Sestdien atzīmēs Vispasaules vēja dienu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sestdien, 15.jūnijā, jau sesto gadu visā pasaulē tiks atzīmēta Vispasaules vēja diena, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Latvijas Vēja elektroenerģijas ražotāju savienība (VERS).

VERS šajā dienā aicina Latvijas iedzīvotājus un politiķus pievērst uzmanību vēja resursa neizmantotajam potenciālam. Dati liecina, ka pagaidām Latvijā ir izmantoti tikai aptuveni 5% no dabas dotā vēja enerģijas potenciāla, lai gan atjaunojamās elektroenerģijas kontekstā tai ir lielākā efektivitāte un mazākā ietekme uz vidi.

Latvijā 2012.gadā vēja elektrostacijas saražoja 105 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas. Lietuva un Igaunija teju pieckārt apsteidz Latviju vēja resursa apgūšanā, ražojot elektroenerģiju. Latvijā vēja enerģijas nepilnīgā izmantošana saistīta ar vēsturiski veidojušos situāciju un salīdzinoši lielajām hidroelektrostaciju (HES) jaudām, kā arī valsts enerģētikas politiku un pieņemtajiem lēmumiem, norāda VERS. Taču ilgtermiņā tieši vēja elektroenerģija ir tā, kas var palielināt Latvijas energoneatkarību, samazinot lielo energoresursu importētāju ietekmi, kā arī ļaut attīstīt videi draudzīgo energoražošanas jomu.

«Vispasaules vēja diena ir īstais brīdis, lai pievērstu uzmanību vēja spēkam un akcentētu efektīvu dabas procesu izmantošanu. Atjaunojamās enerģijas resursi un to sniegtās iespējas ir jāskata ilgtermiņā. Piemēram, vēja elektroenerģija 25-30 gadu griezumā izmaksā ap 3-4 santīmiem par kilovatstundu. Pirmajos gados tā ir dārgāka, jo jāsedz vēja parku izveidē investētie līdzekļi, taču nākamajos tās izmaksas ir zem biržas cenas un ir vērā ņemams ieguvums valstij un tās iedzīvotājiem,» informē VERS valdes loceklis un «4 Energia» valdes loceklis Toms Nāburgs.

VERS informēja, ka vēja izmantošanai enerģijas ieguvē ir aptuveni septiņus tūkstošus gadu sena vēsture. Pirmie vēja ģeneratori Latvijā uzstādīti 1995.gadā. Vēja elektrostacijas turbīnas darbojas, ja vēja stiprums ir no 2,5 līdz 25 metriem sekundē. Vēja turbīnu jauda ir no dažiem kilovatiem līdz 7500 kilovatiem.

Lietuva un Igaunija katra saražo 45%, bet Latvija 10% no Baltijas vēja elektroenerģijas.

Paredzams, ka 2020.gadā vēja enerģijas ražošanā Eiropā tiks nodarbināti 520 000 cilvēku.

VERS izveidota, apvienojoties Baltijā lielākajiem vēja elektroenerģijas ražotājiem. Tās mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu, efektīvu, uz tirgus principiem balstītu un pārskatāmu vēja elektroenerģijas ražošanu, sniegt profesionālu atbalstu valsts un pašvaldības institūcijām atjaunojamās elektroenerģijas politikas jomā, kā arī veicināt sabiedrības informētību par atjaunojamās elektroenerģijas potenciālu un attīstības iespējām Latvijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu