Arī šogad pieprasītākās ēnošanai ir profesijas komunikācijā un medijos (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad tāpat kā pērn skolēnu pieprasītākās nozares ēnošanai ir komunikācija un mediji, kā arī veselības aprūpe un sociālā aprūpe, «Ēnu dienas» konferencē sacīja «Junior Achievement - Young Enterprise Latvija» («JA-YE Latvija») valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Viņš akcentēja, ka šogad ievērojami audzis pieprasījums pēc informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares, un pieprasījums bija daudz lielāks kā piedāvāto vakanču skaits. Uz piedāvātajām 95 vakancēm bija 648 pieteikumi.

Organizatori norādīja, ka šodien «Ēnu dienā» piedalījās vairāk nekā 10 000 jauniešu. Vortālā «www.enudiena.lv» kopumā 4668 vakances piedāvāja 510 uzņēmumi un iestādes. Uz piedāvātajām vakancēm bija reģistrējušies 8638 skolēni.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, tāpat kā arī citi preses konferences dalībnieki, bija ieradies ar savām «ēnām». Ķīlis «Ēnu dienu» raksturoja kā labu kompensējošu mehānismu tam, ka karjeras izglītība nav sistemātiski pieejama visās skolās. Viņš akcentēja, ka ir svarīgi, lai jauni cilvēki izdara saprātīgas izvēles.

Viņš gan jokoja un pauda nožēlu, ka viņa «ēnām» nebija nekā «asiņaina» un «gladiatora cīņu» šodien nebija. «Bet kaut ko viņas redzēja, ko var darīt antropologs birokrāta lomā,» izteicās ministrs. Ministra «ēnas» bija veikušas zinātniski pētnieciskos darbus saistībā ar izglītību, viena no viņām savā darbā pētīja Ķīļa leksiku, valodas lietojumu un vēlējusies iepazīties personīgi ar cilvēku, par kuru rakstījusi darbu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis un SIA «Sakret» direktors Andris Vanags uzsvēra, ka svarīgi ir iet ēnot gan uzņēmumus, gan augstskolas, lai saprastu, ko nevēlas mācīties un kur nevēlas strādāt. Tas arī būtu jādara pēc iespējas agrāk.

«Mums ir jāsaprot visiem kopā, jo mēs ātrāk izvēlēsimies savas dzīves rītdienu, jo labāk mēs jutīsimies. Mēs nemācamies kaut kam - skolotājiem vai vecākiem -, bet jūs mācāties tikai un vienīgi sev un savai labklājībai,» uzsvēra Vanags. Viņš arī atklāja, ka ir nobažījies par to, ka pieprasītākās profesijas ir tajās industrijās, kas neko neražo.

«Swedbank» valdes loceklis un uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Daniils Ruļovs uzskata, ka «Ēnu diena» ir abpusēji izdevīga, jo tā ir iespēja uz sevi paskatīties cita acīm un iepazīt potenciālos darbiniekus.

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas pārstāve Inguna Pede pauda gandarījumu par to, ka šogad ir audzis pieprasījums pēc šīs nozares. Viņa norādīja, ka ir svarīgi saprast, ka IT profesionālis nav tikai programmētājs, kas no rīta līdz vakaram sēž «ieurbies» datora ekrānā, bet šajā profesijā jaunieši var specializēties dažādos virzienos, piemēram, dizainā, sistēmu administrēšanā, kā projektu vadītāji.

Pieprasītākajā - komunikācijas un mediju nozarē - bija 2146 pieteikumi, veselības aprūpē un rehabilitācijā - 2111, vadības un administrēšanas - 1274 pieteikumi, bet aviācijas jomā - 875 pieteikumi.

Savukārt vispieprasītākā vakance bija «airBaltic» stjuarte, uz to bija pieteikušies 394 skolēni, bet uz pilota amatu - 261 skolēns. Par fotostudijas vadītāju/fotogrāfu bija nedaudz mazāk pieteikumu - 235, bet raidījuma vadītāju Latvijas Televīzijā ēnot bija pieteicies 151 skolēns.

Vortālā visvairāk jeb 132 vakances piedāvāja Ventspils mūzikas vidusskola un AS «Swedbank». Valsts zemes dienests piedāvāja 126 vakances, bet «Lattelecom» - 120.

Pasākumā tika apbalvotas arī divas aktīvākās «Ēnu dienas» skolas, kuras balvā ieguva velonovietnes. Par aktīvāko «Ēnu dienas» Latvijas skolu šogad kļuva Rīgas Valsts 3.ģimnāzija, bet par aktīvāko Latvijas reģiona skolu atzīta Jelgavas Spīdolas ģimnāzija.

Jau vēstīts, ka šodien notiek ikgadējā karjeras izglītības akcija «Ēnu diena», kuras laikā zinātkāri jaunieši no visas Latvijas iepazīs dažādu profesiju ikdienu. Akcijā «Ēnu diena» par darbinieka «ēnu» var kļūt ikviens 1.-12.klases skolēns.

Biznesa izglītības biedrība «JA-YE Latvija» «Ēnu dienu» organizē jau trīspadsmito gadu. Pērn «Ēnu dienai» reģistrējās 423 uzņēmumi, piedāvājot kopumā 4899 vakances. Savukārt uz tām kopumā pieteicās 10 171 skolēns.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu