Portugāli pārņēmis jauniešu emigrācijas vilnis

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ekonomikas krīzes dēļ tūkstošiem Portugāles jauniešu, kuri nevar atrast darbu dzimtenē, emigrē uz citām valstīm.

Lai gan precīzus emigrācijas viļņa apmērus ir grūti noteikt, dažādas aplēses liecina, ka no šīs eiro zonas valsts ik gadu dodas prom 50 līdz 100 tūkstoši cilvēku, lielākoties gados jauni cilvēki, no kuriem daudziem ir augstākā izglītība.

"To [emigrāciju] ir grūti aprēķināt, jo cilvēkiem, kas dodas strādāt uz citu Eiropas valsti uz sešiem mēnešiem vai gadu, šādas ziņas par sevi nav jāsniedz," norāda sociologs Antoniu Barretu. Viņš tomēr apgalvo, ka emigrācijas apmēri ir sasnieguši tādu pašu līmeni, kā pagājušā gadsimta 60.gados, kad Portugālē valdīja diktators Antoniu Salazars.

Pašlaik lielāko interesi par pārcelšanos uz citām valstīm izrāda medmāsas, psihologi, arhitekti un inženieri. Lielākā daļa potenciālo aizbraucēju vēlas doties uz kādu citu Eiropas valsti, taču daudzus vilina arī ar naftu un dimantu iegulām bagātā Portugāles bijusī kolonija Āfrikas valsts Angola, kuras ekonomika pēc vairāk nekā triju desmitgažu ilgā pilsoņkara pašlaik strauji attīstās.

Portugāles Emigrācijas observatorijas dati rāda, ka pašlaik 2,3 miljoni Portugāles pilsoņu ir devušies strādāt uz ārzemēm.

Eksperti norāda, ka taupības pasākumi, kurus Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Savienība ir pieprasījuši Portugālei īstenot apmaiņā pret 78 miljardu eiro lielā aizdevuma piešķiršanu, situāciju valstī pasliktinās, tostarp palielināsies bezdarba līmenis.

Portugāle aprīlī bija spiesta lūgt starptautisku aizdevumu, kad premjera Žozē Sokratiša valdība atkāpās un Portugāles taupības pasākumu ceturtās kārtas noraidīšana sadārdzināja tās aizņemšanās iespējas.

Portugāles budžeta deficīts pērn sasniedza 9,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valsts parāds - 93% no IKP. Bezdarba līmenis Portugālē, kur ir 10,6 miljoni iedzīvotāju, pārsniedz 12%, bet jauniešu vidū bezdarbs līmenis sasniedzis teju 28%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu