“Manai meitai nekas TĀDS nav jādara!”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

“Es nebaidos par savu meitu darbošanos modes industrijas jomā, jo zinu, kur un ar kādiem cilvēkiem viņas saskaras un ko dara. Par to visu esmu informēta, jo pati esmu klāt un sekoju notiekošajam,” tā par savas 15 gadus vecās meitas darbošanos modes industrijā sacīja kādreizējā modes demonstrētāja, tagad starptautisku modes un mākslas projektu vadītāja Kristīne Rudzinska.

Viņa sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka modes industrijas profesionālā puse ir droša un sakārtota.

Vienlaikus viņa vērsa uzmanību - nenoliedzami eksistē arī šaubīgas aģentūras un piedāvājumi, kuri būtu rūpīgi jāizvērtē tieši meiteņu vecākiem. Rudzinska pauda uzskatu - lai nebūtu jāraizējas par iespējamu bērnu seksuālo izmantošanu vai vardarbību, vecākiem ir jāpiedalās bērna gaitās.

“Mūsdienās šis jautājums ir aktualizējies ne vien modes industrijas kontekstā, bet arī skolās, slimnīcās, dažādās sporta un interešu studijās, kā arī citās vietās, kas pats par sevi ir ļoti nopietns signāls par sabiedrības veselību.”

Vajadzīga rūpīga uzraudzība

Triju meitu mamma rūpīgi sekojot līdzi savu bērnu gaitām modes pasaulē. Šo darbošanos atstāt bērnu ziņā pat gribot neesot iespējams, jo visus līgumus gan par reklāmām, gan ar modeļu aģentūrām slēdz vecāki. “Neviens bērns līdz 18 gadu vecumam nevar parakstīt līgumu.” Līgumos esot minētas arī bērnu tiesības.

Kristīne Rudzinska
Kristīne Rudzinska Foto: LETA

“Lielākas bažas man ir tad, kad meita brauc ar autobusu mājās no skolas vai treniņiem, nevis par viņas modeles gaitām,” mamma teica un atgādināja dzirdēto, ka mazu bērnu ziemā izsēdina no autobusa tikai tādēļ, ka viņam nav naudas, par ko nopirkt biļeti.

Visos modeļu pasākumos, tostarp ārzemju braucienos, var piedalīties arī vecāki: “Šī joma ir caurredzama.”

“Jāsaprot, ka tieši profesionālā aspektā lielās naudas summas tiek maksātas par meiteņu kā modes demonstrētāju vai fotomodeļu profesionālo sniegumu, nevis ķermeņu neatļautu izmantošanu. Ja padomā racionāli,

100 tūkstošus neviens nemaksās par meitenes ķermeni.

Maksā par viņas spēju parādīt un izpaust tērpu jeb „pārdot produktu, tēlu”, par to, ka daudz cilvēku, redzot šo reklāmu, gribēs iet un iegādāties produktu.”

Peldkostīmi ļaujot atklāt nepilnības

Rudzinska nepilngadīgo meiteņu tērpšanos peldkostīmos un to demonstrēšanu vērtēja kā normālu: “Tas vairāk ir jautājums par piecpadsmitgadīgas personības spēju iziet auditorijas priekšā, ko tomēr ne katrs spēj izdarīt. Kā arī pludmalē meitenes bieži vien ir mazāk apģērbtas.” Esot jānodala profesionālas modes skates no bērnu prostitūcijas un citām nelegālām darbībām ar nepilngadīgiem.

Pēc viņas teiktā, noiet no ceļa cilvēks var jebkurā jomā un vietā. Modes industrija nav izņēmums, taču nav pamata uzskatīt, ka šai jomā meitenes ir vairāk apdraudētas nekā citās. Bet, protams, vajadzīga aktīva vecāku līdzdalība visos procesos.

Kāpēc jāstaigā pusplikām?

Peldkostīmu demonstrēšanai esot racionāls izskaidrojums – tas ļauj pārliecināties, vai meitenēm nav kādas nevēlamas dzimumzīmes, rētas vai rahīta pazīmes.

Neviens nepilngadīgais nefotografējas veļas katalogiem.

“Ja kāds cilvēks, skatoties uz bērniem peldkostīmos, jūt kaut kādas seksuālas tieksmes, tā ir šā cilvēka problēma, nevis meiteņu.”

Tā ir ļoti laba skola

Bijusī modele uzskata, ka darbošanās modes skatēs dod iespēju palielināt jauno meiteņu pašapziņu, veicina vēlmi strādāt un patstāvīgi nopelnīt naudu, kā arī pareizi rūpēties par sevi. Meitenes iemācās arī pareizi kustēties, attīstīt savas personības spēcīgās puses.

Lai būtu par modeli, svarīgs noteikums ir arī sekmes mācībās, kā arī meitenēm nedrīkst būt kaitīgi ieradumi. Viņas nedrīkst lietot psihotropās vielas, alkoholu un citas apreibinošās vielas, jo tās visas atstāj ietekmi uz veselību un ārieni, kas profesionālajā modes industrijā nav pieņemami.

Jaunās modeles neesot jaunietes ar mākslīgiem matiem, krūtīm, nagiem vai uzacīm.

Ikdienā viņas cenšoties nelietot kosmētiku, lai pasargātu ādu no tās ietekmes, kā arī staigāt neuzkrītošā apģērbā.

Tāpat mūsdienās jaunās modeles cenšas ēst veselīgi, nevis badoties kā kādreiz, kad pati Rudzinska staigāja pa “mēli”: “Neviena profesionāla modeļu aģentūra negrib meitenes ar anoreksiju, tās ir liekas problēmas, tā ir pagātne.”

Rudzinska, kura savus bērnus modes pasaulē ieveda jau pavisam mazā vecumā, neatbalsta bērnu mākslīgu izdaiļošanu, sakrāsošanu: “Neatbalstu, ka bērniem līmē skropstas un tamlīdzīgas lietas. Kā arī domāju, ka šī sfēra ir piemērota tiem bērniem, kuriem no dabas ir dota vēlme un interese dziedāt, skaitīt dzejoļus un uzstāties publikas priekšā, lai gan nenoliedzami, tiem, kuriem tas ir mazāk dots, rodas iespēja iemācīties sevi prezentēt.”

"Modeles darbu salīdzinu ar darbošanos sportā - visu laiku jābūt formā un jāsaņemas arī tad, kad šķiet - vairs nevar."

Tas attīsta mērķtiecību, kuras bieži pietrūkst mūsdienu sabiedrībā.

Jaunietes modes demonstrējot visā pasaulē

Pēc Rudzinskas teiktā, lai meitene šai jomā kaut ko ievērojamu sasniegtu, mūsdienās viņai profesionālās gaitas jāsāk salīdzinoši agri: “Ja sāks 18 gados, neko lielu tieši profesionāli šajā jomā nevarēs sasniegt, salīdzinošai reti ir modeles, kuras ir perfekti radītas produktu reklamēšanai bez papildu darba.

Pamatā visas meitenes daudz strādā ar sevi, izkopj savas prasmes un veido daudz dažādu tēlu savam portfolio albumam. Kā arī, ja meitenei ir interese par darbību šajā jomā un viņa sāk 15 gados, tad līdz pilngadībai jau ir pilnīgi skaidrs, vai modes industrija būs meitenes nākotnes profesija vai tikai hobijs. Bet, ja modeles gaitas sāk 18 gadus veca meitene, iespējams, liela dzīves daļa tiek pavadīta ilūzijās.”

Visā profesionālajā modes industrijā modeles sākotnēji ir 14, 15 un 16 gadus jaunas meitenes.

Jaunās meitenes ir pieprasītas defilē modeles, jo viņu augumi vēl nav tik sievišķīgi attīstīti kā pieaugušām sievietēm – jaunietēm nav tik izteikti gurni un krūtis.

Kaut arī pasaulē aizvien biežāk tiek runāts par sievišķīgi apaļām formām, tomēr augstajā modē joprojām dominē smalki augumi, ar kuru palīdzību tērpi izskatās “kā uz pakaramā”.

Nevajag jaukt divas lietas

Runājot par sabiedrībā aktualizēto diskusiju, vai nepilngadīgām meitenēm jādemonstrē peldkostīmi publikas priekšā, Rudzinska pauda viedokli, ka ka nevajag jaukt globāli aktuālo problēmu par bērnu emocionālo, seksuālo un cita veida izmantošanu ar pārmetumiem par profesionālās modes industrijas pārredzamību un "New faces" konkursa „Baltic Beauty Contest 2011" atbilstību starptautiskajai pieredzei un bērnu tiesību aizsardzības likumdošanai.

Kompetentas organizācijas esot devušas konkursam atzinumus, un neviena sūdzība no meiteņu vecākiem nav saņemta.

Sabiedrības dubultmorāle

“Savukārt aktualizēt diskusiju par sabiedrības dubulto morāli, protams, ir vērts, kaut vai padomājot, cik korekti ir publiski vērtēt mazos dziedātājus visas valsts mērogā, vai arī iedziļināties tradīcijām bagātu tautas deju kolektīvu ieradumos slimus bērnus ar augstu temperatūru sazāļot un dzīt uz skatuves, vai arī, kā mēs redzējām Dziesmu un deju svētkos, dejot gandrīz 40 grādu temperatūrā bez galvassegām.

Jebkurā gadījumā tā ir katra vecāka un aizbildņa atbildība.

Neapšaubāmi, ir vērts vienmēr izvērtēt, ko un kur un ar ko tavs bērns dara. Ja visi to izvērtēs, neveidosies situācijas, ka kaut kas tiek apšaubīts, jo viss būs caurredzams un skaidrs.”

Vairums sabiedrības: vajadzīga vecāku atļauja

Jautājumu par nepilngadīgo meiteņu darbošanos modes pasaulē portāls TVNET pagājušajā nedēļā uzdeva arī "Snapshots" aptaujā. Pēc tās datiem, nedaudz vairāk par pusi cilvēku uzskata, ka nepilngadīgām modelēm var atļaut demonstrēt peldkostīmus.

Tiesa, absolūti lielākā daļa respondentu, kas neiebilstu pret šādu nepilngadīgo iesaistīšanu tērpu demonstrēšanā, vienlaikus uzsver, ka to drīkst darīt tikai ar jauno modeļu vecāku piekrišanu. Pret nepilngadīgo iesaistīšanu peldkostīmu demonstrēšanā kategoriski iebilst 43%.

Vistolerantākie pret 14 gadus vecu meiteņu kļūšanu par peldkostīmu modelēm ir jaunieši, taču, pieaugot iedzīvotāju vecumam, ir tendence palielināties arī to īpatsvaram, kas saka, ka šāda prakse noteikti nebūtu pieļaujama. Viskategoriskāk noraidošo viedokli pārstāv iedzīvotāji vecumā pēc 50 gadiem. Noraidošāka attieksme biežāk ir arī tiem, kas nedzīvo Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu