Sniega radīto zaudējumu kompensācijās prasa 3,4 miljonus (30)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Patlaban 53 pašvaldības par sniega radītajiem zaudējumiem lūgušas kompensācijas kopumā 3 401 984 latu apmērā, pavēstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrisko attiecību nodaļa.

36 nevajadzēs kompensācijas

Informācija gan vēl nav saņemta no 30 pašvaldībām.

Savukārt no saņemtajām ziņām par 89 pašvaldībām 36 kompensācijas nebūs nepieciešamas.

Vislielākie zaudējumi radīti Jelgavas pilsētai, Ogres novadam, Preiļu novadam, Rēzeknes pilsētai, Rīgas pilsētai, Tukuma novadam un Daugavpils pilsētai.

Lielākā daļa pašvaldību norādījušas būtiskus elektroenerģijas piegādes traucējumus un ar to saistītos papildu izdevumus degvielas iegādei ģeneratoru darbināšanai ūdens piegādes un siltumapgādes nodrošināšanai, kā arī ģeneratoru iegādei un to nomai.

Izvērtēs, vai kompensēt

Kad tiks saņemta informācija no visām pašvaldībām par stihijas radītajiem zaudējumiem, VARAM sāks darbu pie pašvaldību pieprasīto kompensāciju izvērtēšanas un lūgs valdībai kompensēt pašvaldībām radītos zaudējumus no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Ministrija gan arī atgādināja, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem „Kārtība, kādā pieprasa un izlieto budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" līdzekļus" pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums vismaz 30% apmērā.

VARAM patlaban arī gatavo ziņojumu par pašvaldības īpašumu apdrošināšanu, kurā būs iekļauti arī varianti, kā risināt jautājumu par pašvaldību īpašumu apdrošināšanu.

Izdevīgāk - apdrošināt

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība) pastāstīja, ka izdevīgāk būtu pašvaldību īpašumus apdrošināt, jo dažādas dabas stihijas regulāri nodara zaudējumus ēkām un citiem īpašumiem. Taču rūpīgi arī jāizvērtē, kā to darīt, jo atbilstoši likumam, ja to uzliktu par obligātu pienākumu, būtu jāparedz valsts budžeta līdzfinansējums.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu