Internets ļaus Baltkrievijai sekot Tunisijas piemēram (52)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Baltkrievi izmantos jaunās tehnoloģijas, lai sekotu Tunisijas piemēram un gāztu Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko, piektdien paziņoja bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa.

"Mēs dzīvojam interneta, mobilo telefonu un satelīttelevīzijas ērā. Tunisijā cilvēki brīvi sazinājās internetā un rezultātā prezidentam ben Ali nācās bēgt. Agrāk vai vēlāk tas pats notiks Baltkrievijā," sacīja Valensa. "Lukašenko var ieslodzīt cilvēkus cietumā, taču viņš nespēj apturēt cīņu par brīvību un demokrātiju, jo mēs dzīvojam ērā, kurā tehnoloģijas kalpo cilvēkiem."

Bijušais Tunisijas prezidents Zins al Abidins ben Ali, kurš valdīja valstī 23 gadus, pagājušajā piektdienā aizbēga uz Saūda Arābiju. Ārvalstīs patvērās arī viņa tuvākie radinieki, tostarp sieva, bērni un mazbērni. Bijusī opozīcija viņus visus apsūdz par korupciju un valsts līdzekļu piesavināšanos.

Ben Ali režīma krišanas iemesls bija plašie protesti, kas sekoja pēc pārtikas produktu cenu paaugstināšanas.

Kā ziņots, Lukašenko piektdien nodeva amata zvērestu, tādējādi uzsākot jau ceturto prezidentūras termiņu.

Zvēresta nodošanas ceremoniju pēc daudz kritizētajām vēlēšanām boikotēja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki.

Protestējot pret prezidenta vēlēšanās it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas virzītie prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.

Šāda baltkrievu varasiestāžu rīcība izpelnījās asu starptautiskās sabiedrības nopēlumu. Brisele savukārt brīdinājusi par iespējamu atkārtotu liegumu Lukašenko un viņa sabiedrotajiem iebraukt bloka teritorijā.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu