Jāņos iedzīvotāji gatavi tērēt vairāk naudas kā pērn

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iegādājoties visu nepieciešamo Jāņu svinībām, divas trešdaļas aptaujāto Latvijas iedzīvotāju šogad plāno tērēt tikpat vai vairāk naudas nekā pērn, liecina aptaujas rezultāti.

Kā informēja "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš, salīdzinot ar Lieldienās veiktās aptaujas rezultātiem, par 10% pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri svētku svinībām plāno atvēlēt vairāk naudas nekā pagājušajā gadā.

"Pretēji Ziemassvētkos un Lieldienās veiktajām aptaujām, kad pārliecinošs vairākums aptaujas dalībnieku svinībām atvēlēja mazāk līdzekļu nekā gadu iepriekš, vasaras atnākšana ir atnesusi labu noskaņojumu un optimismu arī personisko finanšu jautājumos," norāda Andiņš.

Lielākā daļa tērēs līdz 25 latiem

Aptaujas rezultāti liecina, ka 61% respondentu Jāņu svinībām šogad gatavojas atvēlēt līdz 25 latiem, savukārt ceturtā daļa aptaujāto visiem svētku tēriņiem plāno atvēlēt ne vairāk kā 40 latus.

Iegādājoties Jāņu mielastu, priekšroka tiks dota Jāņu sieram, jo bez šī produkta savu Līgo svētku galdu nevarētu iedomāties 18% aptaujāto. Par otru populārāko šo svētku obligāto produktu kļuvis alus - 17%, trešajā vietā atstājot šašliku - 16%.

Ievēro Jāņu tradīcijas

Kā liecina aptaujas dati, Latvijas iedzīvotāji joprojām aktīvi ievēro Jāņu tradīcijas - gandrīz trešdaļa jeb 31% respondentu iekur Jāņu ugunskuru, 26% aptaujāto pin vainagus, savukārt 14% ir gana drosmīgi, lai lektu pāri Jāņu ugunskuram. Latvijas iedzīvotāji pāri Jāņu ugunskuram vislabprātāk lektu kopā ar mūziķiem Jāni Jubaltu un Jāni Stībeli, aktieriem Jāni Jarānu un Jāni Paukštello, kā arī hokejistu Jāni Spruktu un žurnālistu Jāni Domburu.

Vairāk nekā puse aptaujāto atzinuši, ka līgot plāno kādās lauku mājās, kempingā vai pie dabas.

Un par spīti tam, ka Līgo vakarā tiek solīts pamatīgs lietus, svinētājiem tas nebūs šķērslis labai laika pavadīšanai, jo aptuveni 80% aptaujāto minējuši, ka galvenais priekšnoteikums, lai Jāņi izdotos, ir laba kompānija. Tikai 11% - ka būtiskākais aspekts ir labi laika apstākļi.

Gandrīz 40% ik gadu dzied Līgo dziesmas

Iecienīta tradīcija Jāņu naktī ir arī Līgo dziesmu dziedāšana - 38% aptaujāto norādījuši, ka Līgo dziesmas dzied katru gadu, 30% respondentu atzīmējuši, ka labprātāk klausās, kā dzied citi, savukārt 15% atzīst, ka Jāņu dziesmām nezina vārdus, tāpēc tikai dungo līdzi.

"Maxima Latvija" aptauja veikta jūnija vidū, un tajā piedalījušies 1579 respondenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu