ZZS pārstāvji prezidenta amatam izvirza Bērziņu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pieci Saeimas deputāti Valsts prezidenta amatam izvirzīs eksbaņķieri Andri Bērziņu, žurnālistiem pēc divu stundu ilgās ZZS Saeimas frakcijas un valdes kopsēdes paziņoja frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Izvirza pieci deputāti

Bērziņa kandidatūru izvirzīs Iveta Grigule, Aivars Dronka, Kārlis Seržants, Satņislavs Šķesters un Jānis Vucāns.

ZZS frakcijai būs brīvais balsojums.

Brigmanis uz jautājumu, cik liels Bērziņam būs atbalsts no ZZS frakcijas deputātiem, nevarēja atbildēt: "Nav veikti matemātiski aprēķini, nevaram saskaitīt, cik ir un cik nav."

Viņaprāt, tas, ka daļa ZZS frakcijas atbalstīs Bērziņu, valdošās koalīcijas darbību neietekmēs. "Prezidenta vēlēšanas nedrīkst šūpot šo valdību," sacīja Brigmanis un norādīja, ka ir pāragri runāt par sekām. Viņš uzsvēra, ka šī valdība strādā optimāli. Savukārt Grigule paskaidroja, ka, viņasprāt, Bērziņš ir pārāks par Zatleru, jo viņam ir liela pieredze tautsaimniecībā un finanšu jomā. "Viņš kā prezidents mūsu valstij būs labāks, man nav par viņu nekādu šaubu," viņa teica.

Grigule pieļāva, ka Zaļā partija otrdien varētu nolemt būt vienota balsojumā par Valsts prezidentu. Brigmanis atteicās komentēt, vai prezidents tiks ievēlēts pirmajā kārtā.

Frakcijā nav vienprātības

Brigmanis jau iepriekš aģentūrai Leta atzina, ka ZZS frakcijā nav vienprātīga atbalsta Valda Zatlera pārvēlēšanai Valsts prezidenta amatā, tāpēc frakcijai prezidenta vēlēšanās būs brīvais balsojums. Viņš pats, kā iepriekš solījis, balsošot par Zatleru.

Bērziņš aktīvi runā ar politiķiem

Bērziņš runājot par iespējamo atbalstu viņa kandidatūrai ar vairāku frakciju deputātiem, bet rezultātus esot grūti prognozēt. "Biznesā es uzreiz varētu prognozēt savas izredzes, bet politiķiem vārdi, domas un rīcība ir trīs dažādas lietas," teica Bērziņš.

Politiķis pats risina sarunas ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, piemēram, ar "Vienotības" politiķiem tiekot runāts individuāli, bet par "Saskaņas centra" atbalstu esot runāts ar Jāni Urbanoviču. Lai spētu pierādīt savu apņemšanos nemainīgumu, daži politiskie spēki gan jau esot iepirkuši vienādas krāsas pildspalvas.

"Nav maizes lieta"

Bērziņš piebilda, ka kandidēt Valsts prezidenta amatam viņam "nav maizes lieta". Jau pirms četriem gadiem ZZS vēlējusies viņu izvirzīt Valsts prezidenta amatam, bet sarunu rezultātā priekšroka toreiz tikusi dota ķirurgam Zatleram. Bērziņš ir pārliecināts, ka, liekot lietā savu bagāto finansista un tautsaimnieka pieredzi, viņš varētu daudz dot Latvijas ekonomikas izaugsmei.

Saeimas kuluāros tiek spriests, ka pirmajā vēlēšanu kārtā nākamais prezidents tomēr varētu netikt ievēlēts.

Šādā gadījumā tiek pieļauts, ka Zatlers atteiktos piedalīties otrajā kārtā, un tad "visi draudzīgi" nobalsotu par Bērziņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu