Olimpiskais čempions nespēj nomaksāt apkures rēķinus (472)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izcilais šķēpmetējs un olimpiskais čempions Jānis Lūsis par apkuri vien ir spiests atdot pusi no saviem mēneša ienākumiem, bet pieskaitot pārējos komunālos maksājumus - aiziet lielākā daļa. «Mēs izdzīvojam tikai tāpēc, ka esam divatā ar dzīvesbiedri,» viņš norāda sarunā ar TVNET. Bet šis ir tikai viens no piemēriem. Līdzīgā un pat vēl neapskaužamākā situācijā, kad rodas nopietnas grūtības iztikt, ir nonākuši daudzi.

Jelgavā 56 kvadrātmetru dzīvoklī mītošās TVNET lasītājas Ivetas rēķins par apkuri aukstākajos mēnešos pērn bija ap 50 Ls, bet apkures rēķins par decembri viņai nāca kā auksta duša – 95 Ls. «Rīgas siltums» izteicis prognozi, ka rēķini janvārī pieaugs vēl par 3,5-4,5%, un nav šaubu, ka šāds scenārijs gaida arī pārējā valstī dzīvojošos.

«Cenas nav atbilstošas tam, kādus ienākumus saņem iedzīvotāji,» sarunā ar TVNET norāda leģendārais šķēpmetējs Jānis Lūsis. Viņš mitinās Ogres novadā, 106 kvadrātmetru lielā dzīvoklī, par kura apsildīšanu decembrī bija jāšķiras no 180 Ls. Tas ir krietni vairāk nekā iepriekšējos gados.

Izcilais sportists vaļsirdīgi pastāsta par savu ģimenes budžetu – pensija un stipendija par sasniegumiem šķēpmešanā veido 400 Ls, bet komunālajos maksājumos par minēto mēnesi viņš iztērējis 270 Ls, līdz ar to izdzīvošanai paliek vien 130 Ls.

«Mēs izdzīvojam tikai tāpēc, ka esam divatā [ar dzīvesbiedri]. Ja tā nebūtu, mēs nevarētu iztikt,»

teic kādreizējais olimpiskais čempions. Viņš uzskata, ka valstij un uzņēmumiem, kas nodrošina komunālos pakalpojumus, finansiāli gūtos laikos jau tāpat ir liela peļņa un tiem vajadzētu būt sociāli atbildīgākiem pret iedzīvotājiem.

Komunālie rēķini, kā arī spēja sarunāt siltuma rēķinu («Rīgas siltums» visiem piedāvā vienu tarifu) ir atkarīgi no ēkas apsaimniekotāja ieinteresētības. Aktieris Uldis Dumpis iepriekš dzīvojis nevis pašvaldības, bet privātpersonas apsaimniekotā ēkā un atzīst, ka viņam nebija īsti skaidrs, par ko jāmaksā tik lieli rēķini.

Patlaban skatuves mākslinieks mitinās Rīgas pašvaldības apsaimniekotā teju 80 kvadrātmetru dzīvoklī un siltuma rēķinā par decembri izdevis 67 Ls, kas, salīdzinot ar pērno gadu, nav bijis būtisks pieaugums. Tāpat Dumpis pieļauj, ka savu atspaidu viņa šobrīd maksātajos rēķinos dod tas, ka viņa apdzīvotā daudzdzīvokļu māja ir siltināta.

Citviet siltuma rēķini pieauguši pat par 70%

Jau ziņots, ka apkures rēķiniem šoziem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Atsevišķās pilsētās, salīdzinot ar šo pašu periodu pagājušā gada ziemā, tie pieauguši līdz pat 70%. Pēc iedzīvotāju domām, divi nozīmīgākie iemesli apkures rēķinu palielinājumam ir: izmaksu pieaugums siltumapgādes uzņēmumu iekšējās pārstrukturizācijas dēļ (28%) un dabasgāzes izmaksu pieaugums (25%), atklāj pētījums.

Aģentūras TNS janvārī veiktais pētījums liecina, ka 25% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju (no 18 līdz 55 gadiem) patlaban nespēj samaksāt par apkuri.

Uzņēmums «Rīgas siltums» gan atgādina, ka apkures parametru samazināšana individuālajos siltummezglos par vienu grādu ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksām. Ja ēkās, kuras apkalpo «Rīgas siltums», ir neapmierinoša iekštelpu vai karstā ūdens temperatūra, iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz uzņēmuma klientu palīdzības dienesta diennakts bezmaksas tālruni 80000090.

Komentāri (472)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu