ASV pārdos 142 miljardu dolāru vērtus "toksiskos" aktīvus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV Valsts kase pirmdien paziņoja, ka sāks pārdot tā dēvētos toksiskos aktīvus aptuveni 142 miljardu dolāru (70,4 miljardu latu) vērtībā, tādējādi cenšoties noslēgt vēl vienu finanšu krīzes nodaļu.

"Mēs atbrīvosimies no šīm investīcijām pakāpeniski un akurāti, lai maksimizētu nodokļu maksātāju naudas atguvi un palīdzētu aizsargāt mājokļu finansēšanas tirgus atveseļošanas procesu," norādīja Valsts kases pārstāve Mērija Millere.

Kase pavēstīja, ka katru mēnesi pārdos hipotekārā nodrošinājuma vērtspapīrus līdz pat desmit miljardu dolāru (4,96 miljardu latu) vērtībā.

Šie finanšu produkti, kurus nodrošina ASV valdības pārņemtās hipotekāro kredītu kompānijas "Fannie Mae" un "Freddie Mac", tika iegādāti, lai 2008.-2009.gadā palīdzētu stabilizēt finanšu sektoru.

To vērtība piedzīvoja strauju kritumu pēc tam, kad pārsprāga mājokļu tirgus tā dēvētais burbulis, veicinot bažas, ka apjomīga to norakstīšana varētu izraisīt banku sabrukumu un panikas vilni finanšu sistēmā.

ASV Valsts kase norādīja, ka aktīvu nodrošinātu finanšu instrumentu tirgus šobrīd ir krietni veselīgāks nekā pirms trīs gadiem.

ASV no "toksisko" aktīvu pārdošanas cer iegūt aptuveni 15-20 miljardus dolāru (7,4-9,9 miljardus latu) atkarībā no tirgus apstākļiem.

Valsts kase nesen arī pārdevusi sev piederošās akcijas bankā "Citigroup", autoražotājā "General Motors", holdingkompānijā "Ally Financial" un apdrošināšanas uzņēmumā "American International Group Inc." (AIG).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu