevies gūt neatkarīgu apstiprinājumu un nav zināms, vai sievietes joprojām atrodas apcietinājumā.

Mēģina arī protestēt pret absurdo aizliegumu

Protestējot pret valstī pastāvošo aizliegumu, 17.jūnijā valsts galvaspilsētā pie automašīnas stūres sēdās 42 sievietes.

Internetā joprojām cirkulē aicinājumi mest izaicinājumu šiem ierobežojumiem, un pagājušajā nedēļā vēl divas Saūda Arābijas sievietes paziņoja, ka vadījušas automašīnu.

Sievietēm Saūda Arābijā jāsaskaras ar virkni ierobežojumu, sākot no prasības sabiedriskās vietās pilnībā nosegt ķermeni līdz obligātai vīriešu kārtas aizbildņa atļaujai ceļojuma gadījumā. Strikto segregācijas likumu dēļ ierobežotas arī sieviešu iespējas strādāt.

Tāda likuma, kas aizliegtu sievietēm vadīt automašīnu, Saūda Arābijā nav, bet Iekšlietu ministrija, balstoties uz reliģisku ediktu, ir izstrādājusi noteikumus, kuri to neatļauj.

Sievietei ir jāalgo šoferis vai jāpaļaujas uz savas ģimenes vīriešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu