Ko vēl nezinām par Barikādēm? Unikāli kadri. (104)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2011.gada janvārī pieminam Barikāžu laiku. Pagājuši jau 20 gadi kopš šiem vēsturiskajiem notikumiem tautas un valsts neatkarības un brīvības atgūšanā. Tolaik ap ugunskuriem diennaktīm ilgi pulcējās cilvēki no visas Latvijas. Lai gan par to laiku ir neskaitāmi daudz atmiņu, ir arī tādi videokadri un sarunu ieraksti, kas līdz šim vēl nav redzēti un publiskoti tikai tagad, tā svētdien ziņoja LNT raidījums "Top10", kura rīcībā nonākuši unikāli materiāli.

"Top10" demonstrēja LNT operatora Andra Dambura uzņemtos videokadrus Barikāžu laikā, kas līdz šim nekad nav publiskoti. 2011.gadā par Barikādēm pie tagadējā Ministru kabineta vēsta vien piemiņas plakāts. Taču pirms 20 gadiem valdības ēka bija viens no stratēģiskajiem objektiem, kuru īpaši apsargāja.

Toreiz arī tapa jaunāko laiku vēsture, kad Māris Gailis aicinājis Damburu iemūžināt kadrus. Toreiz Gailis bija „Rīgas videocentra” vadītājs, kas valdībā atbildēja par ārējiem ekonomiskajiem sakariem. Damburs raidījumam Top10 atzina: "Nebija jau to kameru tik daudz. Tagad, ja būtu līdzīgi notikumi, materiālu jau laikam būtu miljoniem, bet toreiz dažas videokameras un uz 16 milimetriem vēl filmēja."

Tāpat "Top10" raidījumā publiskoti telefonieraksti ar miliciju, kas tikai tagad nodoti atklātībai. Tos raidījumam uzticējis bijušais Rīgas Iekšlietu pārvaldes priekšnieks Viktors Bugajs. "Kad 20. janvāra vakarā sākās šaušana, dežūrdaļā pienāca milzīgs skaits zvanu. Dežūrdaļa ar majoru Serdjukovu nostrādāja lieliski," atceras Bugajs.

Skatīt pievienoto video

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu