Jaunievēlētā Saeima sāks strādāt nē vēlāk kā pēc pieciem mēnešiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Saeima joprojām turpinās pilnvērtīgi strādāt līdz referendumam par Saeimas atlaišanu un līdz tam laikam tā ir tiesīga pieņemt jebkuru lēmumu atbilstoši tās pilnvarām, šodien Rīgas pilī skaidroja Valsts prezidenta Valda Zatlera padomnieces juridiskajos jautājumos. Līdz ar to Saeimai joprojām ir tiesības un arī pienākums ievēlēt jaunu prezidentu,norādīja prezidenta likumdošanas padomniece Sandra Sondore-Kukule un prezidenta juridiskā padomniece Inese Lībiņa-Egner.

Pēc Zatlera rosinātās Saeimas atlaišanas ne agrāk kā mēnesi un ne vēlāk divus mēnešu pēc šīs informācijas nodošanas Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jānotiek referendumam par Saeimas atlaišanu. Ja Saeima referendumā tiek atlaista, tad līdz jaunā sasaukuma Saeimas ievēlēšanai parlamenta sēdes var sasaukt tikai prezidents, pats nosakot tām darba kārtību.

Ja referendumā Saeima netiks atlaista, tad Satversmē paredzētās tiesiskās sekas par prezidenta atlaišanu praktiski ne vienu neskars, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas 7.jūlijā. "Patiesībai neatbilst apgalvojumi, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmums sākt Saeimas atlaišanas procedūru izraisīs konstitucionālo krīzi," uzsvēra Lībiņa-Egner.

Zatlera pārvēlēšanas gadījumā viņš nebūs juridiski atlaists, ja referendumā nobalsos pret Saeimas atlaišanu.

Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmuma rosināt Saeimas atlaišanu ir izveidojusies juridiski interesanta situācija, jo, pat ja referendumā tauta nobalso pret Saeimas atlaišanu, nedz pašreizējam, nedz jaunievēlētajam prezidentam nekādas sankcijas nedraud. Šādu informāciju šodien Rīgas pilī pauda prezidenta likumdošanas padomniece Sandra Sondore-Kukule un prezidenta juridiskā padomniece Inese Lībiņa-Egner.

Saskaņā ar Satversmes 50.pantu "Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts Prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts Prezidentu uz atlaistā Prezidenta atlikušo pilnvaru laiku."

Tomēr šādas prezidentam nelabvēlīgas sekas var tikt attiecināts tikai uz to pilnvaru laiku, kuru laikā prezidents ir pieņēmis lēmumu par Saeimas atlaišanas rosināšanu. Ņemot vērā, ka Zatlera pilnvaras beigsies 7.jūlijā, tad pastāv reāla iespēja, ka viņu neskars nelabvēlīgs tautas balsojums.

Pat tad, ja pašreizējā Saeima nolemj atkārtoti ievēlēt Zatleru prezidenta amatā, tad referenduma rezultāti uz viņu neattieksies, jo viņš juridiski būs jau jauna termiņa prezidents, skaidroja Lībiņa-Egner, piebilstot gan, ka tas ir sarežģīts jautājums, uz kuru, iespējams, var raudzīties plašāk.

Zatlers ierosina Saeimas atlaišanas procvedūru

Pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien vakarā paziņoja, ka rosinās atlaist Saeimu, tā Zatlers paziņoja savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu