12 zemnieku saimniecībām pašu kapitāls ir lielāks par miljonu latu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā pašu kapitāls lielāks par miljonu latu ir 12 zemnieku saimniecībām, savukārt miljona eiro robežu sasniegušas un pārsniegušas 29 zemnieku saimniecības, piektdien, atsaucoties uz datu bazes "Lursoft" apkopotajiem datiem, raksta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

LA norāda, ka jau pirms vairākiem gadiem Latvijas miljonāru sarakstā parādījās pirmie nevis pārtikas rūpniecības pārstāvju, bet tieši lauksaimnieku vārdi un uzvārdi. Nu ar "Lursoft" palīdzību pirmoreiz apkopoti dati par to, kuri tad ir mūsu valsts turīgākie zemnieki, proti, kuri Latvijas uzņēmumi, kas juridiski reģistrēti kā zemnieku saimniecības, būtu uzskatāmi par miljonāriem.

Tiek uzskatīts, ka jebkura īpašuma – vienalga, vai tā būtu automašīna, zemesgabals vai uzņēmums, – vērtību precīzi var noteikt tikai tajā brīdī, kad tas tiek pirkts vai pārdots. Taču vienlaikus uzņēmumu vērtēšanā tiek izmantotas arī praktiskākas metodes, un viena no tām ir – raudzīties uz uzņēmuma pašu kapitāla apmēru, kas atrodams katrā gada pārskatā. Var teikt, ka pašu kapitāls ir pēc visu saistību atskaitīšanas atlikusī īpašnieku līdzdalības daļa uzņēmuma aktīvos, ka tas parāda, cik lielas finanses ir sabiedrības rīcībā un kādiem mērķiem tās paredzētas, kā arī – ka pašu kapitāla apjoms parāda, cik liela daļa īpašuma pieder pašam uzņēmumam, tas ir – tā īpašniekiem, skaidro laikraksts.

"Lursoft" apkopotie dati uzskatāmi parāda – lai gan Zemgale ir un paliek galvenā Latvijas labības klēts, tomēr lielas un vērtīgas zemnieku saimniecības atrodas arī citos valsts reģionos – gan Kurzemē, gan Vidzemē, mazāk – Latgalē.

"Vēsturiski Latgalē zemes tirgus bija ļoti sadrumstalots, tur ir daudz nelielu zemes īpašumu, savukārt Zemgalē, Kurzemē, arī Vidzemē jau starpkaru Latvijas laikā bija lielas saimniecības. Tādēļ arī tie, kuri mantoja šīs zemes, varēja izveidot lielākas saimniecības," LA skaidroja Lauku atbalsta dienesta direktora vietnieks Indulis Āboliņš.

Lielākais vērtīgāko zemnieku saimniecību īpatsvars tomēr atrodas Zemgalē, un speciālisti domā, ka pārskatāmā nākotnē nekas arī nemainīsies.

"Iespēja izveidot lielu saimniecību ir zināmā mērā atkarīga arī no vietas, kur tā atrodas. Arī pati zemes struktūra. Padomju laikos Zemgalē veidoja plašus laukus, lielus tīrumus. Tādēļ arī to apstrādāšana ir daudz efektīvāka nekā citur, kur ir nelieli tīrumi, tehnikai bieži jāmaina braukšanas virziens vai jāapbrauc krūmi, meži. Tas arī lielā mērā nosaka, ka Zemgalē bija lielākas iespējas izvērst lielsaimniecības," piebilda Āboliņš.

Turklāt, kā izrādās, īpašumā esošās zemes daudzums Latvijā nav galvenais lielas un vērtīgas zemnieku saimniecības raksturlielums: šajā sarakstā ir vesela virkne zemnieku saimniecību, kurām saskaņā ar zemesgrāmatu datiem pieder vien daži hektāri zemes, bet reizēm – pat ne niecīgākais zemes pleķītis. Toties apjomīgas platības tiek nomātas vai arī pieder zemnieku saimniecības īpašniekam kā fiziskai personai, norāda LA.

"Jebkurā nozarē ir lieli uzņēmumi un ir mazi. Zemkopība un lauksaimniecība nav izņēmums. Tie, kuri ir uzņēmīgāki, izglītotāki, gatavi uzņemties risku, tie veido lielas saimniecības. Protams, reizēm tas nedod vēlamo rezultātu. Mums ir arī bankrotējušas zemnieku saimniecības, kur tomēr nav izdevies realizēt iecerētos plānus. Gadā apmēram 100 zemnieki piesaka maksātnespēju. Ir arī tādi, kuri izvēlas palikt mazi, protams, tad tās peļņas iespējas ir krietni mazākas," atzina Āboliņš.

Turīgāko lauksaimnieku saraksta augšgalā ir Valentīns Kokalis. "Tas var šķist dīvaini, bet fakts: kādreiz tik pazīstamā tranzītuzņēmēja redzamākā un vērtīgākā manta pašlaik ir zemnieku saimniecība "Ezernieki", kurai pieder četri zemesgabali Kuldīgas, Ventspils un Pāvilostas novadā un kuras pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,79 miljoni latu," informē LA.

Otrajā vietā ierindojies Arnis Burmistris. Līdz pagājušā gada novembra beigām Jelgavas rajona zemnieku saimniecība "Vilciņi", kuras pašu kapitāls pārsniedz 1,41 miljonu latu, piederēja 1943. gadā dzimušajai Rutai Burmistrei, bet nu pārgājusi 1974. gadā dzimušā Arņa Burmistra oficiālā īpašumā. Zemnieku saimniecībai Tērvetes, Jelgavas un Dobeles novadā pieder kopumā 26 zemesgabali.

Trešajā vietā ierindojies Jānis Vinters. "Pazīstamā motobraucēja Jelgavas rajona zemnieku saimniecībai "Līgo" Lielplatones un Vilces pagastā pieder kopumā septiņi zemesgabali, tās pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,35 miljoni latu," piebilst LA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu