Vācija noliedz, ka tā būtu mēģinājusi gāzt Lukašenko režīmu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācija pirmdien kategoriski noraidīja apsūdzības, ka tā kopā ar Poliju būtu plānojusi gāzt Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu, organizējot protestus pret viņa pārvēlēšanu.

"Šīs apsūdzības ir pilnīgi absurdas un nepamatotas," apliecināja Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Andreass Peške, jautāts par piektdien Baltkrievijas prezidenta administrācijas laikrakstā "Sovetskaja Belorussija" publicēto redakcijas ievadrakstu. "Tie pilnībā ir izdomājumi. Mēs šīs apsūdzības kategoriski noraidām."

Peške arī sacīja, ka Vācijas valdības augstākā cilvēktiesību jomas amatpersona Markuss Lēnings šādu nostāju paudis, nedēļas nogalē uzturoties Minskā.

Slepeno dienestu sazvērestība

Vācijas un Polijas slepenie dienesti sagatavojuši sazvērestību - tie plānojuši gāzt Lukašenko režīmu, pēc 19.decembra vēlēšanām Minskā sarīkojot vērienīgas demonstrācijas, teikts "Sovetskaja Belorussija" piektdienas publikācijā. Turklāt Polija pat veikusi opozīcijas aktīvistu instruktāžu.

"Nav šaubu, ka 19.decembra notikumus vadīja Polijas un Vācijas specdienesti," teikts publikācijā. Šajā nolūkā uz Baltkrieviju tika nosūtīti organizētāji, tehnoloģija un finansējums.

Aktīvisti esot apmācīti Polijā

Rakstā teikts, ka Polija bija galvenais opozīcijas "apmācības poligons, kur aktīvistiem tika ierīkotas speciālas apmācības nometnes".

Polijas Ārlietu ministrija jau sestdien publikāciju oficiozā nodēvēja par "dramatiskiem, propagandiskiem un absurdam tuviem centieniem".

19.decembrī aizvadītajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko - par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Represijas pret režīma pretiniekiem

Lai protestētu pret vēlēšanu it kā notikušo falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmiti tūkstoši demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī opozīcijas prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā.

Lielākā daļa aizturēto jau atbrīvoti, tomēr daži pazīstami opozīcijas aktīvisti joprojām tiek turēti apcietinājumā.

Par masu nekārtību organizēšanu pēc 19.decembra Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām apsūdzības izvirzītas 31 cilvēkam, otrdien pavēstīja Baltkrievijas Iekšlietu ministrija.

Gandrīz 30 cilvēki joprojām arestēti

Atbilstoši Baltkrievijas cilvēktiesību centra "Vjasna" ziņām no 31 apsūdzētā 27 atrodas ieslodzījumā, bet četriem noteikts drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu. Vēl 16 noteikts aizdomās turamo statuss, un apcietinājumā atrodas pieci no viņiem.

Pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām decembrī notikušo protesta akciju cēlonis varētu būt arī Krievijas izraisītās provokācijas, otrdien Latvijas Saeimas Ārlietu komisijas sēdē sacīja Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Mihails Popkovs.

Pēc protesta akcijām tika aizturēti daudzi Krievijas pilsoņi, taču viņi visi pašlaik jau ir atbrīvoti.

Cits iemesls varētu būt domstarpības Baltkrievijas politiskajā elitē starp mērenajiem spēkiem Valsts prezidenta administrācijas priekšnieka vadībā un spēka struktūrām.

"Pastāv arī iespēja, ka Lukašenko neizturēja nervi,"

sacīja Popkovs.

Vēstnieks norādīja, ka vēsturiski ekonomisko sankciju ieviešana ir neefektīva un jāņem vērā, ka Latvija un Baltkrievija abpusēji ir viena otras vadošo tirdzniecības partneru sarakstā. Drīzāk ir jācenšas ar vīzu atvieglojumiem un izglītības iespējām padarīt Baltkrievijas sabiedrību demokrātiskāk noskaņotu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu