Dzīvokļa īpašnieks parādā apsaimniekotājam 10 000 latu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starp dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības „Krišjānis” vadību un vienu no dzīvokļa īpašniekiem jau piecus gadus notiek tiesvedība, lai piedzītu apsaimniekošanas maksu. Kāds septiņu istabu dzīvokļa īpašnieks kategoriski atsakās maksāt apsaimniekošanas izdevumus, kā rezultātā viņa parāda summa jau sasniegusi 10 tūkstošus latu, tā otrdien informēja LNT raidījums „Tautas balss”.

Izmanto labumus, bet nemaksā

Tiesvedība notiekot pret kādu K.Valdemāra ielas 76.nama dzīvokļa īpašnieku Rīgā. Viņš dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības (DzĪKS) „Krišjānis” pārstāvjiem jau piecus gadus kategoriski atsakās maksāt apsaimniekošanas maksu, jo uzskata, ka paši apsaimniekojot savu septiņu istabu dzīvokli.

DzĪKS „Krišjānis” valdes locekle Jevgēņija „Tautas balsij” sacīja: „Viņi raksta tā, ka neatzīst maksu par tā saucamo apsaimniekošanu, jo savu dzīvokli, kas aizņem visu mājas astoto stāvu, apsaimniekojot paši. Gan grīdas mazgā, gan skaitītājus nolasa. Vai tad mājas apsaimniekošana ir grīdu mazgāšana dzīvoklī?”

Kaimiņos virmo dusmas

Kā pastāstīja nemaksāšanā vainotā dzīvokļa īpašnieka kaimiņi, nemaksātājs ikdienā tomēr pārvietojas pa sakopotu mājas apkārtni, noslaucītiem celiņiem. Tāpat apsaimniekotājs veic lifta apkopi, iegādājies jaunas apkures sistēmas caurules un sniedz citus pakalpojumus. Tādēļ kaimiņi nosoda šādu nemaksātāja rīcību.

„Es esmu ar mieru samaksāt nabagam kaut ko, bet nevis pārtikušam cilvēkam, kas uztur divus dzīvokļus. Viņam ir iespējas maksāt, bet viņš dzīvo principā uz mana rēķina. Kā var spļaut virsū visiem cilvēkiem, nemaksāt, lai citi maksā par viņu?” norādīja kaimiņos dzīvojošais Romualds, kurš arīdzan ir DzĪKS „Krišjānis” valdes priekšsēdētājs.

Parāda summa jau 10 000 latu

Konkrētā nama apsaimniekotāji jau vairākus gadus tiesājas pret dzīvokļa īpašnieku, kura apsaimniekošanas maksas parāds piecu gadu laikā jau sasniedzis 10 tūkstošus latu.

Taču arī tiesvedība Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā nesokas tā, kā apsaimniekotājs vēlētos. „Mums ir bijušas nozīmētas 14 tiesas sēdes. Visas vai nu atliktas vai pārceltas, nozīmēts cits datums. Mainījušies trīs tiesneši, nekas nenotiek,” žēlojās Jevgēņija.

Atsakās maksāt tikai par apsaimniekošanu

Turpretim nemaksāšanā vainotais dzīvokļa īpašnieks Andris Rubins „Tautas balsij” apgalvoja, ka viņš maksājot par visu, izņemot apsaimniekošanas maksu.

Rubins intervijā skaidroja savu pozīciju šajā konfliktā ar DzĪKS vadību: „Es visu maksāju – par silto ūdeni, apkuri, lifta apkalpošanu, elektrību. Tur ir kaut kādas desmit pozīcijas. Es neatzīstu vienu pozīciju - apsaimniekošana. Tāpēc, ka viņi slikti apsaimnieko un man ar viņiem nav līguma.”

Apsūdzētais Rubins norādīja uz to, ka viņam ik vakaru nākas mazgāties aukstā ūdenī. Tieši tāpēc viņš neuzskatot par vajadzīgu maksāt 30 santīmus par vienu apsaimniekošanas kvadrātmetru.

Pie tam Rubins nejūtoties atbildīgs par ieilgušo tiesas procesu ar nama apsaimniekotāju. „Es neesmu vainīgs tajā, ka nenotiek tiesa. Kad tiesa bija paredzēta, es gāju un man pateica, ka tiesnese slima, un atlika tiesu. Vai es esmu pie tā vainīgs?” jautāja Rubins.

14 nenotikušas tiesas sēdes - rekords!

Tas ir īsts rekords manā jurista darba pieredzē, tā „Tautas balsij” ieilgušo tiesvedību, proti, 14 nenotikušas tiesas piecu gadu laikā, komentēja juriste Margarita Kralliša-Koļcova. Tiesas sēde nenotikusi, piemēram, arī tāpēc, ka prasītājam norādīta nepareiza tiesas sēdes zāle, bet atbildētājam – pareizā.

Tāpat slimojuši arī tiesneši un vairākkārt notikusi tiesnešu maiņa. „Ik pa brīdim atbildētājs saslimis, tad atbildētājs iesniedz pretprasību, kas nav kontekstā. Respektīvi, tas ir labs mācību materiāls studentiem, kādas ir iespējas Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā atlikt tiesas sēdes. Lieta nav izskatīta pēc būtības - tas viennozīmīgi ir absurds,” uzskata juriste Kralliša-Koļcova.

Šobrīd nākamā tiesas sēde paredzēta 20.maijā. To ar lielām bažām gaida DzĪKS „Krišjānis” pārstāvji un 78 dzīvokļu īpašnieki, jo nav zināms, vai tiesas sēde notiks un kāds būs tās rezultāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu