Kulbergs: pirmā iemaksa 15% apmērā jāsaglabā arī turpmāk

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Auto līzinga tirgū pirmā iemaksa 15% apmērā būtu jāsaglabā arī turpmāk, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) valdes priekšsēdētājs Andris Kulbergs.

Viņaprāt, tuvākajā laikā līzinga kompānijām nebūtu jāmīkstina finansēšanas nosacījumi. "Pirmajai iemaksai 15% apmērā būtu jāsaglabājas arī turpmāk. Šāda vienošanās ir panākta gan starp finansētājiem, gan auto tirgotājiem. Šāda barjera nepieciešama, lai no tirgus atturētu dažādus šaubīgos klientus, kuri nākotnē, iespējams, nevarēs turpināt savu saistību izpildi, vēlāk sagādājot problēmas gan auto dīleriem, gan finansētājiem, gan sev. Līdzīgas prasības pēc deviņdesmitajos gados piedzīvotās krīzes tika ieviestas arī Zviedrijā. Tās uzreiz ļāva cilvēkiem izvairīties no situācijām, kad auto ir zaudēts, bet klients vēl ir parādā bankai," paskaidroja Kulbergs.

Viņaprāt, šīs prasības nevajag mainīt. "Es uzskatu, ka cilvēku piekļuve automašīnām uzlabosies, jo, lai arī pamazām, cilvēku atalgojumam beidzot ir jāpieaug. Turklāt banku vēlme piesaistīt līzinga ņēmējus pašlaik ir ļoti skaidri saskatāma – tās beidzot atsāk savu pakalpojumu reklāmas kampaņas," norādīja LPATA vadītājs.

Pēc Kulberga teiktā, tas norāda uz to, ka bankas ir gatavas atsākt kreditēšanas biznesu. "Turklāt tie cilvēki, kuri tagad vēršas pie bankām, lai aizņemtos naudu, vairs nav nepieredzējušie klienti, kuri nesaprot, kādas saistības uzņemas. Šie cilvēki savu rīcību ir vairākkārt pārdomājuši un pret to izturas gana atbildīgi un pat piesardzīgi," klāstīja asociācijas vadītājs.

Latvijā šogad pirmajos trijos mēnešos reģistrēja 1902 jaunas (2010. un 2011.gada izlaiduma) vieglās automašīnas, kas ir 2,3 reizes jeb par 1338 jaunām vieglajām automašīnām vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika posmā. Pērn gadā kopumā Latvijā reģistrēja 4976 jaunas vieglās automašīnas, kas ir par 32,9% vairāk nekā 2009.gadā.

LPAA ir sabiedriska organizācija, profesionāla ražotājrūpnīca, Latvijā oficiāli pilnvarotu autoimportētāju un dīleru apvienība. LPAA prioritāte ir aizstāvēt savu biedru intereses sadarbībā ar dažādām valsts institūcijām un nodrošināt pircēju interešu ievērošanu attiecībā uz garantijām, servisu un informāciju. LPAA pašlaik ir 46 biedri, tostarp seši asociatīvie biedri, kuri pārstāv 49 automobiļu un motociklu ražotāju markas un Latvijas tirgū pārdod vairāk nekā 90% jauno transporta līdzekļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu