RD jaunā sasaukuma deputāti uz pirmo sēdi sanāks 20.jūnijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domē ievēlētie jaunā sasaukuma deputāti uz pirmo sēdi sanāks ceturtdien, 20.jūnijā, plkst.12.30 Rātsnama sēžu zālē, pastāstīja Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Pirmajā sēdē tiks apstiprinātas deputātu pilnvaras un ievēlēts jaunā sasaukuma domes priekšsēdētājs.

Pašreizējā sasaukuma deputāti uz pēdējo domes sēdi sanāks otrdien, 18.jūnijā.

Jau ziņots, ka vairāk nekā puse Rīgas domes sastāva pēc vēlēšanām paliks nemainīga - 35 deputāti turpinās darbu pašvaldībā arī šajā sasaukumā, taču viņiem pievienosies 25 jauni kolēģi.

Rīgas domē iekļuvušas trīs partijas - 58,54% rīdzinieku atdevuši savas balsis par «Saskaņas centra»/«Gods kalpot Rīgai» kopīgo sarakstu, nodrošinot līdzšinējai koalīcijai domē pārliecinošu vairākumu - 39 vietas no 60. Par nacionālo apvienību nobalsojuši 17,86% vēlētāju, nodrošinot šim politiskajam spēkam 12 vietas domē, bet par «Vienotību» nobalsojuši 14,13% rīdzinieku, deputātu krēslos ievēlot deviņus pārstāvjus.

No SC/GKR saraksta Rīgas domē ievēlēti 29 līdzšinējie deputāti. No «Saskaņas centra» ievēlēti 23 deputāti, no kuriem 20 ievēlēti otro reizi, bet trīs ir jaunpienācēji - bijusī «tautpartijiete», veselības eksministre Baiba Rozentāle, Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) priekšsēdētājs Raimonds Gailis un Rīgas 80.vidusskolas direktore Anna Vladova.

Savukārt no 16 «Gods kalpot Rīgai» deputātiem, kas ievēlēti pašvaldībā, deviņi deputāta krēslu iesildījuši jau iepriekšējā sasaukumā, bet septiņi ievēlēti no jauna. Deputāta statusā iekļuvis «Dr.Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra» vadošais speciālists Igors Solomatins, Latvijas Universitātes senatore, literatūras zinātniece Ausma Cimdiņa, Sociālo tehnoloģiju augstskolas rektors un Augstākās izglītības padomes loceklis, akadēmiķis Juris Zaķis, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, vicemēra dēls Agris Ameriks, kā arī vicemēra padomnieks, bijušais bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks un Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aleksejenko.

Stājoties spēkā amatu apvienošanas ierobežojumiem, deputāta mandātu noliks pieci ievēlētie deputāti, visi no SC/GKR saraksta - Aleksejenko, Burovs un divi izpilddirekciju vadītāji - Sergejs Hristoļubovs (SC) un Dmitrijs Pavlovs (GKR), kā arī pašvaldības AS «Rīgas Centrāltirgus» valdes locekle Tatjana Lukina (SC).

Viņu vietā no SC/GKR saraksta domē iekļūs nākamie pieci, kas vēlēšanās palikuši aiz svītras - Rīgas pašvaldības SIA «Rīgas 1.slimnīca» valdes loceklis Genādijs Sevastjanovs (SC), biedrības «Gods, Taisnīgums, Likumība» izpilddirektors Viktors Paškovs (SC) un Rīgas Pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētāja vietniece Aina Krūkle (GKR), kā arī divi līdzšinējie deputāti - Viktors Fedotovs (SC) un mācītājs Jānis Šmits (GKR).

«Vienotības» deputātu skaits Rīgas pašvaldībā samazināsies no 14 līdz deviņiem. Vēlētāji pagarinājuši mandātu Olafam Pulkam, Baibai Brigmanei, Aigaram Pētersonam, Kārlim Strēlim un Valdim Gavaram, kā arī ievēlējuši četrus jaunus deputātus - saraksta līderi Sarmīti Ēlerti, bijušo kultūras ministru un tagadējo premjerministra padomnieku Intu Dālderi, eiroparlamentārietes Sandras Kalnietes biroja vadītāju Pēteri Viņķeli un Pasaules Dabas fonda Latvijā valdes priekšsēdētāju Uģi Rotbergu.

Lielākā daļa jaunpienācēju Rīgas domē ievēlēti no nacionālās apvienības saraksta. No 12 ievēlētajiem deputātiem domē otro sasaukumu pēc kārtas darbosies tikai «Demokrātiskais patriots» Jānis Atis Krūmiņš.

Rīgas domes deputāta statusā pirmo reizi nonāks 11 nacionālās apvienības biedru - Rīgas saraksta līdere juriste Baiba Broka, arhitekts Aleksandrs Kiršteins, nekustamo īpašumu pārvaldnieks un zvērināta advokāta palīgs Andris Vilks, kultūras ministres padomnieks, Latvijas Nacionālās operas solists Nauris Puntulis, hokeja skolas «Rīga» direktors Dainis Locis, VAS «Starptautiskā lidosta «Rīga«» Drošības departamenta Aviācijas drošības nodaļas vadītājs Kārlis Dombrovskis, uzņēmējs un SIA «KPMG Baltics» jaunākais menedžeris Ģirts Lapiņš, Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietnieks, ekspozīcijas kurators Ritvars Jansons, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Andris Pārups, kā arī Saeimas deputātes palīdze Ieva Holma un SIA «Būvprocesu vadības aģentūra» valdes loceklis Andris Lācis.

Kā ziņots, septiņi iepriekšējā sasaukuma deputāti Rīgas vēlēšanās šogad nav piedalījušies - Edgars Jaunups no «Vienotības», «Demokrātiskie patrioti» Gundars Ābers, Dainis Stalts un Mārtiņš Šics, «Saskaņas centra» deputāti Viktors Gluhovs un Sergejs Zaļetajevs, kā arī bijušais SC biedrs Viktors Nikolajevs.

17 deputāti šajās vēlēšanās startējuši neveiksmīgi - no SC aiz strīpas palika Fedotovs un Šmits, kas gan domē iekļūs, pateicoties aizgājušajiem kolēģiem, bet deputāta krēslu zaudēs Ivans Ivanovs (SC), kā arī no SC izslēgtā Natālija Mirska, kas startēja partijas «Alternative» sarakstā. No «Gods kalpot Rīgai» saraksta nav ievēlēts Raimonds Timma.

Lielākais deputātu atbirums ir opozīcijas partijām. Domē nav iekļuvuši astoņi «Vienotības» deputāti - Jānis Mārtiņš Zandbergs, Elmārs Vēbers, Māris Puriņš, Tālis Veismanis, Lita Beire, kā arī Juris Viņķelis, kurš ierindojies 60.vietā, un Ieva Akuratere, kas sarakstā ieņēmusi pēdējo, 63.pozīciju. Pavisam nedaudz līdz iekļūšanai domē pietrūcis Ērikam Škaparam - Rīgas pašvaldībā no «Vienotības» ievēlēti deviņi deputāti, bet Škapars sarakstā palicis desmitais.

No četriem «Demokrātiskajiem patriotiem», kas mēģināja domē atkārtoti iekļūt no nacionālās apvienības «Visu Latvijai-TB»/LNNK saraksta, paveicies tikai Jānim Atim Krūmiņam. Pārējie trīs kolēģi - Aldis Bukovskis, Jānis Vahers un Jānis Mārtiņš Skuja - palikuši aiz svītras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu