Zemniekiem degvielas akcīzes atvieglojumu sniega izvešanā nebūs (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemnieki, kas nolems doties palīgā sniega izvešanai un seku novēršanai, degvielu ar akcīzes atvieglojumu izmantot nevarēs, uzsvēra Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis. To, vai tiek ievērots šis nosacījums, īpaši kontrolēs Valsts Ieņēmumu dienests.

Likumdošana paredz, ka akcīzes nodoklis nav jāmaksā par degvielu, kuru izmanto tikai lauksaimniecības darbos un sniega izvešana vai tīrīšana uz to neattiecas, tāpēc zemnieki nevarēs izmantot degvielu, kas pirkta ar atlaidēm.

Protams, nepieciešamo degvielu zemniekiem var nopirkt arī pašvaldība, kurai palīgā tie dodas, norādīja Jarockis.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) valdības ārkārtas sēdē šo problēmu aktualizēja, aicinot atbildīgos dienestus tik strikti šīs normas nekontrolēt, jo tas var mazināt zemnieku iesaistīšanos sniega izvešanā.

Konkrētus lēmumus valdība šodien gan nepieņēma. Premjers Valdis Dombrovskis (V) arī atgādināja, ka ir uzdots pastiprināti uzraudzīt akcizētās degvielas apriti, jo līdz šim konstatēti gadījumi, kad paši zemnieki negodprātīgi izmanto situāciju un veic degvielas tirdzniecību.

Jau ziņots, ka zemnieki būtu gatavi iet talkā sniega novākšanas darbos ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, tomēr pagaidām nav aicināti to darīt, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina organizācijas "Zemnieku Saeima" (ZSA) pārstāvji.

Kā ziņots, līdz piektdienai tiks sakārtotas formalitātes, un no Rīgas sniegu palīdzēs izvest zemnieki ar savu tehniku. Patlaban zemnieki sāk organizēt biedrus, kuri ir gatavi ar savu tehniku līdzdarboties sniega izvešanā, kā arī tiek pārrunāts, kas būs atbildīgā institūcija no pašvaldības puses, organizējot un koordinējot zemnieku palīdzību.

"Zemnieki būtu gatavi iet palīgā ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā un par samaksu griezt kokus pie elektropārvades līnijām, attīrīt pieeju elektrolīnijām un darīt citas lietas. Tomēr pagaidām nav bijis piedāvājuma no "Latvenergo"," sacīja ZSA pārstāve Ilona Kuzmiča.

Savukārt AS "Latvenergo" Ārējo sakaru departamenta vadītājs Andris Siksnis norādīja, ka patlaban akūtais jautājums ir speciālās tehnikas sagāde, ar pārējo lielu problēmu nav.

"Galvenais ir profesionāla un kvalificēta darbība. Arī mūsu meistaru uzraudzība te ir obligāta. Speciālie dienesti un profesionāļi jau ir iesaistīti. Ja šāda gatavība ir no ZSA puses, lūdzu, reaģēsim uz piedāvājumiem mūsu "Sadales tīkla" reģionu nodaļās - tās jau ZSA vīri pazīst," sacīja Siksnis.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu