Atkal pieaug bez elektrības palikušo skaits (78)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sniegs un putenis pagaidām nav ievērojami ietekmējis situāciju elektroapgādē un bez elektroenerģijas vai traucētu apgādi šorīt plkst.10 bija aptuveni 9000 mājsaimniecību, informēja AS "Latvenergo". Šodien palīgā Latvijas kolēģiem ir devušās arī pirmās elektromontieru brigādes no Lietuvas un Igaunijas.

Vakar plkst.17 elektroenerģijas piegādes atjaunošanu gaidīja aptuveni 8400 klienti.

AS "Sadales tīkls" Austrumu reģionā lielākās problēmas joprojām Rēzeknes apkārtnē, kur elektrības padeve traucēta 3000 klientu, tajā skaitā Rēzeknes novada Dricānu, Kantinieku, Maltas, Ozolaines, Pušas, Feimaņu, Kaunatas, Griškānu, Čornajas, Lūznavas, Silmalas, Nagļu, Audriņu, Sakstagala, Mākoņkalna, Ozolmuižas, Rikavas, Bērzgales, Vērēmu pagastos, Viļānu novada Dekšāru, Viļānu pagastos, Dagdas novada Andzeļu pagastā, Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā. Ludzā joprojām problēmas 1400, Krāslavā - 450, Preiļos - 150, Daugavpilī - 40 klientiem.

Ziemeļaustrumu reģionā bez elektroapgādes Jēkabpilī šorīt bija 790 klienti, Aizkraukles pusē - 795, Balvos - 77, Madonā - 70, Gulbenē - 47, Alūksnē -12.

Ziemeļu reģionā bez elektroapgādes palikušas 690 mājsaimniecības Cēsīs, 66 - Piebalgā.

Centrālajā reģionā elektroenerģijas piegādes traucējumi reģistrēti Siguldā 21 klientam, Ogrē - 32.

Rietumu reģionā Ventspils pusē elektrības apgāde traucēta četrām mājsaimniecībām, Dienvidu reģionā sešiem klientiem.

Latviešiem palīgā dodas arī lietuvieši un igauņi

Šodien elektroapgādes atjaunošanā kopā strādā 307 brigādes ar vairāk nekā 1000 cilvēku. Darbos iesaistījušās arī divas Lietuvas un Igaunijas energokompāniju brigādes. Tās abas pašlaik strādā Ziemeļaustrumu reģionā - brigāde no Igaunijas devusies uz Aivieksti, bet Lietuvas brigāde strādā Aknīstes pusē.

Brigādes ieradušās strādāt ar savu speciālo tehniku, līdz ar to tās var operatīvi iesaistīties elektrolīniju sakārtošanā. Lietuviešiem, piemēram, līdzi paņemts "GAZ 66" ar pacēlāja grozu, divas apvidus automašīnas un savi darba instrumenti. Arī igauņu kolēģi ņem līdzi kāpurķēžu traktoru, kā arī firmas "Lanen" riteņtraktoru.

Gatavību 24 stundu laikā nogādāt Latvijā pilnībā nokomplektētas brigādes izteikusi arī Dānija, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Darbos iesaista arī purva traktorus un somu helikopteri

Vakar Ziemeļaustrumu reģionā veikti izmēģinājumi ar SIA "Nordtorf" purva traktoru. Secināts, ka šī tehnika ir piemērota, jo, izbraucot elektrolīniju trases un noblietējot sniegu, tā būtiski atvieglo elektromontieru pieeju bojātajām vietām. Šodien darbos tiek izmantoti četri purva traktori, kas palīdz energoapgādes atjaunošanas darbu veikšanā elektrolīnijā no Viesītes uz Aknīsti.

Trašu tīrīšanā nodarbināta arī speciālā meža tehnika un visa AS "Sadales tīkls" pieejamā tehnika.

Šodien, ja būs atbilstoši laika apstākļi, darbus turpinās arī speciāli aprīkotais "Helipro" helikopters, bet elektrolīniju trašu apsekošanai tiek izmantots Valsts robežsardzes helikopters.

Arī šodien operatīvākai darbu veikšanai tiek piesaistīti 12 sniega motocikli no Valsts robežsardzes un divi privātie sniega motocikli, kā arī viens nomāts sniega motocikls, lai elektromontieri varētu piekļūt elektrolīnijām, kur nepieciešams. Darbos iesaistīti arī 14 visurgājēji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), viens no tiem izmantots AS "Augstsprieguma tīkls" vajadzībām.

Šodien pēc EM vadības operatīvās sanāksmes ministrija informēja, ka kopumā darbos iesaistīti 23 visurgājēji, ar kuriem elektromontieriem ir vieglāk nokļūt elektrolīniju bojājumu vietās un veikt ikdienas apgaitas.

Austrumu reģionā kopā palīgā devušās sešas brigādes no Zemgales un Kurzemes. Austrumu pusē strādā darbuzņēmēji no Dobeles un Tukuma, savukārt no Kurzemes Latgalē strādā Talsu brigāde.

Rietumu reģionā un Centrālajā reģionā vairākas darbuzņēmēju brigādes, pasliktinoties situācijai, gatavas iesaistīties atjaunošanas darbos, piemēram, Ventspils pusē, ja vajadzēs piesaistīt palīgus, gatavību aktīvai darbībai apstiprinājis 21 uzņēmējs ar savu tehniku - zāģiem, buldozeriem.

Oficiāli izsludina ārkārtas situāciju

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šorīt parakstījis vakar valdībā pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 40 Latvijas novados. Ārkārtējo situāciju var izsludināt, ja dabas katastrofas mēroga dēļ nepieciešama juridisko un fizisko personu tiesību un brīvības ierobežošana.

Šādu lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu enerģētikas krīzes gadījumā valdība pieņēmusi pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas.

Vēl tikai, pamatojoties uz Saeimas 1998.gada 10.septembra paziņojumu, saistībā ar ražas novākšanai īpaši nelabvēlīgiem laika apstākļiem Ministru kabinets izsludināja ārkārtas situāciju Latvijas laukos.

Sniega segas biezums turpinās pieaugt

Sinoptiķi prognozē, ka šodien Rīgā un visā Latvijā dienā ilgstoši snigs, tādēļ dienas laikā sniega segas augstums palielināsies par sešiem līdz astoņiem centimetriem. Pēcpusdienā, paaugstinoties gaisa temperatūrai, snigs slapjš sniegs, Kurzemē, Zemgalē un Rīgā tas pakāpeniski pāries lietū.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu