Ekonomikas ministram Pavļutam pārāk ciešas attiecības ar Gazprom (83)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Turpinās aizkulišu cīņa starp ekonomikas ministru Danielu Pavļutu un viņa valsts sekretāru Juri Pūci. Pavļuta un Pūces konflikts ir sācies, kopš Pavļuts nonāca ministra amatā. Pavļuts jau sen ir deklarējis, ka vēlas citu valsts sekretāru. Pirms pusgada ministrs pat sūdzējās policijai, ka Pūces vadītā iepirkumu komisija viltojusi dokumentus.

Šonedēļ Pavļutam kārtējo reizi pavērās iespēja no Pūces atbrīvoties, iekārtojot viņu Satiksmes ministrijā, bet neveiksmīgi. Pūce pateica nē.

Solvita Āboltiņa skaidroja, ka Pūce ar Pavļutu nevar sadzīvot, jo

valsts sekretārs vēlas turpināt iepriekšējā ekonomikas ministra Arta Kampara nosprausto kursu obligātā iepirkuma kvotu dalīšanā,

bet Pavļuts nevēlas, jo «zaļā» enerģija sanāk pārāk dārga.

Pirms pusgada ministrs paziņoja par nodomu samazināt maksu par obligāti iepērkamo zaļo enerģiju. Neilgi pēc tam sākās baumu vilnis par Pavļuta centieniem Gazprom labā.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts sarunas par gāzes tirgus liberalizāciju ar Gazprom risina lepnā vientulībā. Lai arī valdība pērnā gada augustā izveidoja darba grupu Latvijas pozīcijas precizēšanai Pavļuta vadībā, tā sanāca tikai šā gada martā pēc premjera jautājuma, ar ko darba grupa nodarbojas.

Valdis Dombrovskis, Ministru prezidents (Vienotība): «Kas attiecas uz darba grupas darbu, tad jāatzīst, ka līdz šim tas nav bijis pietiekami intensīvs, to mēs arī esam ekonomikas ministrijai norādījuši, nu var teikt, no pagājušā gada augusta šī grupa praktiski nav strādājusi, sāka strādāt tikai šomēnes.»

Vienotība tur aizdomās Pavļutu, ka viņš nestrādā valsts interesēs, bet sācis pats savu spēli ar Gazprom. Aizdomas radījusi Pavļuta pērnā gada vizīte Krievijā. Ministra pavadošās personas stāstījušas, ka pēc oficiālām sarunām ar Gazprom Eksport vadītāju Alekseju Medvedevu un Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku Pavļuts esot uz vairākām stundām ieslēdzies slepenā istabā ar Gazprom darbiniekiem. Par šo sarunu saturu ministrs savu priekšnieku Dombrovski neesot informējis.

Jautājums: - Pagājušajā gadā tikāties ar Medvedeva kungu Maskavā?

Daniels Pavļuts, ekonomikas ministrs: - Tikšanās ar Gazprom pārstāvjiem. Ar Aleksandru Medvedevu, lai kāds nepārprot. Aleksandru Medvedevu, kas ir Gazprom Eksport valdes priekšsēdētājs.

Jautājums: - Jā, un vai pēc tam jums ir bijušas kādas oficiālas vai neoficiālas tikšanās ar Gazprom pārstāvjiem?

Daniels Pavļuts: - Šādā līmenī nē, šādā līmenī nē, nav bijušas.

Jautājums: - Bet citā līmenī?

Daniels Pavļuts: - Nu, es domāju, vadības līmenī nē, tās nav nekādas tādas oficiālas tikšanās. Nu, ir bijušas ar Krievijas puses amatpersonām varbūt, bet tas nav Gazprom.

Jautājums: - Vai par tiem citiem ekspertiem, ar kuriem jūs tikāties Maskavā, jūs informējāt valdības vadītāju?

Daniels Pavļuts: - Šāda informācija ir sniegta viņam, jā.

Jautājums: - Vai šīm sarunām ir bijis jūsu vai valdības pilnvarojums un vai jūs esat par tām saņēmis pilnu atskaiti?

Valdis Dombrovskis, Ministru prezidents (Vienotība): «Tātad te es gribētu teikt, ka pilnas atskaites par neformālām sarunām mūsu rīcībā nav, bet Ekonomikas ministrijas ziņojumā, kas šonedēļ tika skatīts valdībā par gāzes tirgus liberalizācijas scenārijiem, termiņiem un tā tālāk, principā tika iezīmēti šie konsultāciju rezultāti. Nu, faktiski akcionāru – gan Gazprom, gan EON Ruhrgas pozīcijas par liberalizācijas modeļiem, kas ietekmē Latvijas Gāzi.»

Reformu partija turpretī vērš uzmanību uz Vienotības rīcību, Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē balsojot par gāzes tirgus liberalizācijas atlikšanu. Komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis te saskata Gazprom interešu lobēšanu.

Vjačeslavs Dombrovskis, Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs, Reformu partija: «Par to, kas notiks Tautsaimniecības komisijā, nu es ceru, ka nekas nenotiks, tāpēc, ka mandāts, cik man ir zināms, joprojām ir valdībai. Un man vispār nav pieņemams, kādēļ šeit jāiesaista likumdevējs.»

Pūce šo konfliktu veiksmīgi izmanto

Viņš jau izteicis gatavību pamest Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietu. Bet ar vienu noteikumu – ja viņu iecels par jaunveidojamās superiestādes – apvienotās finanšu garantiju institūcijas vadītāju. Iestāde apvienos Hipotēku banku, Lauku atbalsta dienestu un Garantiju aģentūru.

Juris Pūce, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs, Vienotība: «Kopumā man šīs institūcijas veidošana būtu ļoti interesants darbs pilnīgi jaunā sfērā, tas būtu arī zināms izaicinājums man personiski profesionālā ziņā, es domāju, ka es spētu to darbu arī izpildīt.»

Pavļuts pret Pūces nodomiem vadīt jauno iestādi izturējies noraidoši, vien paziņojis, ka uz vadītāja vietu būšot konkurss, kurā Pūce, ja ļoti grib, varot piedalīties, šķēršļus nelikšot.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu